spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
24-ian.-2025

Strigăt de disperare și neputință: drama oamenilor care, cu lacrimi în ochi, și-au văzut agoniseala de o viață făcută scrum! (FOTO)

- Advertisement -

DUREROS… Îngenunchiați de durere, oamenii ai căror case au fost mistuite de incendiul violent, își caută printre tăciuni și ruine lucrurile încercând să mai salveze câte ceva. O oală arsă pe jumătate, câteva bucăți dintr-un pat, perne și covoare pline de moloz. Din ruinele rămase privesc sub cerul liber, iar pereții stau să cadă…. De printre mormanele cu cenușă și funingine se aude câte un murmur înecat în plâns. „Doamne, uite, Doamne, ce a mai rămas din tot ce am avut”, plânge o femeie. „Ce ne facem noi de acum?”, strigă altcineva, care trage după sine o bucată de tablă pârjolită.  Cele opt familii sunt la limita disperării. Nimic din munca lor de o viață nu a mai rămas. Autoritățile locale spun că le vor ajuta. Mai multe asociații au inițiat campanii de strângere de fonduri pentru a ajuta oamenii greu încercați de focul nimicitor. Episcopia Hușilor a inițiat o colectă și a făcut apel la solidaritate cu acești oameni, greu loviți de soartă. Însă drama celor 18 oameni care au rămas doar cu ce aveau pe ei, nici nu poate fi descrisă în cuvinte! Pe strada unde iadul s-a dezlănțuit, peisajul este dezolant și dureros.

Au fost alocate forțe suplimentare pentru a-i ajuta pe oamenii greu încercați. 20 de militari bârlădeni au fost trimiși să intervină. Dar în sprijin au venit și preoți ai Protopopiatului Bârlad, care le-au adus salvatorilor dar și persoanelor greu încercate, alimente și apă. Imaginea de la fața locului este înfiorătoare! Vecinii care au scăpat ca prin urechile acului de focul ce părea să înghită un cartier întreg, oftează și își tot fac semnul crucii, parcă nevenindu-le să creadă că locuințele lor au rămas în picioare. Pentru că ei au scăpat cu casele nevătămate, au sărit să ajute cele 8 familii să își mai strângă din cenușă lucrurile ce au putut fi recuperate.

Cinci ore s-au luptat cu flăcările, doi pompieri au suferit arsuri

CONTRA CRONOMETRU… Misiunea pompierilor a fost una extrem de dificilă în lupta cu flăcările și asta pentru că pe strada Crângului este amplasat un hidrant subteran, dar fără presiune. În timpul intervenției s-a făcut o solicitare către Aquavas pentru a mări presiunea apei, însă răspunsul a fost negativ. Distribuitorul de apă a precizat că dacă s-ar mări presiunea, ar putea pocni țevile de apă din aval. Atunci pompierii au fost nevoiți să alimenteze autospecialele de la doi hidranți aflați pe alte străzi, situate la distanță de locul incendiului. Toate aceste operațiuni au durat, mai ales că, de pe o coloană de apă, nu pot fi alimentate mai mult de două autospeciale. Mai mult decât atât, încă din data de 24 martie, printr-o adresă oficială către Aquavas, comandantul Detașamentului de pompieri Bârlad a cerut o situație la zi cu hidranții funcționali din municipiul Bârlad. Nici până la această dată nu a primit un răspuns, deși termenul limită a trecut. Mobilizarea pompierilor la acest incendiu devastator a fost masivă, fiind chemate cadre care erau acasă, în libere și chiar s-au trimis ajutoare din alte localități. Doi pompieri au fost răniți în timpul intervenției, aceștia au suferit arsuri și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Familiile, a căror case sunt acum scrum, sunt la limita disperării. Nimic din munca lor de o viață nu a mai rămas. Cea mai disperată este familia Buzamăt, de la care a pornit focul. Bătrâni și bolnavi, cu pensii de toată jena, acum nu mai au puterea să o ia de la capăt. Și nu-și pot privi în ochi vecinii rămași pe drumuri din cauza unei neglijențe a lor, după ce au avut o masă de pomenire, uitând lumânările aprinse în magazia unde fusese întinsă masa. „Am avut o masă organizată la noi, într-o magazie, de pomenire a morților și pe masă erau lumânări din alea ca bănuțul de 25 de bani. Am plecat de acasă să îmi iau pâine și au rămas lumânările aprinse pe masă. Când m-am întors totul era în flăcări! Au venit pompierii… dar nu aveau apă, au venit două mașini, una avea apă și una nu! Până la urmă au ars șapte case, că sunt apropiate, legate practic, una de alta”, a spus doamna Buzamăt, proprietara casei de la care a pornit pârjolul. Soțul femeii, Gabriel Buzamăt de 66 de ani, a precizat pentru Vremea Nouă: „Am stat două ore, că pompierii au venit și nu aveau apă! Dacă aveau apă, nu se răspândea așa de repede. Noi nu am mai rămas cu nimic! Cu nimic. Nu știu ce-o să facem, poate are grijă Dumnezeu să ne întndă cineva vreo mână de ajutor!”, a spus Gabriel Buzamăt, căruia i-au dat lacrimile. A rămas fără nimic din agoniseala de o viață, soția are diabet, iar pensia, 1100 lei, după ce a lucrat la SC Fepa Bârlad, 34 de ani, 6 luni și 16 zile!

