spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Summit ONU la Vaslui (foto)

- Advertisement -

SOCIAL… O actiune unicã în judetul nostru a avut loc zilele trecute la Vaslui. Este vorba de MiniMUN Discriminarea Minoritãtilor, conferinta care încearcã promovarea respectãrii drepturilor si intergrarea minoritãtilor în societate. Aceasta s-a desfãsurat sub forma unui joc de rol în care participantii au ocupat locul unui delegat de stat, la un summit ONU. Acesta a avut rolul de a educa participantii în discursul public, dezbateri publice si modul în care functioneazã un sumit ONU, pe lângã promovarea drepturilor minoritãtilor. Dezbaterea a atins puncte precum discriminarea socialã, rasialã, discriminarea comunitãtii LGBT si discriminarea pe baza religiei.

Clubul Pensionarilor din Vaslui a fost locatia conferintei MiniMUN – Discriminarea Minoritãtilor. Membrii Asociatiei Tineretul ONU România – Club Vaslui au organizat prima lor conferintã de tip MUN (Model United Nation) sI, conform organizatorilor, acestia s-au descurcat de minune. Actiunea, o premierã în judetul nostru, a pus participantii în locul unor delegati fictivi si au discutat pe teme legate de discriminarea minoritãtilor. Organizatia la nivel national a luat nastere în 2009, fiind fondatã de trei studenti de la Drept, care acum fac parte din alumnii asociatiei. “La Iasi, initiativa ne-a venit nouã, în urmã cu patru ani. Am fost un grup, care deja fãceam parte din organizatii de tineret, cât si din organizatii studentesti. Împreunã am decis cã vrem sã facem lucrurile în modul nostru. Doream sã urmãm un set bine stabilit de reguli, sã fim mai stricti si sã tratãm lucrurile cu profesionalism. Astfel, am decis sã investim timp si resurse în Asociatia Tineretul ONU România – filiala Iasi. Aici, în Vaslui, principalul nostru obiectiv este promovarea valorilor ONU. Asta, într-un spectru mai larg, înseamnã implicarea copiilor în proiecte umanitare, cât si organizarea unor conferinte ca cea de azi. E un mod prin care elevii membri, dar si cei care se intereseazã de noi si participã la actiunile noastre, sã se dezvolte. Si dorim sã fie atrasi de ceea ce fac colegii mei din Vaslui cât mai multI tineri. Tinerii au o voce în societate, care trebuie ascultatã pentru cã ei sunt prima treaptã a schimbãrii”, declarã Alexandru Grozavu, secretar general al Asociatiei Tineretul ONU din România – filiala Iasi. Lucrul cel mai important si care a fost scos în evidentã de delegatii Asociatiei Tineretul ONU România – Iasi a fost imaginatia elevilor. Alãturi de profesionalism, respectul fatã de colegi si întelegerea subiectului în sine, de care au dat dovadã participantii conferintei, delegatii din Iasi considerã cã actiunea în sine a fost un real succes. “Copii au fost geniali, tinând cont cã, pentru multi, a fost prima lor conferintã de acest gen. Au fost vocali, bine informati si creativi. Am o presimtire foarte bunã despre colegii nostri de la Vaslui. Iar duminicã fost o zi productivã. Participantii si-au intrat foarte bine în rol, au venit cu idei foarte bune si practice, iar solutiile propuse de ei chiar ar putea fi realizate în realitate”, ne-a spus Andreea Serban, membru senior si director adjunct al Departamentului de Proiecte din cadrul Asociatiei Tineretul ONU din România – filiala Iasi.

Un îndemn pentru acceptarea minoritãtilor

Dezbaterea a început cu discursul secretarului general al Asociatia Tineretul ONU România – Iasi, în care acesta a adus câteva cuvinte participantilor, urmat de pozitia fiecãrei tãri, prezentatã de delegatul desemnat. Imediat dupã prezentare, patru delegati au prezentat pozitiile tãrii lor în privinta crizei imigrantilor, dar si asupra drepturilor comunitãtilor LGBT (Lesbience, Gay, Bisexuali si Transexuali). Cu pozitii pro libertate de exprimare si acceptare a acestor douã minoritãti sau dimpotrivã, pozitii contra, elevii si-au arãtat talentul în dezbateri. Un început surprinzãtor, dat fiind faptul cã, prin natura educatiei din România, aceste douã subiecte sunt aproape un tabu. Alt punct de discutie la care au luat parte elevii a fost discriminarea pozitivã asupra grupurilor de minoritãti si problemele care le aduc aceastã formã de discriminare. Punctele aduse în discutie au fost resursele care revin acestor grupuri si cum, din punct de vedere istoric, discriminarea pozitivã a dus la tensiune socialã. Al treilea punct de dezbatere, abordat de tineri, a fost discriminarea pe baza religiei. Au fost aduse în discutie puncte cum ar fi islamizarea Europei, dar si argumentãri pro, precum explicatia unui elev: “Dacã punem doi oameni într-o cursã, e normal ca cel fãrã un picior sã aibã un avans”. Cu argumente ce ar face competitie unor politicieni cu experientã, acestia au pus în discutie puncte reale la probleme internationale. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.