spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Polițistul Munteanu, cel care privatizase Biroul Rutier al Municipiului Vaslui, a scăpăt de 9 ani de pușcărie. A fost achitat la apel

- Advertisement -

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ… Curtea de Apel a dat sentința în lotul II al polițiștilor și oamenilor de afaceri trimiși în judecată în celebru dosar “Munteanu”. Cu o codamnare de 9 ani de închisoare în primă instanță, cel considerat principalul vinovat poate răsufla ușurat și scapă de candamnare după ce instanța de la Iași decide încetarea procesului penal și achitarea acestuia. În schimb, rămâne bun de plată Inspectoratul de Poliție al județului Vaslui, obligat să plătească salariile comisarului Munteanu de la momentu reținierii acestuia și până la achitare. De același cadou nesperat de Moș Crăciun au avut parte majoritatea celor trimiși în judecată, excepție făcând comisarul șef bucureștean Mihai Axente, reprezentantul IGPR venit la Vaslui să-l verifice pe Munteanu. În cazul acestuia, instanța de la Iași a decis condamnarea la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Încă din momentul în care a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Iași, dosarul s-a dovedit unul destul de complicat, cu achitări pe bandă rulantă astfel că s-a luat decizia disjungerii. Astfel, în luna iulie, aceeași Curte de Apel Iași a dat sentințele finale pentru primi 13 inculpați din totalul de 21, cîți au fost acuzați în lotul Munteanu. În acest dosar au fost judecați 11 polițiști, dintre care un comisar șef de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și un șef de Serviciu de la Rutieră. De asemenea, au fost trimiși în judecată și nouă civili, oameni de afaceri sau directori ai unor companii de stat. Cum dosarul privea fapte de corupție din 2013-2015, o parte din infracțiunile pentru care au fost acuzați cei 21 de inculpați s-au prescris. Din acest motiv la Curtea de Apel dosarul s-a disjuns. Pentru 13 inculpați, condamnați o parte dintre ei în prima instanță, s-a format un nou dosar, în funcție de prescrierea faptelor și, în luna iulie, s-au dat sentințele acestora.

Al treilea mare dosar de corupție (după dosarul polițiștilor de frontieră și vameșilor acuzați de fapte de corupție – n.r.) judecat pe tărâmului județului Vaslui, în primă instanță și mutat apoi la Iași, în apel, ajunge la final cu același rezultat care scoate în evidență impotența statului în fața corupției. De data aceasta, în atenția publicului este adus dosarul de corupție instrumentat pe numele polițiștilor de la Rutieră conduși de comisarul Iulian Munteanu și câțiva oameni de afaceri sau directori de instituții din județ. După 8 ani de timp pierdut prin sălile de judecată și milioane de lei cheltuite, magistrați Curții de Apel ajuns la verdictul final. Aproape întreaga pleiadă de inculpați, în frunte cu Iulian Munteanu, scapă de acuzații odată cu încetarea procesului și achitarea după ce faptele au ajuns la termenele de prescripție. Ieri, ultimii inculpați au putut sări în sus de bucurie după ce au aflat că magistrații Curții de Apel au decis să-i scape de acuzații dar și de sumele de bani pe care ar fi trebuit să le plătească, cheltuieli de judecată, rămase în sarcina statului. Să ne amintim doar faptul că, în primă instanță, Iulian Munteanu a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare și obligat să plătească cheltuielile de judecată. La finalul procesului, acesta primește și cadoul nesperat de la Moș Crăciun.

“Cu privire la inculpatul Munteanu Iulian s-a dispus schimbarea încadrării juridice cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din două infracțiuni distincte într-o singură infracțiune de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Înlătură dispozițiile privind condamnarea inculpatului Munteanu Iulian pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Dispune încetarea procesului penal pentru infracțiunea de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Achită pe inculpatul Munteanu Iulian, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Încetează procesul penal față de inculpatul Munteanu Iulian, cu privire la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Achită pe inculpatul Munteanu Iulian, pentru infracțiunea de luare de mită, în formă continuată. Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă UAT Municipiul Vaslui”, au dispus magistrații Curții de Apel Iași.

