FÃRÃ BURSE Potential avem, ce facem cu el? Aceasta e întrebarea pentru care autoritãtile judetene trebuie sã gãseascã cât mai repede un rãspuns, silite fiind de statisticile Inspectoratului Scolar Judetean în care regãsim nici mai mult, nici mai putin de 114 copii, proaspãt calificati la fazele nationale a olimpiadelor si concursurilor scolare si peste 10.000 de elevi care ar merita sã primeascã burse de merit.
În fata performantei, Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui cere ajutorul prefectului judetului pentru promovarea acordãrii burselor de performantã si de merit si pentru înfiintarea unor centre de excelentã pentru pregãtirea specialã a olimpicilor. Conform datelor prezentate ieri, în cadrul sedintei lunare a Colegiului Prefectural de cãtre inspectorul general al ISJ, judetul Vaslui este fruntas la capitolul performantã scolarã, dar elevii silitori par a fi mult prea multi pentru capacitãtile autoritãtilor locale, astfel cã din cei peste 10.000 de elevi care ar putea beneficia de burse de merit în vederea sustinerii performantei scolare, abia 5% din cei cu medii generale cuprinse între 9 si 10 primesc aceste stimulente, iar în ceea ce priveste reactia autoritãtilor locale, doar 4 primãrii din judet au rezonat la performantele elevilor. „Din pãcate, desi existã reglementãri legislative care sustin si promoveazã acordarea de burse, anul acesta doar patru primãrii din judet au acordat burse de merit: în mediul urban s-au acordat la Bârlad si Husi, iar în mediul rural cu burse de merit au fost rãsplãtiti doar elevii din Zorleni si Rafaila. Conform ultimelor reglementãri, de burse de merit au dreptul sã beneficieze elevii care au media generalã peste 8.50 si nota la purtare 10.00. În total la nivelul judetului sunt 5328 de astfel de elevi în învãtãmântul gimnazial si 2862 în cel liceal, dintre acestia abia un procent de 5% din cei cu medii între 9.00 si 10.00 primesc burse scolare”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ. Dintre aceste mii de copii constiinciosi, numai anul acesta 114 au atins pânã acum culmile excelentei scolare, calificându-se în finalele olimpiadelor scolare. „Având în vederea efortul deosebit pe care îl depun elevii si profesorii în munca de performantã si strânsa legãturã dintre motivatie si performanta scolarã, putem mentiona câteva modalitãti prin care putem obtine motivarea elevilor si a profesorilor. Propunem pentru cresterea implicãrii comunitãtilor locale, drept model de bunã practicã, generalizarea la nivelul tuturor primãriilor a modelelor precum Gala premiantilor municipiului Vaslui. De asemenea, propunem sustinerea înfiintãrilor centrelor de excelentã la nivelul judetului, a unor centre special destinate pregãtirii tinerilor capabili de performantã” , a adãugat Gabriela Plãcintã.
Solutii pentru olimpicii vasluieni
Potrivit legii, în ultimã instantã, ultimii responsabili de stimularea elevilor sunt primarii, acordarea burselor fiind reglementatã de Ministerul Educatiei, concretizarea acestora fiind aruncatã în sarcina bugetelor locale ale primãriilor de care apartin scolile, însã în limita fondurilor aprobate cu aceastã destinatie. Cum tot legea este cea care pune în cârca autoritãtilor si celelalte cheltuieli importante care fac functional sistemul de învãtãmânt, deocamdatã se încearcã gãsirea unei solutii mãcar pentru cei mai buni dintre cei buni. „Este necesarã implicarea autoritãtilor locale si altor factori în vederea sustinerii tinerilor care fac cinste judetului, prin rezultate meritorii la concursurile nationale sau internationale. Pentru aceasta, propun sã ne întâlnim pentru a detalia pasii realizãrii unor astfel de Centre de Excelentã, mãcar în mediul urban, unde elevii sunt sustinuti mai mult de pãrinti si cadre didactice.”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Vaslui.