spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

Sugestiile grãdinarilor: stropirea rosiilor se face dupã plantare! (VIDEO, FOTO)

- Advertisement -

TRATAMENT BUN! … Cum se aplicã prima stropire la rãsadurile de rosii dupã plantare? Cum functioneazã tratamentul? Sunt frecvente întrebãri ale începãtorilor care au primit rãspuns de la grãdinarii versati! Indicatiile sunt cã, dupã ce au fost puse în pãmânt, prima stropire la rosii se face pentru a le proteja de boli. Tratamentul nu trebuie sã fie unul agresiv, pentru cã transplantarea deja a sensibilizat plantele. Dupã plantarea rãsadurilor, plantele devin vulnerabile pentru o perioadã din cauza stresului dupã mutare. Pe lângã fragilitatea rãdãcinilor, rãsadurile de tomate pot fi atacate de dãunãtori si boli. În cadrul unei discutii online, mai multi grãdinari au împãrtãsit reciproc sfaturi si sugestii despre ce putem aplica plantelor de tomate prima datã dupã transplantare, pe care vi le punem la dispozitie … în caz cã vã intereseazã.

Mai multi grãdinari de pe Facebook au împãrtit sfaturi despre stropirea tomatelor dupã plantare, recomandând atât tratamente naturiste, cât si stropiri chimice care i-au ajutat sã aibã culturi bogate. Iatã câteva dintre ele în acest articol. Un tratament la rosii dupã plantare, este zeamã bordelezã. Amestec între sulfat de cupru si var stins (lapte de var), zeama bordelezã este recomandatã la prima stropire a rosiilor dupã plantare. În proportiile corecte, zeama bordelezã este acceptatã în agricultura ecologicã deoarece este un fungicid fãrã efecte secundare asupra mediului sau a oamenilor. În plus, aceasta nu intrã în structura plantelor, aplicându-se printr-o simplã udare. Prima stropire la rãsadurile de rosii se face la 7 zile dupã plantare atât pe plantã, cât si în jurul ei. Se foloseste o solutie de 1% de zeamã bordelezã la o ratã de 1,5 – 2 litri la 10 mp de plantare. O astfel de pulverizare se efectueazã de patru ori pe sezon. În plus, unii fermieri recomandã ca dupã ce se stropesc rãsadurile de rosii cu zeamã bordelezã sã se facã un tratament si cu un biostimulator si cu insecticid pe bazã de ulei de neem. Acest al doilea tratament se face la 3-7 zile de la tratamentul cu zeamã bordelezã. Primul este un fertilizant care întãreste sistemul imunitar al plantelor si le face mai rezistente la schimbãrile climatice, luptând împotriva bolilor, iar al doilea se aplicã împotriva dãunãtorilor. Ulterior, se repetã ori sãptãmânal, ori la 2 sãptãmâni cel târziu.

Un alt tratament natural indicat de grãdinari este cel cu lapte si iod

Primul tratament naturist la rãsadurile de rosii se poate face cu lapte. Acesta este unul dintre tratamentele preferate ale legumicultorilor datoritã faptului cã este accesibil, natural si se prezintã a fi eficient. La 7 zile de la plantarea rãsadurilor, se adaugã 1-2 litri de lapte la 10 litri de apã, aplicând si 20 de picãturi de tincturã de iod, apoi se dã plantelor o datã pe lunã, urmând ulterior un tratament cu macerat de urzicã sau drojdie. Alti grãdinari folosesc ceai din frunze de nuc (datoritã continutului de iod), zer si, ca îngrãsãmânt, resturile de la bucãtãrie care se lasã la macerat într-un butoi. Tratamentele la rãsadurile de rosii abia plantate se pot face si cu tratamente profesionale. Acestea au o eficientã mai ridicatã, dar sunt recomandate a fi folosite cu atentie, respectând întocmai indicatiile de pe etichetã. În plus, la aplicare se va folosi echipament de protectie care sã includã cel putin mãnusi, mascã si ochelari de protectie.

Schemã de tratament pentru tomate, inclusiv în perioada imediatã dupã plantare

Dupã plantarea rãsadurilor de tomate, este nevoie sã fie monitorizate pentru a semnala din timp dacã plãntutele suferã de boli sau dacã sunt atacate de dãunãtori. La 7-10 zile de la plantarea rãsadurilor se rosii se face un tratament pentru fãinare, pãtarea cafenie, alternariozã. Se poate aplica produsul Cidely Top în dozã de 10 ml la 10 l apã pentru fiecare 100 mp. Timpul de pauzã este de 3 zile. Se vine apoi cu Mavrik 2F pentru a combate afidele si omida fructelor. Produsul Adama se aplicã în dozã de 5 ml la 10 L apã pe 100 mp, iar perioada de pauzã este de 7 zile. Pentru musculita albã de ser si acarieni se aplicã Sanmite în dozã de 15 ml la 10 l apã pentru 100 mp. Timpul de pauzã este de 3 zile. Toate acestea sunt de gãsit la magazinele de produse pentru agriculturã.

Un sfat bun la cultivarea rosiilor este udarea!

În faza de rãsad, tomatele au o nevoie medie de apã. De abia în momentul când le mutãm la locul definitiv de plantare deja necesarul de umiditate creste. De aceea, spun grãdinarii, vom avea grijã sã plantãm rãsadurile în „mocirlã”, adicã în lãcasul în care va sta turnãm atâta apã, încât, practic, se formeazã o micã bãltoacã. De ce? Pentru cã asa asigurãm pe termen lung necesarul de apã, deoarece, dupã transplantare, este bine sã nu deranjãm planta 5-7 zile nici cu hranã si nici cu apã. Dupã transplantarea la locul definitiv, cam o sãptãmânã, lãsãm plantele în pace (n-ati uitat cã le-am plantat „în mocirlã”), dupã care, regimul de udare va fi cam acelasi ca la rãsaduri: o datã la 5-7 zile, din belsug, cam o jumãtatede galeatã de plantã si, fireste, cu mulcirea ulterioarã a plantei. În perioada de legare rod (înmugurire, înflorire, fructificare), udarea se rãreste la o datã la 9-12 zile. În perioada de coacere a fructelor, udarea va fi si mai rarã: cam la 2 sãptãmâni – 20 de zile. Dupã unii specialisti, udarea ar trebui încetatã o datã cu datul în pârg al fructelor. O culturã frumoasã de rosii reflectã si grija ce i-a fost purtatã. Ajutati gustul bun al rosiilor fie prin cultivarea altor plante în jur, asa cum este busuiocul, fie prin o atentie sporitã frunzelor de pe plantã. Mai exact, acestea din urmã pot bloca accesul razelor solare la fructe, încetinind coacerea si chiar cauzând o coacere neuniformã, ce se va cunoaste si în gust – unul usor amãrui. Iar recompensa pe care plantele de tomate v-o oferã la schimb este greu de egalat de alte culturi de legume întrucât doar rosia are acel gust care vã poate aduce aminte de copilãrie, vã poate transforma o masã întreagã într-un festin!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.