spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Târgul lui Pintilie Călătorul, a doua ediție programată în acest weekend la Negrești (FOTO)

- Advertisement -
TRADIȚIE…Târgul va aduce împreună artizani, meșteșugari și producători din mai multe zone ale țării, care vă vor încânta cu produsele lor autentice și de calitate.

INVITAȚIE… Cea de-a doua ediție a Târgului lui Pintilie Călătorul va avea loc în acest sfârșit de săptămâna la Negrești. Evenimentul se va desfășura pe esplanada Casei de Cultură „Neculai Cioată” din oraș și va aduce în fata cetățenilor meșteri și creatori populari din mai multe județe din țară. Aceștia vor ilustra, inclusiv prin scurte demonstrații, următoarele domenii: prelucrarea lemnului, ceramică artistică, prelucrarea pieilor, portul popular, confecționarea textilelor, iconăritul, sculptura naivă, podoabe și bijuterii, leacuri din plante medicinale, produse culinare traditionale etc.

Târgul lui Pintilie Călătorul va avea loc în perioada 27-28 iulie. “După succesul de anul trecut, revenim cu o nouă ediție plină de surprize, activități interesante și momente de neuitat! La fel ca anul trecut, târgul va aduce împreună artizani, meșteșugari și producători din mai multe zone ale țării, care vă vor încânta cu produsele lor autentice și de calitate. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere tradiții vechi, să participe la ateliere interactive și să se bucure de o atmosferă autentică, plină de culoare și voie bună. Denumirea Târgului de la Negrești are legătură cu sărbătoarea de 27 iulie, sărbătoarea Sfântului Pantelimon, așa cum spune etnograful Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova: <Manifestarea de la Negrești se va numi Târgul lui Pintilie Călătorul, fiindcă pe 27 iulie oamenii de altădată știau că se călătorește vara și Sfântul Pantelimon vindecătorul, în varianta populară a devenit Pintilie Călătorul, iată a devenit patronul și ocrotitorul acestei manifestări>“, se arată într-un comunicat al Primăriei orașului Negrești.

Cine este, de fapt, Pintilie Călătorul?

Pintilie Călătorul este un personaj din calendarul popular și nu are vreo însemnătate din punct de vedere religios. „În legătură cu numele lui Pintilie Călătorul, există credința că, din această zi, „se călătorește vara”, o călătorie semnalată de plecarea păsărilor migratoare în țările calde sau de îngălbenirea ușoară a frunzelor, în special a celor de tei. Tradiția populară a creat această divinitate mitică, pornind de la numele Sfântului Mucenic Pantelimon, prăznuit pe 27 iulie de Biserica Ortodoxă. Mai demult, această zi era ținută de cei care călătoreau des, de cojocari și de cei care începeau să recolteze pepenii. De asemenea, se spunea că orbii și șchiopii trebuie să-l cinstească pe Pintilie, pentru a le usura suferinta, ceea ce ne confirmă faptul că el nu este altcineva decât Sfântul Pantelimon, numit de Biserică „doctor fără de arginti” și fiind considerat ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor”, se explică într-un articol din ziarul Lumina, publicatie a Patriarhiei Române.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.