spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
22-ian.-2025

Sufragerii de bloc, transformate în săli de clasă, fără aprobarea DSP Vaslui. Inspectorii sanitari merg în control!

- Advertisement -

CONTROL… Cele două apartamente din Vaslui, în care învață elevii de clasă pregătitoare, nu au fost autorizate de Direcția Județeană de Sănătate Publică. Potrivit directoarei instituției, inspectorii sanitari nici măcar nu au fost anunțați de această mutare a elevilor. “Nu s-a emis nicio autorizație sanitară de funcționare pentru acele spații. De regulă, când sunt relocați elevii într-un alt spațiu, suntem notificați. În acest caz, nu am primit nicio notificare. Mâine (n.r. astăzi) vor merge colegii mei și vor face verificări la fața locului. În funcție de ceea ce vor găsi, vor face recomandările de rigoare”, a transmis Mihaela Vlada, șefa Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Apartamentele nu au nici autorizație de securitate la incendiu, însă, potrivit legii, fiind vorba de un spațiu mai mic de 175 mp, nici nu era nevoie să se obțină. Cele două clase de elevi vor învăța în apartamente tot anul școlar, în Hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean de pe 26 august precizându-se că Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Vaslui este în reabilitare până pe 31 august 2025. La cum se derulează lucrările, nu ar fi de mirare ca termenul să se prelungească, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și în cazul Școlii Gimnaziale “Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad.

Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Vaslui a fost inclusă într-un proiect de reabilitare cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență. “Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei – Școala Gimnazială <<Mihail Sadoveanu>> Vaslui” are o valoare totală de 11 milioane de lei și o durată de implementare de 30 luni. În cadrul proiectului sunt incluse lucrări de izolare termică a fațadei școlii, a planșeului de deasupra subsolului și a pereților care formează anvelopa clădirii. De asemenea, vor fi înlocuite instalațiile și echipamentele electrice, cele sanitare și termice, va fi înlocuit acoperișul de tip terasă și vor fi modernizate sistemele de climatizare și instalația de iluminat.

Părinte: “copiii nu au cum să se miște sau să iasă la toaletă fără a deranja alți patru – cinci copii”

Elevii Școlii “Mihail Sadoveanu” au fost relocați în alte unități de învățământ din oraș. Din cauza numărului mic de săi de clasă, două clase pregătitoare au ajuns să învețe în două apartamente transformate în săli de clasă. Vestea nu a picat deloc bine părinților, care s-au arătat revoltați de decizia autorităților locale: “ Clasa 0, o mare dezamăgire la început de an școlar. Sper să se găsească soluții în curând, cum ne-au promis cei de la Primăria Vaslui și Scoala Nr. 10- Vaslui”, a scris pe Facebook mămica unei eleve care trebuie să învețe în apartament. “Pentru unii, începutul de an ar trebui să exprime emoția aceea din prima zi, dar pentru mine, părinte al copilului de la clasă pregătitoare a Școlii Nr. 10 “Mihail Sadoveanu “, a însemnat stres, griji și dezamăgire. Nu se poate ca într-un spatiu cât o sufragerie de apartament să înghesui la propriu 22 de suflete și un cadru didactic. Pe lângă faptul că nu au cum să se miște sau să iasă la toaletă – (fără a deranja alți patru – cinci copii), doamna învățătoare ar trebui să aibă spațiu să meargă printre bănci pentru a le oferi suport. Dar autorizație pentru ca în acest spațiu să stea la propriu ca sardinele în cutie 22 de copii aveți? Doamne fereste, în caz de cutremur sau incendiu, v-ați gândit dragi angajați ai Primăriei Vaslui, care ați oferit acest spatiu și ați spus că îndeplinește condițiile pentru ca acești copii să învețe în apartamentul de la parterul blocului 417? Sau trebuie să se întâmple o tragedie ca să căutăm după soluții? Și ce simplu este să dăm vina pe noul cadru didactic, că nu a știut să gestioneze bine spațiul oferit. În 15-16 mp? 22 de copii și bănci și scaune? Voi vedeți în poză cum stau, spate în spate? Suntem totuși la școală”, a scris pe Facebook mămica unei eleve care învață în apartament.

