Publicarea informaţiilor cu privire la bugetul instituţiilor rămâne o deficienţă majoră în ceea ce priveşte transparenţa utilizării banilor publici. Doar câteva dintre autorităţile publice centrale manifestă preocupare privind punerea la dispoziţia publicului a informaţiei despre cheltuielile efectuate de acestea sau de care sunt responsabile, iar Curtea Constituţională, Preşedinţia, instanţele şi Procuratura Generală se numără printre autorităţile care nu prezintă deloc sau foarte limitat informaţiile privind cheltuielile, se arată în raportul Centrului Analitic Expert-Grup cu privire la nivelul de transparenţă a utilizării banilor şi patrimoniului public.
„Chiar dacă unele instituţii publice dezvăluie careva date financiare generale, acestea nu sunt însoţite de informaţii non-financiare şi explicaţii narative. Impresia generală este că entităţile publice mai curând încearcă să ascundă sau să prezinte o informaţie din care să nu poţi avea imagine comprehensivă asupra cheltuielilor. Situaţia este şi mai proastă, atunci când este vorba de prezentarea cheltuielilor în detalii şi imediat după efectuarea acestora”, spun experţii.
Totodată, potrivit raportului, Cancelaria de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Externe nici măcar nu prezintă rapoartele de activitate.
„Doar circa 25% din entităţi publică Raportul de executare a bugetului, însă foarte puţine au publicat Bugetul aprobat. Nepublicarea bugetului este destul de surprinzătoare, deoarece la publicarea acestui document nu se pot invoca probleme de ordin tehnic. Toate entităţile îl au la dispoziţie din momentul aprobării şi urmează doar să-l publice pe pagina web. Acest fapt denotă lipsa politicilor şi în general a preocupării pentru transparenţa utilizării banilor din partea majorităţii entităţilor publice”, mai spun experţii Centrului Analitic.