spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ar vrea sa invete dar nu au cum!

- Advertisement -

Sute de copii au dat caietele pe sapã si animale

SÃRACI De ani buni, scoala nu mai este o prioritate pentru sute de copii din judetul Vaslui. Desi vor sã învete, multi renuntã de nevoie, pãrintii lor fiind prea sãraci ca sã le poatã asigura un viitor mai bun. Este si cazul familiei Sabadag din localitatea Chircesti. Doi dintre cei sase copii au abandonat liceul. Unul trebuia sã fie în clasa a X-a. E în Spania. Munceste pe unde apucã si trimite un bãnut acasã. Celãlalt frate a intrat în varã la un liceu din Vaslui însã, din lipsa banilor, a fost retras înainte de începerea anului scolar. Pãrintii spun cã bãiatul trãieste acum o adevãratã dramã. În jur de 900 de copii din judet au luat viata în piept, înainte de vreme.

Cei doi bãieti ai familiei Sabadag muncesc, desi ar trebui sã fie în bãnci, la liceu. Cel mai mic dintre frati a acceptat cu greu ideea cã scoala pentru el înseamnã doar opt clase. „Bãiatul meu a suferit si suferã foarte mult cã nu poate merge la liceu. Trebuia sã fie în clasa a IX-a, la Vaslui. Nici din curte nu vrea sã iasã. Plânge ca un copil si, vã spun drept, îmi dau lacrimile de câte ori îl vãd pe gânduri. Îmi spune cã bãietii din sat se duc la liceu si el nu are curaj sã iasã în drum de rusine. Nu ne permitem, asa cum nu am putut sã-l tinem la liceu nici pe celãlalt bãiat, care trebuia sã fie în clasa a X-a acum. I-am retras de la scoalã, pentru cã nu avem bani nici de gazdã, nici de navetã, nici de mâncare, nici de cãrti sau caiete. O ducem greu. Muncim pe rupte si eu, si nevasta, dar nu ne ajung banii decât pentru mâncare. Bãiatul de 16 ani e în Spania, cu sora lui mai mare. Munceste. Cel de 15 ani ne este de ajutor la câmp, prin curte. Nu avem ce sã facem. El atâta ar fi vrut: sã meargã la scoalã!”, spune cu vocea tremurând Marian Sabadag, tatãl bãietilor.

Familia trãieste din ajutorul social si din ce câstigã muncind cu ziua, în sat. Oricâte eforturi ar fi fãcut cei doi pãrinti, tot nu le ieseau socotelile. „Ca sã plãtim cãminul la Vaslui era în jur de 3-4 milioane de lei vechi. Pe urmã, în fiecare sâmbãtã si duminicã, avea nevoie de bani de drum, îmbrãcãminte, încãltãminte, pentru cã nu-l poti trimite oricum la scoalã. Aici îi dai niste adidasi purtati, la Vaslui e foarte greu. Copiii mei erau buni la scoalã. Dacã erau slabi, mai spuneam. Si fata am înscris-o la facultate si am retras-o, pentru cã bani nu sunt. Sperãm ca la anul sã fie mai bine si sã-i dãm pe amândoi la liceu. Era mai bine dacã se puteau face zece clase în sat, sã facã o scoalã si cel sãrac, si cel bogat”, e de pãrere Violeta. Mezina familiei e în clasa a VI-a, iar dacã situatia lor nu se va schimba, peste doi ani si pe copilã o asteaptã aceeasi soartã. Un ajutor nesperat pentru 200 de liceeni sãraci din judetul Vaslui îl reprezintã un proiect implementat de Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi. În colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, s-au înfiintat câteva clase de a IX-a si a XI-a la Vaslui si Bârlad, unde elevii pot frecventa cursurile fãrã sã-i coste un ban. Proiectul „Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare” are ca parteneri un colegiu din Danemarca, precum si inspectoratele scolare din Iasi, Botosani, Maramures, Brãila si Mures.

Abandonul scolar, un fenomen care îngrijoreazã

„În judetul Vaslui, abandonul scolar este o realitate. Acest fenomen se înregistreazã, în special, la finalizarea clasei a VIII-a. Dintr-un numãr de 208 clase de a XI-a care trebuiau formate în acest an scolar, s-au fãcut doar 180. Vorbim de cifre mai mari ca pânã acum, care ne îngrijoreazã si, pe total judet, se ridicã la aproximativ 900 de cazuri de abandon. Multi pãrinti îsi retrag copiii de la scoalã pentru cã nu au cu ce sã îi întretinã sau preferã sã-i tinã acasã pentru a-i ajuta la treburile gospodãresti. Mai sunt si familii care au plecat la muncã în strãinãtate si care au preferat sã-si ia copiii peste granite, fãrã sã-i mai transfere la o scoalã de acolo”,a declarat prof. Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct în cadrul ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.