spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
24-ian.-2025

Sute de copii, părinți și educatori din județul Vaslui au participat la programul “Start în educație”

- Advertisement -
SPRIJIN… “Ghiozdănelul cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

EDUCAȚIE… O mie de copii cu vârste între 3-6 ani, 144 de părinți și 106 educatori din 55 comunități defavorizate din județul Vaslui sunt beneficiari ai programului “Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom. În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor. Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănelul cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală. „Copiii au fost foarte fericiți și curioși să vadă ce conține kitul educațional primit, iar părinții au fost, de asemenea, foarte încântați. Mai mult, unele produse au fost utilizate la grupă și au fost incluse în planul de activități zilnice de la grădinițe, suplinind nevoia de materiale didactice. Acest aspect constituie un fapt inedit, întrucât educatorii nu pot avea o astfel de abordare pentru că părinții nu își permit să le cumpere produsele necesare, iar în unele comunități educatorii sunt nevoiți să acopere din fonduri proprii strictul necesar pentru desfășurarea activității”, a declarat un cadru didactic de la Școala Gimnazială Ferești.

Părinții au participat la “Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă. Pe canalul dedicat YouTube, Start în Educație, proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților.

106 cadre didactice din județul Vaslui au început o serie de cursuri de dezvoltare și perfecționare a competențelor de educație parentală

Astfel, 95 grădinițe din județul Vaslui au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică și de dezvoltare a abilităților cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activități ce îi vor sprijini pe copii să își dezvolte abilități și deprinderi precum: orientarea spațială, motricitatea grosieră, echilibrul static și dinamic, înțelegerea regulilor sociale, concentrarea și direcționarea atenției. Totodată, 106 cadre didactice din județul Vaslui au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității. „Rețeaua profesională care se formează și se activează prin intermediul cursurilor și a grupului de cursanți facilitează schimbul de materiale educaționale și oferă sentimentul de apartenență la o categorie profesională privilegiată: „deschizători de drumuri”. Un curs la care învățăm unii de la ceilalți, într-un cadru structurat, dar mai ales, în care dobândim sau ne creștem abilitatea de a învăța de la copii. O variantă sănătoasă prin care copii, părinți, cadre didactice se simt auziți, văzuți, validați”, a declarat Ecaterina Croitor, formator în județul Vaslui. “Start în educație” vine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, “Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.