Surpriza mare in scaldalosul dosar al stimulentelor angajatilor de la Fiscul iesean. Desi anterior il inchisese in mod bizar, Directia Anticoruptie a redeschis, la sfirsitul anului trecut, dosarul fostei sefe a Directiei Judetene de Finante, Sorina Marin. Ea este acuzata ca, in perioada in care a detinut conducerea institutiei, a cerut de la salariati o cota parte, de 50%, din banii pe care tot ea ii aproba fiecaruia ca stimulente. Initial, cazul a fost inchis, oficial din cauza „probelor neconcludente”. Se pare insa ca, in urma unor noi verificari, posibil si din cauza ca cea vizata nu mai este sefa, dosarul a fost redeschis. Care este explicatia acestui mister?
Sorina Marin, fosta sefa si apoi adjuncta a Finantelor iesene, a ajuns din nou in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi din cauza stimulentelor. In luna martie a anului trecut, Marin a ajuns pe prima pagina a “Ziarului de Iasi” dupa ce un consilier din cadrul institutiei a acuzat-o deschis ca i-a cerut jumatate din stimulentele acordate in luna decembrie 2009, bani ce ar fi ajuns „la virful PD-L“, partid ce a sustinut-o pentru ocuparea postului la vremea respectiva.
Desi membrii partidului au dat asigurari ca vor demara o ancheta interna, cazul a fost ingropat. Atunci, acelasi lucru s-a intimplat si la DNA Iasi, dar si la Bucuresti, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Ceva s-a schimbat insa intre timp, poate si din cauza ca cea vizata nu mai este sefa.
Cazul, pe larg
Lucrurile par sa se fi schimbat de la ultimul control realizat de catre reprezentantii ANAF la inceputul anului trecut. Atunci, raportul primului control arata ca acuzatiile aduse nu stateau in picioare. In schimb, un nou control realizat spre finele anului trecut a intors situatia la 360 de grade. „Tot ce va pot spune este ca s-a realizat un nou control, si exista cel putin patru declaratii la dosar, in care salariatii recunosc ca au primit stimulente si apoi au dat o parte din bani inapoi“, a spus unul dintre salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
In urma acestui raport dosarul ingropat odata la DNA Iasi a fost redeschis. Desi reporterii au incercat sa obtina mai multe informatii legate de faza in care se afla ancheta, reprezentantii DNA Iasi nu au dorit sa dezvaluie nimic. „Nu facem comentarii pe marginea acestui dosar“, a sustinut procurorul Luminita Merisescu, purtator de cuvint al DNA Iasi.
Un punct de vedere cu privire la aceasta situatie am incercat sa obtinem si de la Sorina Marin, dar pina la inchiderea editiei aceasta nu a putut fi contactata.
Nici in cadrul institutiei nu a putut fi gasita, aflindu-se in concediu medical. Nici purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi nu a putut prezenta un punct de vedere la situatia de fata la solicitarile reporterilor. „Am contactat-o pe domnisoara Sorina Marin, dar aceasta nu a raspuns apelurilor telefonice“, a afirmat Maria Taran, purtatorul de cuvint al institutiei.
Cind incidentul a explodat in presa, la conducerea PD-L Iasi era Dan Carlan. Acesta a negat atunci orice acuzatie adusa. Senatorul Mihaela Popa, actualul presedinte interimar al PD-L Iasi, spune ca nu-si doreste decit ca legea sa se aplice pentru toti. „Imi doresc ca aceasta tara sa functioneze institutional. Vreau ca organele de control sa-si faca treaba si legea sa fie lege peste tot, indiferent din ce partid venim. Trebuie sa functionam institutional, altfel totul este egal cu zero si se darima ca un domino“, a sustinut Mihaela Popa.
Filiera stimulentelor
Viorel Bujoreanu, consilier superior in cadrul DGFPJ Iasi, ne declara, in luna martie 2010, ca Marin, la aceea vreme directorul plin al Finantelor iesene, i-a cerut in decembrie 2009 jumatate din primele acordate, in valoare de 3.500 de lei.
Functionarul spunea ca, in urma negocierilor purtate cu contabila sefa, Felicia Dragan, suma ce trebuia sa o plateasca a scazut cu 800 de lei. Ulterior, neachitind banii, prima sa a fost diminuata cu 700 de lei.
La finele lunii octombrie 2010, din cauza stimulentelor, Marin a fost eliberata din functia de adjunct, devenind sef serviciu, iar Dragan, cea care era insarcinata cu stringerea stimulentelor, a fost schimbata din functie, fiind detasata pentru sase luni la serviciul Coordonare programe analiza si indrumare pentru inspectii fiscale.