Ioan Vârlan scapă de pedeapsă și rămâne și cu banii în buzunar

Un alt inculpat care poate spune că a primit un cadou nesperat de la Moș Crăciun este fostul șef al Serviciului Rutier, Ioan Vârlan. Condamnat, în primă instanță, la 7 ani de închisoare, acesta află că a fost achitat, în apel. Și în cazul lui, judecătorii ieșeni au decis achitarea și încetarea procesului penal pentru toate acuzațiile aduse, urmare a intervenției termenelor de prescripție. În plus, acesta nu mai trebuie să plătească cei peste 2.500 de lei, cheltuieli de judecată. Și lista celor achitați, la această ultimă “strigare” continuă cu omul de afaceri Ciprian Safir, sau Ionuț Sava. “Înlătură dispozițiile privind condamnarea inculpatului Vârlan Ioan pentru cele trei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, pentru infracțiunea de luare de mită, în formă continuată, stabilirea pedepselor principală, complementară și accesorie rezultante pentru concursul de infracțiuni și obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către stat. Achită pe inculpatul Vârlan Ioan, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Cheltuielile judiciare efectuate pentru desfășurarea procesului penal față de inculpat, aferente fazelor de urmărire penală, cameră preliminară și judecată în primă instanță, în sumă de 2.594,92 lei, rămân în sarcina statului”, se mai arată în decizia Curții de Apel Iași.

Alți 13 inculpați achitați încă din luna iulie

În luna iulie, aceeași Curte de Apel Iași dădea sentințele finale pentru 13 inculpați din totalul de 21, cîți au fost acuzați în lotul Munteanu. Din cei 13, doar unul a fost condamnat, restul au fost achitați, prin prescrierea faptelor. Dosarul a vizat mica corupție din județul Vaslui, în care au fost judecați 11 polițiști, dintre care un comisar șef de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și un șef de Serviciu de la Rutieră. În acest mega dosar au fost trimiși în judecată și nouă civili, oameni de afaceri sau directori ai unor companii de stat. Cum dosarul privea fapte de corupție din 2013-2015, o parte din infracțiunile pentru care au fost acuzați cei 21 de inculpați s-au prescris. Din acest motiv la Curtea de Apel dosarul s-a disjuns. Pentru 13 inculpați, condamnați o parte dintre ei în prima instanță, s-a format un nou dosar, în funcție de prescrierea faptelor și vineri s-au dat sentințele acestora. Restul de 8 inculpați și-au aflat sentința la scurt timp dar, aceasta nu a fost diferită față de celelalte sentințe date. În primul dosar, condamnare a primit doar comisarul șef de la IGPR, Mihai Axente, 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii l-au arestat preventiv în decembrie 2015 pentru că a închis ochii la neregulile pe care Iulian Munteanu, șeful Poliției Rutiere a Municipiului Vaslui le-a făcut, iar în schimb a primit șpagă un pat conjugal, un miel de Paște și câteva cutii de vin.

Constantin Guralivu

Ulterior, procurorii au mai extins cercetarea penală asupra sa pentru că a instigat un polițist din județul Ilfov să nu-i deschidă dosar penal, după ce a observat că i s-a expirat permisul de deținere a unei arme de vânătoare. În acest prim dosar, Curtea de Apel i-a mai achitat și pe următorii polițiști: Augustin Mihai Brat (ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Rutier din cadrul IPJ Vaslui), Mihai Gabriel Beraru, Ioan Irinel Cernat, Constantin Guralivu (agenți de poliție judiciară din cadrul Biroului Rutier Vaslui și Ionuț Drăghici (agent de poliție din județul Ilfov). În cazul lui Dan Mihăiță Năstase, agent de poliție de la Serviciul Rutier Vaslui, Curtea a păstrat decizia de achitare stabilită de Tribunalul Vaslui. De menționat că toți acești inculpați au fost achitați pentru prescripția faptelor, cum ar fi abuzul în serviciu, instigare la abuzul în serviciu sau fals intelectual.

IPJ Vaslui, bun de plată 

ACHITAȚI ȘI BOGAȚI… Decizia Curții de Apel Iași are și alte consecințe, pe lângă faptul că au fost cheltuite milioane de lei, pentru nimic. Cel puțin inculpații care erau polițiști în momentul în care au fost acuzați au beneficiat sau urmează să beneficieze de plata salariilor pe toată această perioadă. Mai exact, primii polițiști care au fost achitați încă din luna iulie a acestui an, au primit deja salariile restante pe ultimii 8 ani. Urmează ca același lucru să se întâmple și în cazul polițiștilor care au fost achitați ieri, de aceeași Curte de Apel Iași. Pe surse, am aflat că, în cazul primilor polițiști, IPJ s-a conformat, a făcut calculele și a virat banii, asta pentru a evita un eventual proces pe care ar fi avut șanse mari să-l piardă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

22 COMENTARII

  1. Gabor se re le…. muskiu lui… de.. karte nu prea știe… ca nu trebuie scoala la kaskati….. gaboryysint implicați prw mult…. nici nu gândesc…. prea mult.. ca mintea lor. Nu debitează… decit șpagă…. alta viață…. garcea .. acest savant om de știință…. ….

