spot_img
9.5 C
Vaslui
13-nov.-2024
spot_img

Sunteti preot în judetul Vaslui si vreti deducere de la stat, pentru biserica dvs? Iatã ce aveti de fãcut!

- Advertisement -

DEDUCERE…De câteva zile, Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã a publicat pe portalul www.anaf.ro Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale. Acesta este disponibil la rubrica Servicii Online – pozitia 14. Totodatã, a fost creatã aplicatia de portal prin intermediul cãreia se pot depune Cererile de înscriere/radiere în/din Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale (formular 163). La depunerea cererii 163 contribuabilul primește, în recipisã, indexul de depunere a formularului.

Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro. Potrivit art.25 alin.(4) lit.i) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor plãtitori de impozit pe profit, sumele aferente sponsorizãrilor efectuate cãtre entitãti persoane juridice fãrã scop lucrativ, inclusiv unitãti de cult, se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevãzute de lege, doar dacã beneficiarul sponsorizãrii este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale. În cazul microântreprinderilor, sumele aferente sponsorizãrilor pentru sustinerea entitãtilor nonprofit si a unitãtilor de cult, se scad din impozitul pe veniturile microântreprinderilor dacã, la data încheierii contractului, aceste entitãti sunt înscrise în Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri, astfel cum prevãd dispozitiile art.56 alin.(1+1) din Codul fiscal. În cazul persoanelor fizice, pentru veniturile realizate în anul 2018, acestea pot opta pentru directionarea unei sume reprezentând 2% din impozitul anual pentru sustinerea entitãtilor nonprofit/unitãtilor de cult sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitãtilor nonprofit si a unitãtilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, în conditiile legii. Pentru a beneficia de virarea sumelor reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile realizate în anul 2018, entitãtile NU trebuie sã fie înscrise în Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale. Începând cu veniturile realizate în anul 2019, potrivit art.123+1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.30/2019, persoanele fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentând pânã la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitãtilor nonprofit/unitãtilor de cult. În conformitate cu art.123+1 alin.(2) din actul normativ mentionat mai sus, entitãtile nonprofit care se înfiinteazã si functioneazã în conditiile legii, precum si unitãtile de cult, beneficiazã de virarea sumelor dacã la momentul plãtii acestora de cãtre organul fiscal sau angajatorul/plãtitorul de venit figureazã în Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale. Potrivit art.25 alin.(1+4) din Codul fiscal, înscrierea în Registrul entitãtilor/unitãtilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale se realizeazã pe baza solicitãrii entitãtii, dacã sunt îndeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmãtoarele conditii:

a) desfãsoarã activitate în domeniul pentru care a fost constituitã, pe baza declaratiei pe propria rãspundere;

b) si-a îndeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevãzute de lege;

c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;

d) a depus situatiile financiare anuale, prevãzute de lege;

e) nu a fost declaratã inactivã, potrivit art. 92 din Codul de procedurã fiscalã.

Conditiile de mai sus sunt verificate de organul fiscal în a cãrui evidentã respectiva entitate/unitate de cult este înregistratã ca plãtitor de impozite și taxe, pe baza informatiilor existente în evidentele fiscale. Prezentarea de cãtre entitãtile/unitãtile de cult a certificatelor de atestare fiscalã eliberate de directiile de impozite și taxe din subordinea unitãtilor administrativ-teritoriale este necesarã, deoarece organul fiscal nu detine informatii privind impozitele și taxele locale datorate de contribuabilii unitãtilor administrativ-teritoriale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.