spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Succes al elevilor vasluieni la concursul “Tinerii Dezbat” (foto)

- Advertisement -

Echipa Liceului “M. Kogãlniceanu” a câstigat o mentiune la etapa regionalã a celei de-a treia editii a Concursului National “Tinerii Dezbat”, desfãsuratã în tabãra de la Valea Budului, jud. Bacãu. Având în vedere cã este prima participare în actuala componentã, cele trei eleve din echipã fiind doar de clasa a XI-a, premiul câstigat este cu atât mai meritoriu cu cât participarea a fost una masivã, de 18 echipe din cele sase judete ale Moldovei. Temele dezbãtute au fost din problematica actualã a învãtãmântului românesc, si ar merita chiar ca politicienii si oficialii din cadrul Ministerului Învãtãmântului sã ia aminte la pãrerile elevilor. “A fost o experientã deosebitã, atât concursul în sine, cât si perioada petrecutã la Bacãu, si vom participa si în viitor la astfel de competitii”, au declarat la unison elevele din echipa de la Kogãlniceanu.

Acum trei ani, în cadrul liceului “M. Kogãlniceanu” din Vaslui, se înfiinta “Clubul de dezbateri”, responsabil fiind profesoara de limba românã Mihaela Ciocoiu. Activitate extrascolarã, în acest moment, în cadrul clubului activeazã 15 elevi, în general de la profilul “Stiinte sociale” care, în loc sã piardã timpul aiurea, preferã sã participe la sedintele sãptãmânale, prilej cu care si-au descoperit si format calitãti de comunicare sau constientizare a valorilor social – civice. Dupã o primã participare la editia de anul trecut a Concursului National “Tinerii Dezbat”, la care au primit totusi o distinctie, de cel mai bun vorbitor, cu o echipã complet nouã, vechii componenti absolvind liceul, tinerele componente au obtinut o merituasã mentiune, respectiv o clasare pe locul patru din 18 echipe participante. Meritul celor trei componente ale echipei liceului “M. Kogãlniceanu” Vaslui, Liza-Mihaela Bolea, Alisa Donu, si Alexandra Popa, dar si al profesoarei de limba si literatura românã, Mihaela Ciocoiu, este cu atât mai mare cu cât acestea au sacrificat vacanta de varã în favoarea pregãtirii pentru concurs.

Motiuni de actualitate în învãtãmânt, dezbãtute de elevi

“Tinerii Dezbat” este un concurs national de dezbateri educationale care îsi propune nu doar sã adune niste echipe de elevi doar de dragul cometitiei, ci este o competitie care doreste sã contribuie la formarea, dezvoltarea si exersarea competentelor de comunicare si a atitudinilor social-civice ale tinerilor, prin dezbaterea unor teme de actualitate. Poate principalul scop al concursului este acela de a constientiza valorile democratiei prin întelegerea informatã a realitãtilor sociale. În contextul aparitiei unei noi legi a învãtãmântului, participantilor la concursul li s-au impus trei teme de actualitate, respectiv “Prevederile din noua Lege a Educatiei Nationale care aduc îmbunãtãtiri semnificative în ceea ce priveste accesul la educatie al copiilor din medii nefavorizate”, “Dacã voluntariatul ar trebui sã devinã o conditie de absolvire a liceului”, si, nu în ultimul rând, “Dacã educatia copiilor rromi ar trebui sã fie o prioritate a Ministerului Învãtãmîntului”. Formatul concursului, de tip World-Schools, a impus ca una dintre echipele aflate în disputã sã vinã cu argumentatii pozitive, iar cealaltã sã fie în contradictie. Misiunea echipei vasluiene a fost cu atât mai grea, cu cât, în trei din cele patru dezbateri sustinute, au jucat rolul “diavolului”, respectiv au trebuit sã combatã argumentele echipelor adverse. “Cea mai mare provocare a fost cã, pe timpul pregãtirii din aceastã varã, la argumentele pregãtite pentru concurs, a trebuit sã fim neutri, chiar dacã nu eram de acord cu motiunea respectivã. Poate cel mai greu este sã fii echipa negativã, cea care trebuie sã combatã pãrerile altora, pentru cã nu stii la ce te poti astepta din partea echipelor adverse. Oricum, a trebuit sã studiem foarte bine legile care privesc învãtãmântul românesc, atât cea în vigoare, cât si cea veche, pentru a putea gãsi argumente pro si contra pentru fiecare motiune dezbãtutã”, a declarat Alisa Donu. “Pentru noi, poate cel mai usor subiect a fost cel de-al doilea, având în vedere cã atât eu, cât si colegele mele, în timpul liber, facem voluntariat la Centrul de zi din Cartier, unde îi ajutãm pe elevii din ciclul primar la teme, discutãm cu ei, într-un cuvânt, încercãm sã-i consiliem. Oricum, sunt sigurã cã discutiile din cadrul Clubului de dezbateri, inclusiv participarea la competitii de gen, ne va ajuta pe viitor, nu doar la facultate, cât si ulterior”, a adãugat Alexandra Popa. Având în vedere temele discutate, poate n-ar strica ca unii politicieni sau oficiali din cadrul ministerului sã fi participat la dezbaterile din cadrul concursului. Ar fi avut astfel cel mai direct contact cu elevii directi implicati în deciziile luate la nivel înalt, si, poate, ar fi avut multe de învãtat sau mãcar de luat aminte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.