TRADITIONAL…..Parcul Copou, îmbrãcat în straie populare. Aflându-se la a XIII-a editie, “Târgul mesterilor populari”, reuneste mesteri din judet si din tarã ce aduc în fata vasluienilor expozitii cu vânzare. De la turtã dulce si miere pânã la ceramicã si lemn, aleea principalã a Copoului a fost împodobitã cu frumuseti realizate de mânã ce încântã ochii sau papilele gustative ale vasluienilor.
Încã de la prima orã a diminetii în Parcul Copou a fost agitatie, mesterii populari ajunsi si-au asezat marfa cu mare atentie pregãtindu-se pentru o zi plinã de succes. Pe de o parte si de alta a strãdutei, mãsutele umplute cu fel de fel de mestesuguri au atras privirile tuturor de la depãrtare. Mesteri veniti din Harghita, Iasi, Vâlcea, Botosani, Galati, Suceava, Vaslui si suburbiile acestuia, au adus vasluienilor diferite artizanate. Tablouri din oase de peste, icoane pictate, toale traditionale românesti, vase din ceramicã, mãsti din lemn, traiste din lânã, cusãturi sau împletituri din rãchitã au fost aduse special pentru vasluieni.
Cel mai tânãr mestesugar !
Vladimir Andrei Cosmin din Bârlad are 18 ani. Este cel mai tânãr mestesugar, venit pentru prima datã la “Târgul mesterilor populari” din Vaslui. Se ocupã cu tesãturi, împletituri, confectionarea costumelor populare si multe altele. A mostenit talentul de la bunica lui, iar dupã decesul acesteia a mostenit razboiul si i-a dus învatãturile mai departe. Cu multã muncã si dragoste a învãtat multe de unul singur, nemaiavând mentor pe bunica. “Lucrez covoare din lânã, prosoape din cânepã, in si bumbac, covoare cu flori tot din bumbac, cãmãsi pentru femei si bãrbati, catrinte, cam tot ce se poate lucra în rãzboi. Am început sã împletesc de la vârsta de sase ani, iar mai apoi, încet am început sã ma bag la stative, asa se numesc la noi rãzboaiele de tesut. Pe la sapte, opt ani teseam la rãzboi, îi mai rupeam firul lui mamaia, mã mai certa putin, dar într-un final am învãtat sã tes singur. Bunica îmbãtrânise si nu mai tesea, asa mi-a rãmas mie rãzboiul. Am patru rãzboaie acasã, unul mostenit de la bunica, douã de la douã femei bãtrâne care nu mai tes si unul mi l-a confectionat un prieten, care face rãzboaie de tesut si le comercializeazã. Am mai participat la târguri în Iasi, Husi, Bucuresti, Bârlad si pentru prima datã în Vaslui. La început mi-a fost greu, este greu sã pornesti rãzboiul, sã învelesti, sã urzesti, sã dai prin itã, sã dai prin spate, astea sunt cele mai grele procedee. Un prosop din cânepã se lucreazã în 20-30 de minute, un covor cu flori se lucreazã într-o lunã, douã, e greu, dar e frumos si fac totul din pasiune. De multe ori nu iese profit, nici mãcar nu scot banii pe care i-am bãgat. Cumpãr lânã din Chisinãu, unde un kilogram costã 60 de lei si dintr-un kilogram ies trei prosoape, iar un prosop îl vând cu 10 lei. Nu este profitabil, dar îmi place sã tes, nu fac asta neapãrat pentru bani.”
Andrei este singurul din familia lui care tese, îl mai ajutã sora lui în vârstã de 12 ani, pe care o învatã secretele tesutului. Anul acesta intrã în clasa a XII-a, se va axa mai mult pe învãtãturã, dar tot nu va lãsa rãzboiul. La facultate când va pleca va lua stativele cu el, e pasiunea lui cea mai mare si niciodatã nu va renunta la ea. Seara s-a terminat cu muzicã si dans. Ansamblurile “Trandafir de la Moldova” si “Hora Vasluiului” au întretinut atmosfera si i-a încântat pe vasluieni si mestesugari. Mesterii populari vor rãmâne în Parcul Copou pânã duminicã, când va avea loc ultima zi de târg.