Tãranii vasluieni îsi vând animalele pe nimic!
DISPERARE Dezastru în zootehnie! Din cauza secetei prelungite, crescãtorii de animale din zona Moldovei au ajuns la capãtul puterilor. Disperati cã vitele tipã de foame si de sete în bãtãturã, oamenii le dau la preturi de nimic. Cumpãrãtorii de ocazie îsi freacã mainile de bucurie, cu un asemenea chilipir. În judetul Vaslui, de exemplu, vacile se vând cu sume cuprinse între 6 si 13 milioane de lei vechi.
Seceta din acest an i-a îngenunchiat pe tãrani. În judetul Vaslui, sunt zone nu a mai plouat de trei luni de zile. Valul de cãldurã a pârjolit câmpurile, iar animalele suferã de foame si de sete cât e ziua de lungã. Strãbat kilometri întregi în cãutarea unui petec de iarbã sau a unui strop de rãcoare. În aceste conditii, nici nu poate fi vorba de furaje pentru la iarna, asa cã oamenii le dau de pomanã celor interesati sã le cumpere. Dacã unii si-au vândut toate animalele din gospodãrie, speriati de secetã prelungitã, altii asteaptã încã o minune de la Dzeu care sã le salveze agoniseala. Disperarea îi face pe multi sã îsi dea animalele pe nimic. Pretul de achizitie al unei vaci poate ajunge si la 6-13 milioane de lei vechi, un sfert din valoarea realã. Situatia este una disperatã si aproape imposibil de controlat de cãtre autoritãti.
Animalele nu mai au ce mânca pe dealuri
În satele arse de soare, negocierile au loc pe ulite si chiar pe camp, iar stãpânii animalelor se multumesc la final cu preturi derizorii. La Hoceni, dealurile sfârâie sub soarele nemilos. Marti la amiazã, aici erau 45 de grade Celsius. Oamenii sunt disperati. Nu au apã nici pentru casã, nici pentru grãdini, nici pentru animale. De furaje pentru iarnã nici nu poate fi vorba. „Nu avem cu ce sã le tinem, nu este mâncare absolut deloc. Doar pe marginea drumului le mai pastem sau le aducem frunzare din pãdure. Vinde lumea vitele. Mai mult în prostie. Un vitel îl dai cu nici 10 milioane de lei. E muncã acolo. O vacã de 25 de milioane nu o dai nici cu jumãtate, cu un sfert. E ceva de groazã! E o secetã nemaipomenitã. Am vândut o vacã, un vitel, o juncã de 2 ani, pe nimic, credeti-mã, pe nimic! Ca sã nu le vãd cã mor de foame la mine în bãtãturã. Si pe deal le plângem de milã, e numai uscãturã! Mai am vãcuta asta! Nu stiu dacã o pãstrez, nu am cu ce. Dacã o tine vremea tot asa, vindem tot! E jale, sunt bãtrânã, dar eu asa ceva nu am vãzut”, spune Elicia Morosanu.
„Asta e bãtaia lui Dumnezeu!”
Oamenii satelor îsi privesc munca de peste an cum se duce si abia îsi pot stãpâni lacrimile. Îi apasã gândul cã si-a întors Dumnezeu fata de la ei. Neputinciosi în fata naturii, iau mãsuri disperate. Se lasã pãcãliti cu bunã stiintã de samsari. „Am dat calul. Nu plouã, nu am cu ce-l tine. Mai am vaca, dar o dau sigur. Degeaba o aduc aici pe deal, e uscat totul. Ce sã mãnânce?! Acasã nu am nimic. Fântânile sunt aproape gata. Scoti o gãleatã-douã de apã si dai de mâl. Nu mai avem nimic nici în grãdinã, nici pe câmp. Murim de foame. Vinde lumea animale pe capete. De nevoie, sã stiti! Pânã acum ne rugau oamenii sã le dãm. Acum îi rugãm noi sã ni le ia! Pânã la urmã o sã le dãm si degeaba! Stiu oameni care au dat vaci si cu 6 milioane, si cu 10 milioane. Vaci mari, bune de lapte! Asta e bãtaia lui Dumnezeu”, e de pãrere Ecaterina Olaru. Autoritãtile locale privesc neputincioase cum crescãtorii îsi dau vitele din bãtãturã pe câtiva bãnuti. „La noi în zonã nu a mai plouat de 90 de zile. Suntem într-o situatie dramaticã. Oamenii fac fatã cu greu situatiei. Dacã în anii trecuti, la ora asta adunau furaje pentru iarnã, anul ãsta existã riscul sã rãmânã descoperiti din punctul ãsta de vedere. Astfel, au apãrut tot felul de oportunisti, care-i pãcãlesc pe oameni si le cumpãrã animalele aproape pe degeaba”, a declarat Valeriu Tabãrã, primarul comunei Hoceni. Situatia este similarã în toatã Moldova. Tãranii se roagã alãturi de preotii lor în biserici pentru ploaie. Altfel, sunt condamnati sã îndure o iarnã grea.