Autoritățile locale și guvernamentale îi vor ajuta, în limitele legii

Primarul Dumitru Boroș a delegat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bârlad, să coordoneze mai multe acțiuni, printre care efectuarea, în regim de urgență, a unor anchete sociale la gospodăriile afectate, de către personalul Direcției de Asistență Socială Bârlad. Urmează apoi întocmirea documentației privind măsurile ulterioare, de către Serviciul Juridic și întocmirea unei evidențe cu documentele persoanale distruse de incendiu, de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanei. „Astăzi dimineață am avut o ședință operativă scurtă la Primărie și intervenim cu oameni pentru degajarea resturilor arse. Prima operațiune care se impune va fi expertizarea imobilelor. Ea va fi stabilită prin ședință de Consiliu Local, iar expertul va stabili cu exactitate ce construcții pot rămâne și ce se demolează până la temelie. Apoi vom stabili, tot prin CLM Bârlad, ce sprijin putem noi acorda de la bugetul local și ce sprijin vor putea primi de la Guvern, prin Prefectura Vaslui. Oamenii sunt de aseară cazați provizoriu, la internatul de la Liceul <<Mihai Eminescu>> și vom vedea ce locuințe disponibile avem pentru a le repartiza, până când vor putea să-și refacă casele arse. Îi vom sprijini cu tot ce putem, în termeni legali.”, a spus primarul Dumitru Boroș. Mai menționăm că oamenii cazați la internatul de la Liceul Eminescu au primit de la Primărie apă și mâncare.

A fost solicitată Armata să vină în ajutorul familiilor afectate

Primarul Dumitru Boroș a dispus ca în sprijinul familiilor afectate să vină imediat cel puțin 20 de angajați de la mai multe servicii ale Primăriei Bârlad, în special de la Serviciul de Gospodărie precum și alte persoane și utilaje ale SC Reiser SA, SC CUP SA și SC Aquavas SA – Sucursala Bârlad. Totodată, au fost cooptați și voluntarii Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu”. Ulterior, pe parcursul zilei, ca urmare a colaborării foarte bune cu Garnizoana Bârlad, în urma unei adrese a Instituției Primarului, operațiunile de ajutorare au primit sprijinul a 20 de militari bârlădeni. În sprijinul forțelor de intervenție au venit și preoți ai Protopopiatului Bârlad, care le-au adus salvatorilor alimente și apă.

„Din păcate, în urma acestui devastator incendiu, locuințele afectate au fost distruse considerabil. Am luat toate măsurile de urgență pentru a veni în sprijinul tuturor familiilor afectate. Momentan, acțiunea este încă în desfășurare, dar ne bucurăm de concursul multor instituții și sperăm ca în cel mai scurt timp să reușim să degajăm zona și să începem evaluarea daunelor pentru a putea ajuta cu expertizarea necesară, acolo unde se mai poate, refacerii imobilelor. Așa după cum am mai anunțat, 28 de persoane au fost ajutate direct, însă doar pentru 7 s-a impus măsura relocării pe timp de noapte. Li s-au asigurat condiții de cazare și masă la internatul unui liceu local, iar acțiunile pe care le vom întreprinde pe viitor, în colaborare cu celalalte forțe și instituții locale, vor fi comunicate în timp util. Imaginile pe care le-am văzut la fața locului sunt greu de explicat în cuvinte și de aceea se impune tot concursul nostru pentru a ajuta familiile afectate. Se analizează în continuare situația cazării pentru o perioadă de timp mai mare, dacă acest lucru se impune”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Episcopia Hușilor îndeamnă enoriașii să ajute sinistrații prin donații la Biserca de care aparțin!

Episcopia a inițiat o colectă și a făcut apel la solidaritate cu acești oameni, greu loviți de soartă. „Episcopia Hușilor, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, inițiază o colectă în bani și alimente pentru familiile din municipiul Bârlad, afectate de incendiul devastator din ziua de duminică, 9 mai 2021, care le-a distrus în totalitate casele și bunurile avute. Aproximativ 18 persoane, ce locuiau în 8 case, din cartierul Deal, strada Crâng, majoritatea distruse total de incendiu, după datele avute în aceste momente, au rămas fără agoniseala de o viață, fiind găzduite la rude sau la vecini. În sprijinul lor, Preasfințitul Părinte Ignatie a inițiat o colectă în bani și alimente, la nivelul Parohiilor din Protopopiatul Bârlad. Toți cei care pot și vor să redea speranța acestor oameni și să îi ajute să revină la o stare firească de viață sunt îndemnați să se adreseze preoților din parohiile de care aparțin, pentru ca ajutorul lor să fie îndreptat spre cei în nevoi. Împreună putem să alungăm deznădejdea din sufletul acestor oameni greu încercați!”, se menționează pe site-ul www.episcopiahusilor.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Hidrantii functionali se verifica de pompieri. Nu mai pasati raspunderea.
    Casele au ars ca pe timpul evului mediu.In cartier Deal, in ultimii 50 ani, au mai fost vreo 4 incendii pe care mi le amintesc dar au afectat maxim o casa datorita interventiei competente a pompierilor.
    Pagubitii sa dea in judecata autoritatile si pe Gabriel Oprea. Legea pensiilor militare din 2015 a depopulat de oameni cu experienta si competenti MApN. ISU, sri,politia,sts.

  2. Sa deschidă Primăria sau vreun ONG un cont în banca unde sa punem și noi câte ceva… oamenii aceștia trebuie ajutați… ma neliniștește indemnul IPS sa ducem bani la biserici… asa fără chitanță… fără un cont… asa ca prostii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.