spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Sute de ieseni furati prin perete

- Advertisement -

In speranta ca vor avea facturi mai mici la incalzire, sute de familii de ieseni au cazut in plasa unor constructori lacomi si neseriosi. Au platit chiar si in avans lucrarile de izolatie a peretilor de la bloc, iar in schimb constructorii le-au montat o schela la fereastra, dupa care au disparut. La Politie exista zeci de plingeri ale iesenilor impotriva firmelor care s-au angajat la lucrari pe care nu le-au mai executat. Disperati, iesenii, pagubiti cu zeci de milioane de lei fiecare, au mers si la OPC, dar cele mai mari sperante si le pun in politistii de la Investigarea Fraudelor.

Zeci de plingeri au ajuns pe masa politistilor de la Investigarea Fraudelor din partea iesenilor care au dat bani pentru izolarea termica a blocurilor. Acestia s-au plins ca firmele cu care au incheiat contractele fie nu s-au apucat inca de treaba, desi au incasat avansul de citeva luni, fie au inceput lucrarile, apoi le-au abandonat ca sa lucreze la alte imobile. „In astfel de cazuri este dificil de probat o infractiune de inselaciune, fiind vorba mai mult de neexecutarea unui contract”, spun anchetatorii. In paralel cu investigatiile efectuate de politisti, inspectorii de la Protectia Consumatorului au adunat si ei peste 40 de plingeri la adresa firmelor care executa lucrari de izolare termica.

Intre 1.000 si 2.700 lei de familie

„La noi s-a semnat contractul in luna august. Cei care au semnat au dat fie jumatate din suma, fie suma integrala. Adica intre 1.000 si 2.700 de lei. Si nu mai misca nimeni nimic la lucrari. Au montat schela, s-au apucat de treaba, iar apoi au disparut. Mai vin cite doi muncitori, mai lipesc o placa de polistiren, iar lipsesc doua zile. La blocurile din jur unde au inceput lucrarile dupa al nostru s-a finalizat lucrarea si noi stam cu schele in continuare”, a spus Radu, locatar al unui bloc-turn din zona Podu Ros.

„Noi am dat 500 de lei avans la inceputul lunii iunie. Au venit, au montat schelele, s-au apucat de lucrare. Au izolat o parte, apoi au desfacut schelele si au plecat, si blocul a ramas neterminat”, a precizat si un proprietar din zona Nicolina.

Politistii spun ca au primit plingeri la adresa constructorilor, dar ca in cele mai multe cazuri litigiile dintre cei care au dat bani si firma se vor rezolva pe cale civila in instanta. „Au fost depuse aproximativ 30 de sesizari in ce priveste modul in care unele firme de constructii executa lucrarile pentru izolarea termica a imobilelor. In astfel de cazuri este dificil de probat o infractiune de inselaciune si faptul ca administratorul societatii respective a avut intenta de a savirsi o astfel de infractiune. Este vorba de neexecutarea obligatilor dintr-un contract. Este un contract semnat intre doua parti, iar nerespectarea acestuia din partea uneia dintre parti constituie litigiu civil”, spune comisarul sef Petru Balteanu, seful SIF.

Anchetatorii spun ca firmele reclamate au preluat mai multe contracte decit au putut executa, si tocmai din acest motiv apar intirzieri. „Au fost reclamate ca au luat banii in avans si nu au demarat inca lucrarile. Altele au fost reclamate ca au montat schelele, au inceput lucrarile si, de o luna, doua, nu au mai lucrat si s-au mutat la alte imobile”, a mai spus comisarul sef Balteanu.

Unde trebuie sa fim atenti?

Potrivit politistilor, in baza plingerilor se fac verificari la activitatea firmelor si daca acestea aveau posibilitatea de a executa contractul. „Se poate retine ca inselaciune daca de exemplu firma are ca obiect de activitate confectii textile si executa lucrari de constructii. De asemenea, se fac verificari pentru a se vedea daca avea posibilitatea de a executa lucrarile contractate. Daca avea muncitori suficienti, angajati pentru toate lucrarile contractate”, a precizat unul dintre ofiterii SIF care lucreaza in aceste dosare.

Reprezentatii Politiei spun ca, pentru a evita astfel de situatii, proprietarii trebuie sa faca un minim de verificari la activitatea firmei cu care doresc sa incheie contracte. „Recomandarea noastra este sa incheie contracte pe baza de recomandare venita de la alti proprietari care au contractat astfel de lucrari si care s-au finalizat fara incidente. Sa verifice bonitatea firmei. Reprezentantilor firmelor sa le ceara un portofoliu de lucrari, sa mearga sa vada ce lucrari au mai executat si sa fie atenti la semnarea contractelor pe care le incheie cu firmele, la termenele de executie, costul materialelor si al manoperei”, a mai spus seful SIF.

In paralel cu investigatiile politistilor, inspectorii de la Protectie Consumatorului au adunat si ei peste 40 de plingeri pe adresa constructorilor care fac lucrari de izolatie termica.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.