spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Subprefectul judetului cere mãsuri mai decise: opriti pierderile de vieti în beciuri neaerisite!

- Advertisement -

ALERTÃ… Numãrul tot mai mare de decese provocat de fermentatia vinului în judetul Vaslui l-a fãcut pe subprefectul Mircea Gologan sã cearã primarilor din judet luarea unor mãsuri mai decise. La întâlnirea cu primarii vasluieni, ieri, subprefectul a cerut primarilor ca toate serviciile voluntare de situatii de urgentã sã se implice în discutiile cu localnicii, pentru a le expune riscurile la care se expun, în cazul în care coboarã în beciurile neaerisite, în care butoaiele de vin fermenteazã. În urmã cu douã zile, în nordul judetului, la Dãnesti, s-a produs un eveniment extrem de grav, în urma cãruia o persoanã a murit, iar o alta este în stare gravã.

În cursul zilei de marti, la Dãnesti s-a produs o nouã tragedie, provocatã de vinul care fermenteazã în spatii închise (beci). În localitatea Emil Racovitã, comuna Dãnesti, cineva a sunat la numãrul de urgentã 112, solicitând Ambulanta pentru trei bãrbati intoxicati cu dioxid de carbon, rezultat din fermentatia vinului. La fata locului medicii au constatat cã un bãrbat de 76 de ani era decedat, iar un alt bãrbat de 44 de ani, fiul bãtrânului decedat, era în stare gravã. A fost stabilizat si dus la spitalul judetean, unde a fost internat. Al treilea bãrbat a rãmas la domiciliu, el fiind un vecin care i-a scos pe cei doi – tatã si fiu, din beciul unde bãtrânul si-a gãsit sfârsitul. Vecinul n-a avut nimic, decât o usoarã intoxicatie. Este doar ultimul dintr-un lung sir de decese provocate de butoaiele de vin lãsate la fermentat, în beciurile neaerisite. Ieri, subprefectul Mircea Gologan a discutat cu primarii judetului, cerând sã ia mãsuri în teritoriu, pentru ca oamenii sã stie la ce se expun. „Avem prea multe cazuri de persoane intoxicate în beciuri, din pãcate unele soldate cu pierderi de vieti omenesti. Unele au fost salvate în ultima clipã, altele nu, din pãcate. V-as ruga, domnilor primari, sã dati dispozitii cãtre sefii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgentã, sã discute cu localnicii, pentru a le expune riscurile la care se expun. Cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã au popularizat unele mãsuri pentru prevenirea unor situatii de acest gen, însã se pare cã nu toatã lumea citeste ziarele, asa cã este nevoie de o discutie directã cu locuitorii din comune. Este pãcat sã pierdem vieti omenesti, pentru 20, 30 sau 40 de litri de vin. Vorbim de vieti omenesti si e pãcat cã se ajunge în astfel de situatii”, a explicat subprefectul Gologan.

ISU Vaslui mai face încã un apel, pentru salvarea de vieti omenesti

„Având în vedere cã ne aflãm în plin sezon de culegere a strugurilor, iar fermentarea mustului a fãcut mai multe victime la nivel national, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui face un apel cãtre cetãteni sã dea dovadã de atentie sporitã în aceastã perioadã la alegerea locului de depozitare si fermentare a borhotului. Bioxidul de carbon, rezultat din procesul de fermentare, este un gaz foarte periculos, fãrã culoare, fãrã miros, nu arde si nu întretine viata. Gazul este mai greu decat aerul, de aceea se lasã în jos la suprafata solului, unde formeazã concentratii foarte mari, mai ales în încãperi fãrã ventilatie.” – se aratã în comunicatul oficial al ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.