Consilierii locali băcăuani au aprobat în ședința de ieri bugetul municipiului Bacău pe acest an. Acesta este mai mic cu 22 milioane de lei față de anul trecut, din cauza cotelor defalcate diminuate și a banilor pe care și-i trage Guvernul. Cu toate acestea, executivul Primăriei Bacău a conturat un buget echilibrat, axat pe investiții. Anul acesta, orașul va fi transformat în șantier de lucrări.
Bugetul municipiului Bacău a fost aprobat în ședința ordinară de ieri a Consiliului Local Bacău. Prezentarea acestuia, pe capitole, a fost făcută de primarul Romeo Stavarache. Față de anul trecut, bugetul din acest an este mai mic, din cauza procentului care a crescut din sumele defalcate care se întorc la Guvern. Acesta a ajuns la șase procente, ceea ce înseamnă mai puțini bani în municipiul Bacău cu 22 milioane de lei. “Față de ceilalți ani, la capitolul cote defalcate, din cauza legilor din 2010 și 2011, Guvernul a modificat cota din impozitul pe venit, și astfel șase procente merg la bugetul de stat. Noi avem mai puțin cu aproape 22 milioane de lei. Astfel, în acest an veniturile proprii din cote defalcate sunt de 96 milioane de lei, față de 118 milioane de lei cât erau în 2012″, a declarat primarul municipiului Bacău.
Creionarea bugetului municipiului Bacău din acest an are următoarea structură: TVA – 103,243 milioane de lei (din care 91,6 milioane sunt salariile personalului din învățământ, 8,9 milioane de lei plata asistenților personali, 1,7 milioane de lei subvenții la încălzire), buget de investiții în valoare de 38,104 milioane de lei, excedent de anul trecut de 1,6 milioane de lei, excedent din fonduri europene de 203.000 de lei. “Foarte important este că, deși criza continuă, reușim să avem o sumă foarte mare pentru investiții. Un alt aspect foarte important este acela că în buget vor intra fondurile europene ce se vor implementa, de circa 100 milioane de euro”, a mai spus primarul Romeo Stavarache. Astfel, bugetul de venituri și cheltuieli total al municipiului Bacău din acest an este de 682.681.000 de lei (170 milioane de euro).
Principalele investiții din acest an
Din bugetul alocat în acest an pentru investiții vor continua și vor demara o serie de lucrări de mare importanță: finalizarea Spitalului Municipal, Sala Polivalentă, Cimitirul Sarata II, reabilitări de străzi, instalații termice pe orizontală la blocurile reabilitate termic prin fonduri europene. Pe fonduri europene vor continua sau vor începe lucrări precum Insula de Agrement, un centru social pentru persoanele fără adăpost, centrul pentru bătrâni, locuințe sociale pe str. Henri Coandă nr. 9, reabilitarea termică a blocurilor, modernizarea sistemului de termoficare, modernizarea Căii Moinești, a pasarelei Mărgineni și podului Trebeș, a pasarelei Letea, a străzilor Mioriței – 9 Mai – Vântului, IL Caragiale – Milcov- intersecție Letea. “Este posibil ca în toamnă să demarăm și lucrările la strada Ștefan cel Mare”, a mai spus edilul Bacăului.
Lucrările de anul acesta din oraș vor transforma municipiul într-un șantier. “Municipiul Bacău intră într-o campanie de modernizare totală, de la infrastructura rutieră la cea de mediu, prin noile spații verzi ce vor fi amenajate din toamnă, la schimbarea rețelelor utilitare (canalizare, apă, gaz), stații de autobuz, iluminat public, trotuare și parcări. Se va moderniza întreg orașul. Va fi un disconfort pentru locuitori, pe care sper să îl înțeleagă, dar este anul în care în municipiul Bacău se va lucra cel mai mult din ultimii 20 ani. Sperăm să avem parte de constructori serioși, care să ofere calitate și să respecte termenele”, a precizat primarul Romeo Stavarache. Din buget nu au fost uitate în acest an, chiar dacă unele capitole sunt reduse cu zece până la 17 procente, nici finanțările nerambursabile pentru sport, educație, social sau mediu, nici bursele pentru elevi sau investițiile în salubritate.