Peste 1.000 de oameni la primul miting rural
MITING Pe 24 aprilie, în Bãcesti, sunt asteptati în jur de 1.000 de manifestanti la prima actiune anti-Chevron organizatã în mediul rural din România. O manifestatie care a primit toate aprobãrile necesare, la finele sãptãmânii trecute, când s-au adunat la primãria din Bãcesti sefii administratiei locale, comandanti din Politie, Jandarmerie, Pompieri, pentru a pune la punct toate detaliile actiunii. „Am dat aviz favorabil actiunii, care se va tine în parcul din Bãcesti între orele 15.00 si 17.00. Cei care vor veni la aceastã actiune au la dispozitie un spatiu delimitat, în amfiteatrul din parc, organizatorii estimând cã vor veni în jur de 1.000 de persoane din tot judetul, dar si din judetul Neamt”, a spus primarul comunei Bãcesti, Horatiu Cãrãusu. În timp ce opinia publicã din judet ia atitudine si cere stoparea actiunilor, cei de la Chevron fac tot felul de actiuni în satul Pãltinis, pregãtind amplasarea primei sonde de explorare. La Consiliul Judetean, Buzatu and comp. mentin în continuare o tãcere suspectã, demonstrând cã sunt la cheremul celor de la Chevron. Vestile proaste pentru Buzatu vin, însã, de la primarii PSD, care au decis sã facã front comun si sã facã un memoriu cãtre Ponta, în care cer stoparea actiunilor Chevron în judetul Vaslui!
Sãtenii din Bãcesti si Dumesti (jud. Vaslui) si Bozieni (jud. Neamt) s-au constituit într-un grup de initiativã care a declansat primul miting anti-Chevron din mediul rural. Actiunea se va petrece pe 24 aprilie, în parcul de la intrarea în Bãcesti, iar la miting se estimeazã cã vor veni în jur de 1.000 de persoane, un numãr record pentru o comunitate de 4-5.000 de locuitori. Vineri, primãria din localitate, alãturi de sefi ai Jandarmeriei, Politiei judetene, ISU si alte institutii s-au pus de acord asupra actiunilor din ziua de 24 aprilie, având în vedere cã locul în care se va desfãsura mitingul este în apropierea drumului national-Vaslui-Roman si ar putea apãrea situatii în care unii manifestanti sã încerce sã blocheze acest drum national. Totusi, organizatorii dau asigurãri cã nu vor fi astfel de incidente si cã actiunea anti-Chevron va decurge civilizat pe parcursul celor douã ore pentru care s-a dat avizul de la primãrie.
Miticã Buzatu, primarii PSD s-au sãturat de minciuni!
În timp ce presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu pare amortit de promisiunile de prosperitate ale celor de la Chevron, alti alesi locali, chiar si de la PSD, au decis sã-si caute dreptatea la Bucuresti. „Noi vom depune un memoriu la Agentia de Mediu, în momentul în care compania Chevron va primi toate avizele pentru sonda de explorare. Memoriul va contine un numãr suficient de semnãturi din partea locuitorilor comunei Bãcesti, care nu vor sã se amplaseze aici sonde”, spune primarul Horatiu Cãrãusu. Toate cele 14 primãrii din judetul Vaslui care au emis deja hotãrâri prin care interzic exploatarea gazelor de sist pe teritoriile lor administrative vor sã facã o surprizã conducerii administrative si politice de la Vaslui. Primarii de la PSD, PNL sau alte formatiuni care au emis astfel de hotãrâri vor face un memoriu colectiv, pe care vor sã-l ducã personal premierului Victor Ponta, prin care cer blocarea exploatãrii gazelor de sist în judetul Vaslui. Ar fi pentru prima datã, dupã 1989, când primarii vasluieni, indiferent de coloraturã politicã, iau atitdune într-o problemã care priveste direct sute de mii de locuitori. Asta, în timp ce oficialii din PSD sunt fãtis de partea celor de la Chevron, cei pe care în 2012 îi priveau drept inamicii publici ai românilor. La Vaslui, vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat fãtis de partea Chevron. „Noi trebuie sã avem o pozitie pragmaticã. Avem informatii, se pare cã în subsol avem aceste resurse naturale, care sunt într-o cantitate suficient de mare, nu stim, în asa fel încât poate ajuta foarte mult zona si, poate, economia nationalã. Deci, avem aceste douã informatii si avem douã variante. Prima variantã este sã nu permitem nimãnui sã verifice dacã, într-adevãr, informatiile sunt corecte si dupã aia, posibil, dacã se obtin toate avizele si aprobãrile si se analizeazã dacã toate riscurile posibile sunt de fapt iluzii sau avem varianta „Nu” si „Nu” si „Nu”. Dacã nici aceste resurse potentiale nu sunt folosite încep sã mã gândesc de unde sã mai gãsim resurse pentru dezvoltare. Obligatoriu, stiu cã primul lucru care trebuie sã ne intereseze pe toti este protectia populatiei împotriva oricãror riscuri, dar eu zic cã trebuie sã ne gândim serios si la protejarea populatiei împotriva sãrãciei. Sunt zone în România, ca Vasluiul, Teleormanul, Botosaniul, unde o asemenea investitie poate însemna o dezvoltare explozivã. Stiu cã s-au fãcut asemenea exploatãri în Statele Unite si nu am vãzut acolo cã pretul gazelor a scãzut, industria s-a dezvoltat foarte tare si economia americanã a crescut foarte mult”, a spus Dragnea, profund afectat.