spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Târgul de Primãvarã de la Vaslui are o singurã vedetã: mãrtisorul

- Advertisement -

TÂRG… În Vaslui miroase a primãvarã chiar dacã vremea de afarã n-o aratã. Asta pentru cã târgul ce se desfãsoarã în aceste zile în Silver Mall reuseste sã aducã o parte din atmosfera specificã anotimpului care trezeste natura la viatã. Vedetele evenimentului sunt si în acest an mãrtisoarele. Confectionate din tesãturi sau fire simple de atã, flori, lemn, metal sau chiar oase de peste, toate stârnesc admiratia vizitatorilor. Pe lângã acestea, vasluienii mai gãsesc la târg felurite produse mestesugite, farfurii decorative, din lut, turtã dulce sau miere. De asemenea, evenimentul cuprinde si o serie de spectacole. Astãzi, de la ora 18:00, în Silver Mall va avea loc spectacolul “Cãsuta iepurasului”, sustinut de actorii Teatrului de pãpusi al Centrului Cultural “Podul Înalt”, Muntenii de Jos, iar apoi un alt spectacol, de improvizatie, sustinut de Littleimpro. Mâine, 24 februarie, de la aceeasi orã, pe scenã vor urca Grupul “Mugurel”, Ansamblul “Hora Vasluiului”, Cosmina Adam si Ciprian Silasi.

Evenimentul reuneste circa 25 de mesteri populari si reprezentati ai unor institutii din Vaslui, care au acceptat sã-si expunã micile opere de artã si, totodatã, sã împartã cu cei curiosi o parte din secretele mestesugului specific. Printre numeroasele mãrtisoare expuse în cadrul evenimentului se regãsesc si cele realizate de copiii de la Centrul Scolar de Educatie Incluzivã “Elisabeta Polihroniade”. “Avem <mãrtisoare hazlii pentru oameni fericiti>, fãcute din coajã de nucã si diverse alte materiale, precum atã, hârtie. Sunt realizate de elevii de la noi din centru, cu ajutorul nostru, pentru cã nu reusesc singuri. Sunt copii cãrora le tremurã mânuta, care nu reusesc sã se concentreze, dar sunt dornici sã facã ceva. Noi le dãm ajutorul si lucreazã si ei cum pot, chiar dacã mai greu. De asemenea, avem mãrtisoare cusute pe ietaminã, o parte cu o jumãtate de punct de globen, iar o altã parte cu un punct sau cu cruciulitã. Nu sunt scumpe, unele costã si 3 lei, altele 5-6 lei”, a declarat reprezentanta centrului la târg.

“Copiii îsi fac lucrãrile singuri, si le vând si îsi iau banii pentru a-si cumpãra materiale”

Tot în cadrul târgului sunt expuse si o sumedenie de mãrtisoare realizate de micii artisti ai Scolii Nr. 9 “Vasile Alecsandri”, clasa de arte plastice, unde fac intensiv desen, picturã, modelaj. “În cadrul orelor de modelaj încercãm sã mãrim aria artisticã si lucrãm pentru târguri, expozitii. Încercãm pe cât posibil sã si vindem. Copiii îsi fac lucrãrile singuri, le vând si îsi iau banii, pentru a-si cumpãra materialele, pentru cã sunt foarte scumpe. Cu exceptia scolii, nimeni nu ne ajutã din punct de vedere financiar, nu avem sponsori. Printre altele, am reusit sã facem un atelier unde vin si picteazã, au sevalete, tot ce le trebuie. Avem expozitie cu picturi la primãrie, la muzeu, la Casa Corpului Didactic. Mãrtisoarele fãcute nu sunt complicate, dar sunt de efect. Avem mãrtisoare fãcute din lut polimeric, din ghips, spre exemplu aceste mãscute pictate. Altele sunt fãcute prin pirogravurã, adicã se deseneazã dupã care se arde lemnul cu un instrument special. Încercãm sã folosim materiale ieftine si sã le transformãm în ceva wow”, a explicat profesoara de arte plastice Irina Ureche. Alãturi de ea, se aflã si douã dintre elevele sale Laura Mantarosie si Bianca Silivenschi, ambele pasionate de picturã. Participã la târg cu brãtãri fãcute din atã prin tehnica nodurilor celtice sau, altfel spus, marinãresti.

Mãrtisoare din oase de peste

Dacã veti ajunge la târg, veti gãsi si mãrtisoarele fãcute din oase de peste de o vasluiancã talentatã, care realizeazã niste tablouri de-a dreptul spectaculoase. Pasiunea pentru acest mestesug a început, potrivit Vioricãi Marcu, în urmã cu sapte ani de zile, când a fãcut o ciorbã de peste. “La un moment dat, am vãzut cã dintr-o bucatã de peste s-a desprins un os. Mi s-a pãrut cã are o formã foarte interesantã, l-am modelat si mi-am dat seama cã dacã voi combina mai multe bucãti de oase, ar putea iesi o floare foarte frumoasã. Apoi am început sã analizez oasele de la diferiti pesti. Am observat cã, cu cât pestele este mai scump, cu atât oasele sunt mai frumoase. De obicei, cumpãr capete de peste, dar din când în când mai trebuie sã cumpãr si pestele întreg, pentru cã îmi trebuie coloana sau alte pãrti”, povesteste Viorica Marcu. În procesul de tratare al oaselor de peste, vasluianca are un ajutor de nãdejede: sora sa. “Mã ajutã foarte mult, pentru cã nu pot singurã sã le fac pe toate. Întâi de toate, punem oasele la fiert, apoi le spãlãm cu periuta, le punem la uscat, la tratat, la lãcuit cu un lac trasparent, iar apoi le unesc, le lipesc cu un adeziv special. Tot acest proces se lungeste pe mai multe zile. Nu mã inspir de nicãieri. Pur si simplu pun fundalul pe masã si las imaginatia sã se desfãsoare. Am trimis un filmulet si la “Românii au talent”, dar acolo trebuie sã prezinti un numãr în trei minute. Este imposibil sã faci un tablou atât de repede”, a precizat Viorica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.