spot_img
13.2 C
Vaslui
02-nov.-2024
spot_img

Strainii pot cumpara la liber terenurile agricole

- Advertisement -

Normele de aplicare a legii de vânzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane au fost, in sfârsit, publicate. Din acest moment, terenurile agricole nu mai pot fi vândute in orice conditii. Mai exact, exista categorii de cumparatori care au drept de preemptiune.

Cealalta noutate este ca si strainii, ca persoane fizice, pot achizitiona terenuri agricole daca sunt cetateni ai statelor UE si ai statelor care au semnat Acordul SEE (Norvegia, Liechtenstein, Islanda). Pâna acum, strainii puteau achizitiona teren agricol numai daca isi infiintau o societate comerciala in România.

Proprietarul care vrea sa vânda trebuie sa anunte primaria, iar aceasta afiseaza pe usa si pe site. Au drept de preemptiune coproprietarii, arendasii, vecinii si statul român. Dupa 30 de zile, daca acestia nu doresc sa cumpere, primaria elibereaza vânzatorului o adeverinta, acesta având dreptul sa aleaga alt cumparator, dar in conditii egale, adica nu la un pret mai mic. In timp ce taranii spera ca accesul strainilor sa creasca valoarea terenurilor, marii fermieri sustin ca normele de aplicare a Legii 17/2014 fac ca vânzarea-cumpararea sa fie mai greoaie si ca ii avantajeaza pe straini, nu pe români.

Ce lipseste noii legi?

“Procedura nu e greoaie, ci extrem de greoaie. Nu au facut altceva decât sa ingreuneze cumpararea terenului de catre fermierii români. In acelasi timp, legea nu limiteaza accesul strainilor la cumparare”, arata Laurentiu Baciu, administrator al Romagria Bacau si presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR).

El sustine ca trebuia mentinuta vechea lege, cu negocierea intre parti: “E o chestiune privata, statul nu are ce cauta in aceasta ecuatie!” Ce lipseste noii legi? Tocmai masurile care ar fi limitat accesul strainilor, arata liderul LAPAR, masuri aplicate in Germania, Franta, Polonia: sa demonstreze ca face parte din economia României si a contribuit la bugetul de stat, sa faca dovada a 10-12 ani de rezidenta in România, sa aiba experienta in agricultura si vechime in acest domeniu in tara in care cumpara.

“Guvernantii nu au facut nimic altceva decât sa se certe cu noi, declara Laurentiu Baciu. Nu au pus nicio conditie. Regulamentul european spune clar ca vânzarea terenurilor agricole este o problema nationala, si nu una comunitara.”

“Prin acordarea dreptului de preemptiune arendasilor, statul a pus pe tava strainilor terenul agricol. La un milion de hectare cumparate pâna acum de straini, se vor adauga cele 2 milioane luate in arenda. Asta inseamna 30 la suta din suprafata agricola a României.”
Laurentiu Baciu, administrator Romagria Bacau

Conditia privind dreptul de preemptiune al coproprietarilor, vecinilor, arendasilor si statului nu se aplica daca instrainarea se face intre rude de gradul I, II sau III.

Sanctiunile prevazute de lege au valori intre 50.000 – 100.000 de lei. Sunt considerate contraventii incalcarea dreptului de preemptiune, vânzarea-cumpararea terenurilor din extravilan fara avizul Ministerului Agriculturii, a terenurilor in care se afla situri arheologice fara avizul Ministerului Culturii si fara avizul specific al MApN a celor aflate la cel mult 30 km de granita.

– See more at: http://www.desteptarea.ro/strainii-pot-cumpara-la-liber-terenurile-agricole/#sthash.c0sYQ11v.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.