spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Structurile Comunitare Consultative, analizate de trei primãrii vasluiene si un ONG

- Advertisement -

DEZBATERI… Autoritãtile publice locale din trei localitãti vasluiene si un ONG important din tarã îsi unesc fortele pentru a redacta o politicã publicã care sã contribuie la revizuirea statutului actual al Structurilor Comunitare Consultative (SCC). Extrem de putin cunoscute în judet, acestea sunt de fapt niste niste grupuri informale, formate din lideri formali si informali (preotul, politistul de proximitate, medicul de familie, directorul de scoalã), care identificã nevoile comunitãtii si solutioneazã problemele sociale ce privesc copiii. Astfel, pentru a creste vizibilitatea si importanta acestor structuri comunitare consultative în comunitãti, World Vision România a organizat, zilele trecute, o dezbatere cu reprezentanti ai autoritãtilor publice locale din comunitãtile Rafaila, Rebricea, Laza si Tibãnesti.

În dezbatere a fost analizat stadiul actual de functionare al Structurilor Comunitare Consultative din Judetele Vaslui si Iasi si au fost identificate solutii de organizare a comunitãtilor locale în Structuri Comunitare Consultative (SCC-uri) care sã rezolve problemele stringente ale comunitãtii. „Structurile Comunitare Consultative reprezintã un model de organizare a comunitãtii locale pentru o implicare permanentã si sistematicã a acesteia în solutionarea problemelor sociale. SCC-urile actioneazã în beneficiul comunitãtii, voluntar, independent prin raportare la alte insitutii locale”, explicã reprezentantii World Vision România. „În contextul în care unul dintre domeniile de inteventie ale Fundatiei World Vision Romania îl constituie cresterea calitãtii vietii comunitãtilor prin identificarea, prevenirea si solutionarea la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii, considerãm cã este necesarã o responsabilizare a membrilor comunitãtii – acestia trebuie sã devinã activi si sã ia atitudine pentru a-si crea la ei acasã un mediu social sãnãtos în care copiii pot avea un viitor prosper, inclusiv prin crearea si functionarea adecvatã a SCC-urilor”, a declarat Alina Mazilu, manager de proiect. Astfel, în vederea sustinerii dezvoltãrii Structurilor Comunitare Consultative la nivel local prin facilitarea dialogului social si civic, Fundatia World Vision îsi propune sã contribuie la cresterea participãrii active la procesul decizional al SCC-urilor, implicând un numãr minim de 120 de reprezentanti ai ONG-urilor si anagajati ai institutiilor publice centrale si locale în pilotarea si implementarea unui program integrat de mobilizare comunitarã la nivelul a 16 comunitãti selectate în prezenta interventie în conformitate cu obiectivele proiectului.

Primarul comunei Laza: „Este nevoie de o campanie de informare despre SCC-uri”

Problemele identificate în dezbatere în ceea ce priveste buna functionare si extindere la nivel national a SCC sunt cauzate de specificul comunitãtilor, lipsa legitimãrii coercitive a acestor structuri, lipsa resurselor financiare si personalul disproportionat cu numãrul locuitorilor care nu pot rãpunde la toate nevoile comunitãtii. „Este necesar ca aceste structuri sã aibã o recunoastere juridicã si un statut bine definit, reglementat prin lege. De asemenea, participantii considerã necesarã o campanie de informare la nivel national pentru a încuraja membrii comunitãtilor sã se organizeze în SCC-uri, deoarece de cele mai multe ori la nivel de comunitate nu este cunoscut rolul si beneficiul pe care acestea îl pot avea”, a declarat Vasile Popovici, primarul comunei Laza. Cel mai disputat aspect însã a fost cel referitor la remunerarea membrilor SCC si alocãrii unui buget separat din bugetul primãriilor pentru functionarea acestora, pãrerile fiind împãrtite între participantii care considerã ca interesul comunitãtii este cel care motiveazã voluntar liderii comunitãtii si cã altfel existã riscul creãrii unui mecanism artificial si birocratic, pe de o parte, iar pe de altã parte, au fost opinii care exprimau necesitatea remunerãrii membrilor SCC sau mãcar alocarea unui buget minim cheltuielilor administrative ale acestor structuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.