Înfiinţată în 2001, SC Karomtec SRL s-a retehnologizat prin accesarea de două ori a fondurilor europene nerambursabile * Produsele de calitate costă, iar consumatorul român nu prea are putere de cumpărare * Când porneşti în afaceri fără bani, eşti sclavul băncilor ani la rând
SC Karomtec SRL din Tecuci este o fabrică de preparate din carne care nu-şi face publicitate agresivă. Cumpără produsele comercializate sub această marcă, din galantarele de prin ţară, cine le-a consumat şi ţine minte că i-au plăcut. După investiţii masive realizate, în principal, cu bani împrumutaţi din bănci şi fonduri nerambursabile, managerii societăţii spun că, fără îndoială, produselor lor au aceeaşi calitate cu cele de pe mesele europenilor din Vest. Din păcate, nu se compară şi puterea noastră de cumpărare cu cea a europenilor cu nivel decent de trai, aşa că piaţa pe care se poate dezvolta SC Karomtec SRL rămâne, momentan, destul de restrânsă.
Marele preţ al evoluţiei în afaceri
Ionica Popescu este inginer de industrie alimentară. Împreună cu soţul a construit Karomntec în ani de muncă susţinută.
„La început, nu aveam nimic din ceea ce ne trebuia ca să putem produce. Aveam clădirea în care funcţionăm şi astăzi, este adevărat, dar nimic din dotarea ei nu ne permitea să ieşim pe piaţă. Aşa că am început investiţiile”, precizează managerul fabricii de produse din carne de la Tecuci.
Primele cheltuieli mari pentru dotare s-au făcut accesând fonduri SAPARD în anul 2006, în cadrului unui proiect prin care s-au atras 283.000 de euro. Apoi, din nou, în 2008, s-a depus un proiect pentru obţinerea de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 pentru modernizarea tehnologiei de producţie. Valoarea acestui al doilea proiect a fost de 2.400.658 lei. Eligibilă a fost suma de 2.018.941 lei, din care 1.009.470 lei au fost bani nerambursabili. Banii s-au contractat în 2009, iar la finele lui 2010 s-a finalizat investiţia.
„Fondurile europene sunt esenţiale pentru dezvoltare. Presiunea este, însă, una foarte mare pe investitor, dat fiind faptul că timpul în care trebuie să îţi pregăteşti toate actele necesare aprobării dosarului este unul foarte scurt. Probleme adevărate apar, însă, abia atunci când nu ai bani. Spre exemplu, noi nu ne permiteam să cofinanţăm aceste investiţii pe fonduri europene pe care doream să le contractăm, aşa că a trebuit să facem împrumuturi la bănci. Am reuşit cu greu, iar acum… lucrăm mai mult pentru bancă decât pentru noi”, spune Ionica Popescu.
Ani de zile va dura amortizarea investiţiilor, cu toate că bună parte s-a făcut pe fonduri nerambursabile.
Ce produce fabrica şi în ce cantităţi
În fluxul de producţie al fabricii SC Karomtec SRL intră carne refrigerată (niciodată din cea congelată!) de la abatoarele din ţară.
„Carcasă de porc luăm, spre exemplu, de la Slobozia. Carne de vită aducem de la Piatra Neamţ. Avem diverşi furnizori, în funcţie de oferta lor şi de relaţiile pe care ni le-am dezvoltat în timp. E important preţul, dar calitatea este esenţială pentru a putea obţine preparate de bună calitate”, spune Ionica Popescu. În afară de produsele crud-uscate pe care le face într-o varietate mai restrânsă, fabrica produce toată gama de salamuri, kaiser, şuncă şi alte produse de profil. Capacitatea de producţie a fabricii tecucene ajunge la cinci tone pe zi, dar se lucrează cu motoarele subturate, producându-se doar 3,5 tone pe zi. Motivul: atât cere piaţa autohtonă!
Piaţa românească nu seamănă cu cea nemţească
Managerul SC Karomtec SRL spune că, de la început a vrut să producă mult şi bun. „Ne-am propus să intrăm, într-un timp scurt, în rândul producătorilor care scot pe piaţă produse de calitate ireproşabilă. Acum, întrebarea este, cui să vinzi produse de o calitate peste medie, care, inevitabil, au şi un preţ ceva mai mare decât marfa de slabă calitate, cu conţinut scăzut de carne, pe care şi-o permit cei mai mulţi dintre cumpărători. Facem produse alimentare de calitate similară cu cele din Germania, dar românul nu prea îşi permite să cumpere din belşug aşa ceva”, spune Ionica Popescu.
Produsele Karomtec sunt prezente pe piaţa gălăţeană, cu magazine de desfacere în Tecuci şi livrare la Focşani, la Ploieşti, la Bucureşti, la Brăila şi în alte zone. În prezent, singurele supermarketuri cu care lucrează Karomtec sunt XXL-urile.
Locurile de muncă
Automatizarea producţiei înseamnă şi creşterea eficienţei. Totuşi, nimic nu se poate face fără oameni. În 2006, fabrica funcţiona cu doar zece angajaţi. Acum, are circa 40 de oameni pe ştatele de plată. Pentru un oraş cum e Tecuciul, nu-i deloc puţin lucru.
Cifrele de afaceri şi profitul
În anul 2008, potrivit portalului Finanţelor Publice, SC Karomtec SRL avea o cifră de afaceri de 5.142.832 lei, cu un profit net de 36.304 lei. Anul următor, cifra de afaceri era de 4.572.621 lei, iar profitul de 71.791 lei. În 2010, cifră de afaceri a crescut din nou la 5.434.110 lei, iar profitul a ajuns la 45.130 lei. Pentru 2011, s-a mers pe afaceri în valoare totală de 5.843.729 lei şi pe un profit de 28.077 lei. În 2012, cifra de afaceri a atins un nivel record, de 7.412.648 lei, iar profitul a crescut şi el la 74.096 lei. În 2013, cifra de afaceri a fost de 7.941.908, cu un profit de doar 16.720 lei.
Ce-şi doresc investitorii
Potrivit managerului fabricii tecucene de produse din carne, cel mai bine, pentru orice investitor – şi mai ales pentru cei care produc – ar fi să aibă de plătit mai puţine taxe către bugetul local şi cel de stat. O scăderea a TVA-ului ar fi, evident, benefică, dat fiind faptul că diminuarea acestei taxe s-ar resimţi în preţul de galantar. Consumul de produse din carne ar fi mai mare, deci şi încasările firmei ar creşte.