spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sute de vasluieni au ajuns la spital, de Sărbători!

- Advertisement -
SOLICITĂRI… În cele două zile de Sărbătoare, la spitalele din Vaslui, Bârlad și Huși au fost puține cazuri cu afecțiuni generate de consumul nechibzuit de alimente.

URMĂRI… Zile de foc pentru cadrele medicale din unitățile spitalicești ale județului Vaslui, unde, în intervalul a 48 de ore, de sâmbătă dimineață și până luni, 6 mai, sute de pacienți s-au adresat la „Urgențe” cu diferite afecțiuni. Interesant este că, anul acesta, spre deosebire de anii precedenți, nu patologia specifică Sărbătorilor Pascale a primat, ci problemele neurologice și cele cardiace, aspect care arată că tot mai mulți sunt vasluienii care se confruntă cu probleme grave de sănătate. De asemenea, de remarcat că în cele două zile, la spitalele din Vaslui, Bârlad și Huși au fost puține cazuri cu afecțiuni generate de consumul nechibzuit de alimente, dar la fel de puțini au fost și pacienții cu etilism cronic. La spitalul Huși, ce-i drept, s-a făcut puțină… notă discordantă, în sensul că numărul pacienților care au petrecut și au uitat numărul paharelor, a fost dublu față de cel înregistrat la „Urgențe”, în spitalele din Vaslui și Bârlad, la un loc.

Cadrele medicale care au lucrat în sâmbăta Paștilor și, respectiv, în prima zi a marii sărbători, au avut mult de lucru, întrucât numărul pacienților a cunoscut o creștere semnificativă, în medie, cu 30% față de un weekend obișnuit. La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui, de pildă, în cele 48 de ore s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) nu mai puțin de 450 de pacienți, ceea ce reprezintă în jur de 9 pacienți la fiecare oră. Contrar așteptărilor, patologia digestivă și cea care presupunea consumul excesiv de alcool a fost într-un număr foarte mic, cele mai multe cazuri fiind destul de grave. „Majoritatea cazurilor a însemnat pacienți cu AVC, cu tulburări neurologice, dar și destul de multe persoane cu probleme cardiace sau tulburări de ritm”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui. Din cei 450 de pacienți prezentați la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Vaslui, 205 au fost copii.

Bârlădenii, mai cumpătați: doar trei au exagerat cu mâncarea și șase cu alcoolul

Și la Spitalul „Elena Beldiman” din municipiul Bârlad, în cele două zile, activitatea a fost intensă, cu aproape 6 pacienți la fiecare oră. „La Compartimentul de Primiri Urgente din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad, în intervalul 4 mai, ora 8,00 – 6 mai, ora 8,00, s-au prezentat 278 de pacienți. Mai exact, s-au prezentat 90 de copii, dintre care 6 au fost internați, iar din cei 188 de adulți care s-au prezentat la CPU, 40 dintre ei au necesitat internare”, au transmis reprezentanții Spitalului din Bârlad. Patologia a fost diversă, mai spun cadrele medicale. S-au înregistrat 4 agresiuni, 6 cazuri de pacienți în stare de ebrietate și doar 3 cazuri cu patologie digestivă, specifică sărbătorilor pascale, precum colica biliară, grețuri și vărsături.

Hușenii, primii la petrecere! 33 dintre ei au ajuns la spital, după un ospăț strașnic, stropit cu vin din belșug

La Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Huși, în același interval de timp, s-au prezentat la Compartimentul de Primire Urgențe 152 de pacienți, dintre care 105 adulți și 47 de copii. Patologia a fost, de asemenea, diversă, însă s-a remarcat că la Huși au fost și cei mai mulți petrecăreți care au ajuns la spital. Concret, au fost transportate la „Urgențe” 21 de persoane care au exagerat cu consumul de alimente, dar și 13 pacienți beți criță, diagnosticați cu etilism acut. Nu au lipsit nici alte urmări ale consumului necontrolat de alcool, așa că au ajuns la CPU-ul Spitalului Huși și patru persoane, victime ale agresiunilor fizice. „Per total însă, se constată o scădere a numărului de cazuri care să însemne urmări ale consumului exagerat de mâncare și băutură în perioada sărbătorilor, ceea ce poate însemna că oamenii au înțeles că asemenea obiceiuri, de a consuma într-o zi sau două, fie ele și de sărbătoare, cantități necontrolate de mari de alimente sau băuturi alcoolice, le poate face mult rău. Erau ani în care aveam și câte 30 – 40 de persoane pe zi, cu patologie digestivă, mai ales la pacienți care, gândind că e Paștele, se încumetau să consume alimente, deși afecțiunile lor mai vechi nu le permitea absolut deloc acest lucru. Acum parcă lucrurile s-au schimbat un pic în bine, oamenii au devenit mai înțelepți din acest punct de vedere. Dar să nu uităm că toată săptămâna aceasta (Săptămâna Luminată, n.r.) este una care stă sub semnul sărbătorilor pascale, așa că încă mai trebuie să așteptăm, pentru a avea o concluzie clară și definitivă asupra activității din perioada pascală și a numărului de pacienți și afecțiuni tratate”, au spus medicii.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.