spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Talciocul înghite peste două milioane de lei

- Advertisement -

* Deşi peste 1.500 de gălăţeni disperaţi de vacarm şi mizerie au semnat acum câţiva ani pentru mutarea Talciocului în afara oraşului, Primăria va cheltui anul acesta peste două milioane de lei pentru a-i dubla suprafaţa * Odată cu parcarea pentru 70 de tiruri, Primăria le va oferi investitorilor terenul din jur pentru construcţia unui motel, a unei staţii de carburant şi a unui service auto *

Galaţiul nu are o centură ocolitoare, ca orice oraş civilizat, ci o şosea botezată Drum de Centură, de-a lungul căreia Primăria şi-a propus să investească în acest an 9,6 milioane de lei, adică peste două milioane de euro. Ţintele sunt Talciocul şi o parcare pentru TIR-uri.

În loc de mutare, extindere
Nu mai puţin de 1.517 gălăţeni au semnat în 2010 pentru mutarea talciocului din Micro 39C, la iniţiativa unuia dintre candidaţii la Primărie. Semnăturile lor ar fi trebuit să fie motorul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local care să schimbe amplasamentul Talciocului, iar în locul lui să se facă un parc cu locuri de joacă pentru copii. Pe net a circulat chiar şi o petiţie electronică a concetăţenilor care doreau să scape de „coşmarul de mizerie şi gălăgie” asortat cu fapte antisociale mărunte, furtişaguri, consum excesiv de alcool, înjurături şi scrâşnet de roţi. Demersul a rămas însă în aer. La începutul acestui an, aleşii locali au decis să dubleze suprafaţa actuală a Talciocului pentru a răspunde cerinţelor crescânde ale gălăţenilor, având în vedere că spaţiile existente au devenit insuficiente pentru valorificarea autoturismelor şi a altor vehicule, valorificarea pieselor de schimb, a utilajelor de mici dimensiuni şi pentru valorificarea produselor mărunte.

Acestea se tăvălesc întinse direct în mizeria noroioasă de pe jos: macrameurile bunicii, pantofii purtaţi şi alte vechituri mai mult sau mai puţin utilizabile. Talciocul va fi extins în partea de sud cu o suprafaţă de circa 1,50 hectare, mărindu-se cu încă 400 de locuri spaţiul disponibil în târgul auto. Iată şi ce se doreşte: amenajarea de alei şi platforme dalate care să asigure desfăşurarea de expunere a autovehiculelor, vehiculelor şi altor utilaje şi obiecte, construirea unui grup sanitar, a unui gard, achiziţionarea şi montarea unor cabine demontabile pentru administraţie şi vânzarea biletelor, reţea de apă şi canalizare pentru grupul sanitar şi reţele de iluminat. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 2.445.255 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

Talciocul se află în prezent în grija SC Gospodărire Urbană, singurul SRL al Primăriei. Potrivit directorului tehnic Neculai Zburlea, ultima investiţie a municipalităţii în Talcioc a fost renovarea unei toalete. Potrivit lui Zburlea, în 2010 Talciocul a avut venituri totale de 474.647,65 de lei, din care 451.771,32 de lei din taxe şi 22.876,65 de lei din chirii, iar cheltuielile s-au ridicat la 100.004,8 lei. Prin taxe se înţelege tariful de intrate pentru persoane, autovehicule, comercianţi, iar prin chirii veniturile obţinute din închirierea spaţiilor pentru desfăşurarea de activităţi comerciale (alimentaţie publică, birouri de copiat acte etc).

Parcare pentru TIR-uri din bani europeni
O parcare pentru 72 de maşini de tonaj mare (TIR-uri) şi 11 autoturisme va fi construită în cel mult doi ani (autorităţile promit că mai devreme) în zona Drumului de Centură. Proiectul are o valoare de 7.170.517,88 de lei cu TVA, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 5.678.620,78 de lei (fără TVA) şi face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Conform proiectului, zona stabilită pentru amenajarea parcării are acces la Drumul de Centură (strada Macului) care face legătura între strada Tunelului şi Basarabiei.

Investiţia presupune construirea unei platforme carosabile din beton de ciment în suprafaţă de 13.780 de metri pătraţi, benzi suplimentare cu o suprafaţă de 1.500 mp şi trotuare pentru pietoni. Se vor mai amenaja o cabină la poartă şi un grup sanitar, puţ forat pentru apă, canalizare cu fosă septică, bariere automatizate pentru securitatea accesului în incintă, punct gospodăresc pentru deşeuri. Platforma carosabilă va fi împrejmuită cu panouri bordurate din sârmă zincată, montate pe stâlpi metalici, spaţiul de parcare fiind racordat la energie electrică şi dotat cu stâlpi pentru iluminarea incintei. Zona adiacentă acestei platforme va fi pusă la dispoziţia investitorilor interesaţi, printr-o colaborare public-privată, pentru a fi realizate un motel, un service, o staţie de carburant şi celelalte utilităţi necesare unei parcări de TIR-uri.

Rămâne de văzut cum, când şi mai ales dacă se vor realiza aceste investiţii de-a lungul Drumului de Centură. La proiecte pe hârtie suntem campioni, cu realizarea lor practică stăm prost.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.