  2. Sentința a fost dată DUPĂ CE FAPTELE S-AU PRESCRIS! Au lungit-o până la calendele grecești și au dat prescriere. CE GOLĂNIE!

    E DE NOAPTEA MINȚII! Noi, ca societate, rămânem f…i și cu banii luați! RUȘINE!

  3. Ca un oarecare plutonier.. ..Popa este prins de revoluție pe la Solești.Timp în care.. a fost văzut ca un mare tînăr revoluționar de perspectivă.S-a gudurat pe lîngă șefii de la județ ..fiind avansat ulterior în grad de ofițer și mare șef de birou la secrete.

  4. Nu judecătorii sunt vinovati! Legile făcute de mafioții din parlament! Fiecare ce ajunge în cuibul de mafioti numit parlament, își face legile sale ,iar judecătorii sunt obligați sa le aplice! O sa vedeți și sfinția sa, buzatu, ca la fel o sa pățească! Asta este tara în care trăim, ăștia sunt cei care ne conduc!

  5. Halal stat. Mai mare râsul să nu poți condamna atâția hoți în 10 ani de zile.
    Pentru papagalii care comentează aiurea, vedeți că faptele există, vinovăția există, norocul hoților că s-a împlinit termenul de prescripție (să nu poți judeca în 10 ani niște infracțiuni de corupție e de noaptea minții).

    • Citește sentința și motivarea. Informează-te. Cere o părere avizată, după care poți comenta. Asta dacă ești fără de greșeală și nu ai făcut în viața ta vreo ilegalitate (chiar fără să-ți dai seama că e penală). Momentan nu Karma ci instanța de judecată a stabilit că pentru cele mai grave acuzații, care nu au ajuns la termenele de prescripții acuzații nu trebuie să răspundă penal.

  6. Acum ar trebui sa fie arestati cei care au calcat in picioare demnitatea oamenilor anchetati si inculpati pe nedrept.Au fost tinuti in procese 10 ani pe degeaba.Anchetatorii de la DGA care au masluit interogatoriile au falsificat probe au ascuns probe pentru a proteja din interes adevaratii corupti ar trebui anchetati si judecati.exemplu Costan Dediu etc impreuna cu procuroarea Chiriac.

      • Trăim în tara parlamentarilor hoți, care fac legi pentru ei, ca sa scape de toate hoțiile! Tu crezi ca se zbate cineva sa ajungă în parlament ca I pasa de oameni? Esti naiv! Le pasa de ei, fac legi pentru ei ca să poată fura! Magistrații sunt salariati ce splina legile făcute de golanii votați de noi! Ca se votează, mai ales la tara, după cum zice primarul! Si tu vrei dreptate? Mai durează!

  7. Gheorghe Popa, cel mai prost militian din Vaslui ajuns in vreo functie datorita minciunilor avizate despre politisti.Iar ti-ai luat o palma , papagalule. Tu ai fabricat acest dosar mizerabil cu subalternii tai , subofiteri ca si tine. Ai vrut sa fii tu miezul doi siunsfert al tarii și ai ajuns un nimeni , somitate mexicană. Nu spune nimeni cum ai ajuns in functie la DGIPI cand ai fortat, chiar santajat conducerea IPJ Vaslui sa semneze in fals ca ai avut mii de informatii cu caracter operativ iar voi ca si SIPI erati praf. Asa sa iti ajute Dumnezeu

    • da , frate, ii lucratura lui ca l a bagat ” in pizda măsii ” și l a facut ” plutonier prost” , pe buna dreptate, SEFUL IPJ Carp ! Acum ar trebui sa dea banii inapoi , pe toata ancheta p..ii, el cu mai marii procurori de la DnA! Prin mizeriile lor au tarat intr un scandal tot IPJ Vaslui și au aruncat cu noroi in munca tututror polițistilor vasluieni de atatia ani!

  8. Urez pe aceasta cale lui Rapăn un călduros La mulți ani! și ii dedic melodia celor de la trupa Parazitii – De ziua ta.
    Ai multe pe conștiința: Marian, Carmen, Ceapa, Nicu. Tu ești vinovatul moral pentru ce li s a întâmplat acestor oameni.

  9. Cât a cheltuit statul cu această mizerie de dosar? Era limpede de la început că pentru faptele reținute nu are cum să fie o finalitate de răsunet. Chiar dacă instanța de la Vaslui a vrut să încununeze justiția vasluiană și să arate amploarea gravității faptelor săvârșite de polițiștii vasluieni, instanța din Iași, imparțială, ne arată exact cum stau lucrurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.