NORMALITATE Teoretic, în judetul Vaslui nu sunt probleme cu fondurile necesare efectuãrii investigatiilor medicale gratuite, atât pentru analize, cât si pentru cele de imagisticã medicalã. În urma ultimei suplimentãri de fonduri, s-a rezolvat problema bugetului si pentru luna decembrie, altfel, în luna respectivã, bolnavii ar fi trebuit sã scoatã bani din buzunar pentru analize. În ceea ce priveste medicamentele compensate si gratuite, bugetul pentru anul 2011 a fost îndestulãtor, peste 760 miliarde lei vechi fiind destinate de cãtre casa nationalã de sãnãtate în acest scop. Compensarea medicamentelor se face la pretul generic, al celui mai ieftin produs, conform unui nomenclator aprobat la sfârsitul lunii august, lucru valabil si pentru bolnavii cronici beneficiari ai programelor nationale de sãnãtate.
Laboratoarele de analize medicale si furnizorii de imagisticã medicalã au asigurate fondurile pentru ultimele luni ale acestui an, inclusiv pentru luna decembrie, cu fonduri la nivelul lui spetembrie. Au fost suplimentate sumele necesare pentru acest sfârsit de an, astfel încât nu sunt probleme, din punct de vedere financiar, pentru efectuarea de astfel de analize fãrã platã din partea pacientilor. Astfel, dacã pentru octombrie a fost alocatã, din partea Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui, suma de 2,171 miliarde lei analize medicale, si 542,8 millioane lei pentru imagisticã, repsectiv pentru ecografii, mamografii, radiologie, etc, sume aproape egale au fost alocate si pentru luna noimebrie, respectiv 2,154 miliarde pentru analize, si 463,4 milioane pentru imagisticã. În acest moment, la nivelul judetului, au semnat contract de finantare cu CJAS Vaslui 12 laboratoare de analize medicale, 3 în Vaslui, 5 în Bârlad, si câte douã în Husi si Negresti, în afara laboratoarelor din cadrul spitalelor. “Laboratorul din Ambulatoriul Policlinic Vaslui nu mai este finantat de cãtre CJAS, deoarece nu au îndeplinit conditiile nici de echipament, si nici de autorizare ISO. Pentru a se evita situatiile din anii trecuti, cu privire la autorizarea si contractarea cu furnizorii de servicii medicale, în acest an, în comisiile de autorizare a fost cooptat si un reprezentant al furnizorilor, ales de cãtre acestia, cu care s-a mers la fiecare laborator în parte. Au mai fost cereri pentru efectuarea de RMN si tomografii de la alte douã firme din afara judetului, din Iasi si Galati, dar, având în vedere cã avem furnizori pentru aceste servicii, cererile au fost respinse”, a precizat declarat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui. Pentru luna decembrie, având în vedere cã, în general, sunt mult mai putin adresanti, datoritã sãrbãtorilor de iarnã, s-au asigurat fondurile necesare pentru efectuarea de analize medicale gratuite la nivelul lunii septembrie, adicã 1,517 miliarde lei si alte 379,33 milioane pentru imagisticã medicalã. În cazul în care vreunul dintre furnizorii de astfel de servicii medicale nu cheltuie suma alocatã, diferenta nu se se reîntoarce la bugetul CJAS, ci este redistribuitã, , în luna urmãtoare cãtre ceilalti furnizori.
Sunt bani destui pentru asigurarea medicamentelor compensate
Nici în ceea ce priveste medicamentele compensate si gratuite, nu sunt probleme cu fondurile necesare, fiind asiguratã suma de 5 miliarde lei/lunar pânã la sfârsitul anului. La aceastã sumã se adaugã alte 14 miliarde lei lunar pentru medicamentele necesare tratamentului bolilor cuprinse în programul national de sãnãtate, respectiv oncologie, diabet, postransplant sau boli rare. Pentru acest an, plafonul alocat judetului Vaslui pentru eliberarea, pe bazã de retetã compensatã sau gratuitã, de medicamente a fost de 526,52 miliarde lei vechi, la care se adaugã alte 228,2 miliarde lei pentru boli cronice si 11,1 miliarde pentru materiale sanitare utilizate în cadrul diverselor programe nationale de sãnãtate.”Datoritã noilor norme ale Ministerului Sãnãtãtii, în prezent se deconteazã de cãtre Casa Judeteanã doar pretul cel mai mic al medicamentelor, asa zisele preturi generice. Este adevãrat cã, datoritã acestui fapt, diferenta plãtitã de pacient este ceva mai mare ca în trecut, dar doar dacã alege sã cumpere alte variante ale medicamentului generic, variante care sunt si mai scumpe. Totusi, bolnavii trebuie sã înteleagã cã, indiferent de ambalaj, denumire sau pret, substanta activã este aceeasi, astfel încât, pentru a plãti cât mai putin, trebuie sã cearã în farmacii medicamentele cele mai ieftine, iar farmaciile, conform protocolului, au obligatia ca, în 48 de ore, sã se aprovizioneze cu produsul solicitat”, a mai declarat Mihaela Chitariu.