spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Sute de consilieri vasluieni îsi vor pierde mandatul!

- Advertisement -

Ordonanta traseistilor – neconstitutionalã, trãdãtorii vor plãti

DE ASTEPTAT Ceea ce asteptam sã se întâmple, s-a întâmplat, dovedind încã o datã cã am avut dreptate când am scris cã Ordonanta 55, care a legalizat migratia alesilor locali de la partidele pe listele unde au fost alesi, la alte partide (cei mai multi la PSD), este în afara legii: judecãtorii Curtii Constitutionale au declarat, ieri dimineatã, neconstitutionalã ordonanta care a permis alesilor locali sã migreze fãrã sã îsi piardã mandatul. Magistratii sustin cã Parlamentul trebuie sã decidã care sunt efectele juridice ale deciziei lor si ce se întâmplã cu alesii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare. PSD a dãrâmat, la Vaslui, la propriu, partidele de Opozitie, dupã ce a luat în partid peste 200 de alesi locali – primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni, majoritatea de la PNL si PDL, dar si de la Partidul Poporului. Cei care au schimbat partidele pentru a deveni membri PSD riscã sã fie scosi din consiliile locale, iar în orase si comune am putea asista la tot felul de mutãri pe listele de consilieri locali. Deocamdatã toatã lumea asteaptã sã vadã motivatia CCR în Monitorul Oficial, însã un lucru e sigur: cei plecati de la partidul care i-au propulsat pe listele sale, nu vor mai fi primiti înapoi, astfel cã îsi vor pierde mandatul. Urmeazã oare alegeri locale în mai toatã România?

CCR a decis ieri cã Ordonanta de Urgentã a Guvernului 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionalã, fiind admisã astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Judecãtorii au decis, cu majoritate de voturi, cã ordonanta este neconstitutionalã si cã Parlamentul urmeazã sã reglementeze, prin legea de respingere, „mãsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale”, conform unui comunicat de presã al CCR. Aceastã indicatie a CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) si art.147 alin. (2) din Constitutie. Articolul 115 se referã la delegarea legislativã si la ordonantele de urgentã emise de Guvern. La alineatul 8, se specificã faptul cã „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacã este cazul, mãsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonantei”. Articolul 147 se referã la deciziile Curtii Constitutionale, iar la alineatul 2, se specificã faptul cã „în cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sã reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale”.

Prevederile acestei ordonante au permis migratia alesilor locali, într-o perioadã de 45 de zile, fãrã ca acestia sã-si piardã mandatul. Fix înainte de alegerile prezidentiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD. Ordonanta de urgentã a fost respinsã initial de plenul Camerei Deputatilor, însã a fost aprobatã de Senat, la începutul lunii decembrie. “Cei de la CC au admis sesizarea noastrã si este posibil ca în motivarea deciziei sã ne dea si niste îndrumãri cu ce se poate întâmpla mai departe (cu mandatele alesilor locali care au migrat, n.r.), dacã nu, OUG se întoarce în Parlament pentru respingere si, conform Constitutiei, atunci când se respinge OUG trebuie ca legiuitorul sã stabileascã si ce se întâmplã cu efectele juridice ale ordonantei respinse”, a spus un deputat PNL, initiatorul sesizãrii la CCR.

Jale la Vaslui: sute de consilieri locali si judeteni vor pleca acasã!

