Producţia este mai bună decat anul trecut, în zonele în care grindina nu a făcut ravagii. Podgorenii se aşteaptă ca procesatorii să ofere între 1 – 1,5 lei/kg. Grindina va creşte costurile de producţie la vin
Podgorenii care nu au fost loviţi de grindină au producţii de peste 7 tone de struguri la hectar. Strugurii de masă şi-au făcut apariţia la vanzare de ceva timp, la preţuri care pleacă de la 1,5 lei/kg. La strugurii de vin se preconizează că procesatorii vor oferi între 1 leu şi 1,5 lei/kg. Din nefericire, grindina a lovit cam peste tot în judeţ, ceea ce afectează calitatea strugurilor, scade preţul acestora şi creşte costurile de producţie a vinului. Deşi Vrancea este criticată pentru calitatea vinurilor, mari producători din alte judeţe cumpără struguri din podgoriile judeţului, dar spun apoi că vinul este produs din strugurii proprii.
Vrancea a făcut primii paşi în noul sezon de recoltare a strugurilor din cel mai mare bazin viticol al ţării, cu aproximativ 25.000 de hectare de viţă de vie. Producţia din acest an este mai mare la hectar decat anul trecut, însă la nivelul judeţului a fost diminuată drastic de grindină. Localităţi ca Boloteşti, Jariştea sau Ţifeşti au fost lovite de această calamitate, dar sunt multe alte zone în care strugurii au fost afectaţi în procente mai mici, de pană la 10%. Preţurile strugurilor de masă pleacă de la 1,5 lei în acest moment, iar pentru strugurii de vin se anticipează un preţ care să varieze între 1 leu şi 1,5 lei. În zonele Odobeşti şi Cîrligele unii procesatori au început deja să cumpere struguri, la 1 leu/kg, mulţumindu-se cu zahărul acumulat pană la această dată. “Concentraţia de zahăr este de la 160 la 200 grame. La Sauvignon Blanc era de 191 de grame în zona Odobeştiului atunci cand am măsurat. Preţurile pleacă de la 1 leu, iar pentru strugurii de vin probabil că se vor situa între 1 leu şi 1,5 lei. Preţul este destul de mulţumitor pentru producătorii din zonele unde nu a bătut grindina, pentru că acolo poţi să le dai oricat, nu ai ce să mai faci”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii.
Grindina creşte costurile de producţie la vin
FOTO: Ploile cu gheaţă din primăvară au afectat în multe comune producţia de struguri de vin, dar şi de cereale sau fructe
În acest an, grindina a compromis viile din mai multe localităţi. Jariştea a fost cea mai afectată, iar podgoriile au fost distruse în totalitate pe suprafeţe mari. La Boloteşti şi la Ţifeşti, grindina a provocat daune importante. Şi viile din alte localităţi au avut de suferit, dar în proporţii mai mici. Chiar dacă strugurii au fost stricaţi în procent mic de grindină, daunele îşi spun cuvantul asupra costurilor de producţie, deoarece scade randamentul la producţia de vin. “Strugurii au fost loviţi cam peste tot în procent de 7 – 10%, pentru că grindina a bătut şi la Slobozia Bradului şi la Panciu. Din acest motiv, randamentul de producţie este mai mic. În loc să fie de 55 – 56% scade la 52%. Costurile de producţie cresc de la 10% la 15% în cazul strugurilor de producţie afectaţi pană la 25%. În cazul strugurilor afectaţi în procent de 50%, randamentul scade la 40%, iar cel care procesează nu-şi scade nici costul cu energial electrică”, a precizat Toader Manole.
Marii producători din alte judeţe se aprovizionează din Vrancea
FOTO: Multe din viile judeţului au fost bătute de grindină, iar producţia a fost afectată
Cu toate că Vrancea este criticată de mari producători din alte judeţe în ceea ce priveşte calitatea vinurilor, unii dintre aceştia cumpără struguri din această zonă. Operaţiunea se realizează sub “acoperire” pentru că firmele respective nu recunosc că se aprovizionează din podgoriile vrancene pentru a-şi putea înregistra vinurile ca fiind din podgoriile proprii, cu “denumire de origine controlată”. Potrivit lui Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii din Vrancea au luat struguri anul trecut cei de la Recaş, Jidvei şi Cotnari şi care vor continua să se aprovizioneze şi în acest an din zona Odobeştiului. “Recaş a început să cumpere struguri de vin încă de acum prin intermediari. Ei cumpără mustul şi plătesc procesarea. Anul trecut Jidvei a plătit direct strugurii. Cei de la Jidvei au în jur de 1000 de hectare de viţă de vie, dar au mari suprafeţe cu muscat ottonel unde polenizarea nu s-a făcut aşa cum trebuie şi nu s-au făcut strugurii. Problema este că nu recunosc că iau strugurii de aici şi spun că sunt ai lor”, a afirmat Toader Manole.
Jumătate din producţie se vinde la negru
În mod normal, apariţia unor alţi producători care achiziţionează struguri din Vrancea ar trebui să fie un lucru bun, deoarece creşte concurenţa. Vincon este cel mai mare cumpărător de struguri din judeţ, avand amplasate unităţi de procesare în toate podgoriile. Cu toate acestea, la procesatori preţurile nu au diferit foarte mult, iar Vincon a încercat să facă legea pe piaţă. Producătorii de struguri au însă varianta de a-şi vinde producţia celor care vor să îşi facă singuri vinul acasă, fie direct, fie prin intermediari, cum sunt locuitorii comunei Slobozia Bradului. “Cei din Slobozia Bradului sunt adevăraţii concurenţi ai marilor producători deoarece vand oamenilor care vor să-şi facă singuri vinul şi nu mai cumpără de la crame. 50% din producţia judeţului se vinde în acest mod”, estimează Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii. (Mihai BOICU)