Doi bărbaţi, tată şi fiu, au fost arestaţi aseară, fiind suspectaţi de comiterea mai multor furturi din locuinţe şi societăţi comerciale. Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise atât anul trecut, cât şi anul acesta. Cei doi au antecedente penale, tot pentru comiterea unor furturi.
Doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv, aseară, pentru comiterea mai multor furturi din locuinţe şi societăţi co-merciale. Ion şi Denis Cătălin Moroca, tată şi fiu, din Focşani, au fost duşi la Parchet de mascaţi, iar procurorul de caz le-a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă. Potrivit anchetatorilor, furturile au fost comise atât anul trecut, cât şi anul acesta. Cei doi au antecedente penale pentru comiterea aceloraşi fapte.
Anchetatorii spun că tatăl şi fiul aveau o afinitate pentru obiectele de valoare, cum ar fi aparatura, bijute-riile sau telefoanele mobile. Unul dintre telefoanele furate se pare că a fost găsit asupra unuia dintre cei doi. Acesta nu a recunoscut că l-a furat, susţinând că l-a cumpărat din piaţă. „Cei doi suspecţi au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, pro-punerea fiind admisă“, a declarat Luminiţa Dogaru, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. Prejudiciul creat este însemnat, iar oamenii legii încearcă să-l recupereze pe cât posibil.
Se pare că cei doi bărbaţi reţinuţi nu sunt singurii suspecţi, poliţiştii având în vedere şi alte persoane, care fac parte din aceeaşi grupare. Suspecţii erau în vizorul oamenilor legii de multă vreme, iar acum cercetările continuă pentru documentarea întregii acti-vităţi infracţionale.
Cunoscuţii celor doi spun că Moroca fiul ar fi absolvit cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, şi că atunci când nu este plecat pe mare, are un al doilea job, respectiv acela de a fura de prin casele vrâncenilor.
Despre Moroca tatăl se spune că este atât de priceput în ceea ce face, încât nu-i rezistă nici cea mai sofisticată broască de uşă. De altfel, printre victimele sale se numără şi avocaţii care l-au apărat atunci când a apărut în faţa judecătorilor.
Mai multe sesizări
Numărul sesizărilor cu privire la furturile din locuinţe a înregistrat o creştere şi multe dintre cazuri au rămas cu autori necunoscuţi. Spre exemplu, în urmă cu câteva luni trei apartamente din blocurile ANL au fost sparte într-o singură zi, iar modul de operare a fost acelaşi. O parte dintre cei care au astfel de ocupaţii au ajuns după gratii, în timp ce alţii încă îşi mai fac de cap.
Numărul furturilor din locuinţe a crescut, fiind sesizate numeroase cazuri, al căror mod de operare constă în forţarea uşilor de acces, prin ruperea butucului de la sistemul de închidere.
Din aceste considerente, poliţiştii vrânceni au demarat şi o campanie, care a avut drept scop prevenirea furturilor din locuinţe. Potrivit oamenilor legii, autorii acestui gen de infracţiune vizează în special apartamentele ale căror uşi sunt asigurate doar cu broască, pe care le forţează şi într-un timp foarte scurt reuşesc să pătrundă în locuinţă.
Aceştia spuneau că, de cele mai multe ori, furturile se comit în intervalul orar 08.00-14.00, perioadă din zi în care proprietarii se află la serviciu. În general, hoţii fură bani şi obiecte mici, dar valoroase ( bijuterii, electronice şi altele).
Pentru a nu fi victime ale unor astfel de fapte, poliţiştii le-au recomandat cetăţenilor să ţină cont de câteva sfaturi. Este recomandat ca orice imobil să aibă interfon la intrare.
Această măsură poate duce la prevenirea unor evenimente neplăcute. La intrarea în locuinţă uşa trebuie să fie încuiată – asigurată prin sistemul de închidere.
Au existat situaţii când hoţii au acţionat din uşă în uşă şi, acolo unde au găsit uşa descuiată, au intrat şi au sustras din hol bunuri şi obiecte personale de va-loare. De asemenea, este recomandat ca locatarii care deţin imobile la parter să-şi monteze, după caz, jaluzele exterioare, gratii sau sistem de alarmare acustic. Geamurile termopan tip PVC şi uşile simple din lemn nu oferă siguranţă şi securitate locuinţei, putând fi dislocate uşor. De asemenea, la plecarea în concediu, oamenii trebuie să fie foarte discreţi şi să lase proprietatea în grija unei persoane de încredere, care să o supravegheze zilnic.
monitorulvn.ro