Părinte: “Cum respiră acești omuleți patru ore zilnic unii către alții? Distanța aceea de 1-1,5 m între persoane nu se mai aplică?”

De asemenea, aceasta a mai adus în discuție o problemă: “vin epidemiile, virozele respiratorii, Covid-ul, gripa. Cum respiră acești omuleți patru ore zilnic unii către alții? Distanța aceea de 1-1,5 m între persoane nu se mai aplică? Iar problema transportului încă există, chiar dacă mulți părinți nu au curajul să vorbească. Se vorbește în toate parcurile din cartier, părinții nu știu cum să se împartă. Cum? Cei care și-au înscris copilul la Scoala Nr. 10, lângă locuință, să fie aproape de casă, acum trebuie să îi ducă la școli și licee în tot orașul. Suntem empatici, înțelegem, trebuia renovată, dar daca tot s-a vorbit de asigurarea transportului, faceți în așa fel încât să îi ia de la Scoala Nr. 10 și să îi aducă la Școala Nr. 10, nu să stea părinții cu sufletul la gură zilnic dacă a reușit copilul lui să treacă în siguranță trecerea de pietoni de la Textila sau Buium (sunt doar două exemple), unde nu sunt treceri de pietoni cu semafor. Ar trebui câte unul-două transporturi în comun pentru fiecare școală unde au fost repartizați copiii. Noi i-am înscris la Școala Nr. 10! Vrem să ne mândrim cu ea!”, a mai scris mămica elevei de clasă pregătitoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Pe vremea partidului unic, o situatie deosebita se rezolva in 24 ore. Acum avem partid unic la Vaslui (primar, presedinte de CJ, inspector scolar general – toti sunt de la PSD). De ce nu s-a rezolvat situatia pana la inceperea scolii? Iar DSP-ul de ce nu s-a dus azi sa vada situatia? De ce se duce maine daca presa a scris ieri? Incompetenti de la un capat la altul. Le este frica sa ia o decizie pentru ca nu se pricep la nimic.

  2. Lăsați, va baga iar în casa covidu, sa vă saturiati de școală. Dărâmate toate școlile și făcut online, asta e viitorul. Toți erați fericiți că nu se mai îmbolnăvesc copii că stau acasă. Hai cu covidu Ciolacule👍

  3. Ani de zile acolo a funcționat o grădiniță… și nu s-a plâns nimeni… clasa 0 a fost pana mai de curând la grădiniță… acum e la scoala .. deci cam același lucru…. Dintr-o data nu mai merge…. ce va mai place saorma cu de toate… După reabilitarea școlii 10 sa vezi înghesuială la înscriere…. ca nah… ce e nou și frumos… place…. până atunci…. oleacă de scandal… nu ne mai facem bine..

    • Grupele de grădiniță care au învățat înainte acolo aveau 10-12 copii, care erau așezați în semicerc pe scăunele, fără mese/pupitre cum e necesar la școală. Poți să faci un exercițiu de imaginație? 12 copii pe scăunele versus 22 copii, fiecare cu pupitrul lui? Nu mai zic de faptul că la grădiniță erau copii mici, iar cei de clasa 0 sunt mai mari, și în creștere.
      Clasa respectivă nu are mai mult de 12-14 metri pătrați. Ăsta înseamnă puțin peste jumătate de metru pătrat/copil. Ia desenează tu un pătrat cu latura de 50-60 cm și stai nemișcat în el 4 ore. Cum te simți?

  4. La țară îîntr-o încăpere învățau simultan patru clase: 1-4. Au ajuns oameni mari .Au transformat România dintr-o țară agrară într-una industrializată..Astăzi n-a mai rămas mare lucru. Acolo unde au avut condiții și spațiu suficient,a se vedea procentajul de promovare.

  5. Fraieri parintii – ia sa protesteze sa nu-si duca copiii niciun la scoala timp de 2 saptamani – sa vedeti ce repede se rezolva- dar na romanii nu stiu sa fie uniti…

  6. Au imprastiat elevii prin toate cotloanele din diverse scoli/licee; spatii mici si insalubre; la distante considerabile de cele mai apropiate statii de autobuz.
    Mijloacele de transport sunt o bataie de joc; intarzie, sunt aglomerate, se solicita grupurilor de elevi sa prezinte abonamentele, de parca 10 copii de 7/8 ani, cu ghiozdane in spate ar fi niste adulti care vor sa mearga pe blat.

