spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Surprizã maximã, la ultima sedintã de Consiliu Judetean din 2019: urmasii lui Stefan cel Mare au colindat consilierii judeteni!

- Advertisement -

POLITICÃ SI COLINDE… S-a tras cortina, peste activitatea consilierilor judeteni, în acest an. Cu bune si cu rele, uneori cu multe acuze din partea taberelor politice, Consiliul Judetean (partea de legislativ) îsi închide activitatea pe 2019, într-o atmosferã relaxatã. Ultima sedintã din acest an a beneficiat, la final, de o surprizã de proportii: talentatii solisti si dansatori ai Ansamblului „Trandafir de la Moldova”, de la Husi, în jur de 40 de tineri, îmbrãcati în frumoase costume populare, au colindat consilierii judeteni, vrãjindu-i pe toti cei din salã. „Exceptional! Felicitãri celor care îi pregãtesc pe acesti minunati artisti! Ne-au oferit clipe magice, le multumim din suflet copiilor”, a spus, la final, un consilier judetean. Cel mai important punct de la sedinta de ieri vizeazã începerea unui proiect extrem de important pentru judetul Vaslui, respectiv realizarea unui complex stefanian, la statuia lui Stefan cel Mare, de la Podu Înalt, obiectiv intrat în uitare si care s-a degradat continuu în ultimii ani.

Consiliul Judetean a depus, în luna mai 2018, proiectul „Pe urmele lui Stefan cel Mare”, în cadrul Programului Operational Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Aplicant si lider de parteneriat în acest proiect este Judetul Vaslui, iar Consiliul Raional Hâncesti, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” si Comuna Muntenii de jos sunt parteneri pe unul din proiecte, în timp ce pe un al doilea proiect este implicat si consiliul raional Soroca. Proiectul a fost selectat provizoriu pentru finantare. Dupã evaluarea documentatiei tehnico-economice si selectarea acesteia, se va semna contractul de finantare. CJ Vaslui detine în domeniul public Ansamblul monumental „Statuia ecvestrã a domnitorului Sefan cel Mare”, amplasat în localitatea Bãcãoani, comuna Muntenii de Jos, obiectiv în jurul cãruia se va realiza viitorul proiect. La Podu Înalt, monumentul marelui domnitor a fost dezvelit în 25 octombrie 1975, cu prilejul sãrbãtoririi a 500 ani de la victoria moldovenilor condusi de Stefan cel Mare împotriva turcilor în cadrul bãtãliei de la Podul Înalt-Vaslui (10 ianuarie 1475), mai ales cã existã opinia cã în aceastã zonã s-ar fi desfãsurat lupta. „Din pãcate, întregul ansamblu monumental este afectat si se impune o interventie urgentã pentru stoparea acestor fenomene de degradare întrucât terenul unde este amplasatã statuia ecvestrã a domnitorului Stefan cel Mare se aflã într-un proces de alunecare, soclul statuii din marmurã este deteriorat si prezintã o stare de conservare precarã”, se aratã în nota conceptualã a proiectului dezbãtut ieri la CJ Vaslui. Ca atare, se urmãreste realizarea proiectului de investitii „Pe urmele lui Stefan cel Mare”, pe baza unui proiect transfrontalier, care va consta în construirea parcului tematic „Ctitorii stefaniene” (un parc cu cele mai reprezentative din ctitoriile domnitorului), a unui teatru de varã, care va oferi posibilitatea sustinerii unor evenimente culturale si a unui spatiu în aer liber dedicat sustinerii unor evenimente, de tipul târgurilor cu produse traditionale realizate în Vaslui si Hâncesti, obiective noi pe harta turismului cultural istoric din judet si regiune. Estimarea cheltuielilor pentru executia obiectivului de investitii, pe cele douã proiecte în care CJ Vaslui este parte, atât cu Hâncesti, cât si cu Soroca, aratã o valoare totalã de peste 2,4 milioane euro. „Mi-as dori, dacã se poate, sã includeti în proiect si un cinematograf, pe care sã ruleze filme în aer liber”, a spus consilierul PNL, Gelu Veziteu. Din pãcate, conducerea CJ Vaslui a spus cã asa ceva nu se poate realiza. La final, dupã discutiile din CJ Vaslui, cei 40 de membri ai „Trandafirului de la Moldova”, de la Husi, au oferit un concert de colinde de neuitat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.