Deoarece Ordonanta 55 este declaratã neconstitutionalã de CCR, situatia se va complica foarte mult în administratia de la Vaslui. Primarii care au trecut la alt partid îsi vor pierde sprijinul politic si vor ajunge independenti, în timp ce consilierii locali vor pierde, pe lângã sprijinul politic, si mandatele obtinute la alegerile din 2012. Situatia este complicatã, dacã se ajunge în acest punct, iar ordonanta privind migratia alesilor locali, promovatã în mare grabã de Ponta, se va dovedi o catastrofã pentru consilierii locali. Vã reamintim cã primarul de la Vetrisoaia, Vasile Puiu, a trecut în partidul lui Tãriceanu, luând cu el si majoritatea consilierilor locali. Prin declararea neconstitutionalitãtii ordonantei, consilierii locali vor trebui sã ajungã din nou în PNL, ei riscând sã fie dati afarã de partid si în locul lor sã fie adusi urmãtorii consilieri de pe listã. Primarul de la Rosiesti pãrea cã si-a rezolvat problemele din Consiliul Local, stiute fiind tensiunile dintre el si consilierii locali. Acum, PSD are în Rosiesti sapte consilieri, pentru cã un consilier de la PNL a trãdat si a trecut la organizatia social-democratã, ceea ce face ca majoritatea sã încline acum spre PSD. Dar, prin anularea ordonantei, PNL ar urma sã desemneze urmãtorul consilier de pe listã, ceea ce ar înclina din nou balanta. La Vaslui, de exemplu, primarul Vasile Pavãl îsi asigurã majoritatea cu voturile celor nouã consilieri PSD, la care se adaugã cei doi consilieri din alianta politicã, de la Partidul Conservator. Trei consilieri au devenit independenti, doi de la PP-DD, Alecsandru Volocaru si Leonard Negruti, plus Ioan Zaharia, de la PDL. Un consilier de la PNL a trecut la PLR, Andrei Abutoaiei. Cei patru riscã sã fie schimbati din functie de partidele care i-au promovat în CL. La Bârlad, PSD are majoritate zdrobitoare, cu 16 consilieri în acest partid, la care se mai adaugã doi independenti, unul la PMP si doi la PP-DD. Cum PP-DD a încheiat un protocol de colaborare cu PSD, la Bârlad doar un singur consilier este în Opozitie: Daniel Buzamãt (fost PDL), actualmente PMP. PNL Bârlad si PDL, din aceeasi localitate, urmeazã sã-si recupereze locurile în CLM Bârlad, iar cei trei liberali, dintre care unul a trecut la PSD (Fieraru Ciprian) si doi au devenit independenti, vor pleca acasã, de mânã cu consilierul Andrei Huiban (plecat din PDL) si Relu Bãdãrãu (fost PP-DD).

Orasul Murgeni este la PSD, dupã ce primarul de la Partidul Poporului a trecut la organizatia condusã de Miticã Buzatu. Alãturi de primar au trecut la PSD încã trei consilieri de la PP-DD, plus unul de la PNL. Si la Murgeni primarul s-ar putea trezi cu un Consiliu Local ostil. La Husi, cinci consilieri au plecat la PSD alãturi de primarul Ioan Ciupilan, din care doi de la PP-DD si trei de la PDL, astfel cã acum sunt 11 voturi pentru social-democrati, dintr-un total de 19. Si acolo situatia s-ar complica destul de mult, prin înlocuirea trãdãtorilor cu urmãtorii consilieri de pe listele PDL si PNL. O situatie foarte grea pentru un primar ar fi la Banca, unde sapte din cei nouã consilieri PDL au trecut la PSD, împreunã cu primarul Vasile Vânãtoru, astfel cã primarul va fi nevoit sã lucreze cu un consiliu ostil prin venirea celor de pe listele PNL si PDL. Si la Bãcani ar fi o situatie limitã, pentru cã acele nouã voturi pe care le avea PNL în Consiliul Local au trecut la PSD, iar dacã vor pleca, acolo se pare cã nu existã pe liste membri supleanti si deci vor avea loc alegeri locale anticipate.

Feraru nu are emotii!

Am contactat unul dintre consilierii traseisti, Ciprian Feraru, care din pozitia de presedinte al PNL Bârlad si consilier local, ales pe listele acestui partid, a ales sã plece la PSD cu ordonanta, unde a fost numit vicepresedinte al PDS Bârlad. Acesta ne-a spus cã nu are emotii privind neconstitutionalitatea Ordonantei 55. “Când am decis sã mã retrag din PNL si sã mã înscriu în PSD (în ceea ce priveste functia de consilier local), am fãcut-o în mod legal, pe baza Ordonantei de Urgentã 55/2014, care la data de 10 octombrie 2014 reprezenta un act normativ aflat în vigoare în legislatia noastrã. În momentul de fatã, dupã decizia Curtii Constitutionale, nu se poate vorbi despre pierderea mandatelor alesilor locali, pentru cã încã nu au fost prezentate public motivele pentru care legea este acum consideratã neconstitutionalã. Când se va întâmpla acest lucru, se va putea discuta despre eventualele modificãri, reglementãri pe care Parlamentul le va aduce legii. Momentan, situatiile pe care le prezentati sunt ipotetice.”, a precizat consilierul local Ciprian Cosmin Feraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.