    • Ieri pe la h 13,30 în stație la Palatul copiilor erau 3 autobuze verzi din astea noi unu dupa altu de nici nu încăpeau în statie iar calatori doar vreo 5.
      Oare nu puteau sa mearga la 1 minut distanta unu de altu ca să aibă loc în statie?

    • Pai la școala 7, la LMK, la Rugina sunt sali de clasa insalubre? Pe bune ? Comentați ca sa va aflați în treaba… Mai gândiți inainte sa scrieti tâmpenii pe net.. Transportul in comun…. autobuze și troleibuze noi… e decent. Da … mai este loc de îmbunătățiri.. mereu este… căutați pe net dacă tot va place se vedeți transport in comun în alte orașe similare…. sau chiar mai mari…. o sa vedeți ca e mult mai rău la alții….
      Nu sunt suficiente? Majoritatea ii duc cu mașina la școală…. și acum și înainte…. nu sunt vinovati copiii, ci părinții….. nu se descurca săracii copii sa meargă 10 minute cu autobuzul sau pe jos, sa știe unde e o piata, un muzeu ceva… se rătăcesc în „metropola” Vasluiului…. in autobuze numeri elevii pe degete…. toată lumea cu mașina…. dimineața la 7.30 e full Ștefan cel Mare…. Si cica sa se implementeze proiecte de mobilitate urbana…. cu cine…

      • Doar atât vreau să răspund: #Transportul in comun…. autobuze și troleibuze noi… e decent. Da … mai este loc de îmbunătățiri.. mereu este… căutați pe net dacă tot va place se vedeți transport in comun în alte orașe similare…. sau chiar mai mari…. o sa vedeți ca e mult mai rău la alții….# Sunteți navetist cu autobuzul? Sigur, nu! Doar comentați precum Gică… Contra, desigur! Pentru că sunt comentarii în necunoștință de cauză! Acum 5 ani în Bârlad erau cu mult mai bine asigurate traseele decât în Vaslui. Astăzi nu mai călătoresc în zonă. La Iași însă, reperul URBANTRANS Vaslui în materie de prețuri bilete, diferența este imensă: În jumătate de oră cât stăm în stație la Vaslui, în Iași schimbăm trei mijloace de transport CU ACELAȘI BILET CARE ESTE VALABIL 2 (DOUĂ!!!) ORE – DE LA ORA ȘI MINUTUL COMPOSTĂRII. În Vaslui, dacă locuiești în Zona Industrială și trebuie să rezolvi o problemă la DGASPC Moara Grecilor, costă transportul 12 lei dus/întors și o jumătate de zi să combini mijloacele de transpot în comun. Superb!

        • Doamna Elena nu transurbul in sine este de vina .vina este a primăriei și a consiliului local. Doamna Elena la Vaslui se vrea a face treabă cu câteva autobuze și cu cât mai puțini angajați șoferi. Nu poți supradimensiona transportul in comun fara a avea forță de muncă. Daca vrei ceva mai mult trebuie personal angajat. Primăria sta sub carapace și transurbul ia șuturi in fund. primaria înființează stații fara a umbla la timpii de mers a autobuzului .se vrea timpi perfecți în stații dar călătorii uita de blocajele rutiere la orele de vârf. Vasluiul nu are banda specială pentru autobuz cum este in alte orașe..sunt atât de multe de spus de mă doare capu. Sunt cazuri când transurbul devine uberul orașului. Daca acele apartamente sunt ilegale de a se învață acolo de ce domnul bala..scu din primărie da ordin a se duce elevi acolo cu microbuzele?? Acei elevi pot merge foarte bine cu autobuzul până la stația spital și de acolo mergi 200 de metri pe jos .este o problema de a se merge pe jos câțiva pași? Daca se exagerează nu mai ieșim la capăt. Normal când primăria cere așa ceva ramai descoperit pe alte trasee și intervin întârzierile de care spuneți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.