spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Statul îsi propune ca anul acesta sã-i deprindã pe tãrani cu „selling-ul on-line”

- Advertisement -

INITIATIVÃ O astfel de initiativã nu apartine celor care gestioneazã Ministerul Agricultuii, ci oficialilor de la Comunicatii. Ministrul Rãzvan Mustea pregãteste micilor producãtori agricoli, si nu numai, o platformã de comert electronic cu ajutorul cãreia tãranii sã-si poatã vinde munca, fie cã va fi vorba de roade ale pãmântului sau de produse artizanale.

Conform unei declaratii a ministrului Rãzvan Mustea, de anul acesta producãtorii agricoli vor avea la dispozitie în mediul on-line un loc a lor, bine pus deoparte. Ministerul se preocupã de crearea unui site special destinat tãranilor, micilor producãtori ca acestia sã aibã o alternativã pentru a-si vinde mãrfurile fie cã va fi vorba de legume, cereale, lactate sau chiar produse artizanale traditionale românesti. Practic, ministrul promite o platformã de comert electronic, integratã la nivel national prin care sã-i scoatã din anonimat pe producãtorii de la tarã, sã-i aducã pe acestia în contact cu piata internationalã, un târg on-line în care fiecare sã-si vândã ce are prin ogradã. Referitor la ceea ce si-a propus ministrul Comunicatiilor sã facã pentru a veni în sprijinul micilor fermieri, pãrerile pot fi împãrtite, unii dintre cei care încã încearcã sã-si ducã traiul din agriculturã sunt de pãrere cã o astfel de platformã comercialã nu va face decât sã cheltuie bani doar de dragul de a fi cheltuiti, iar altii sustin cã o astfel de platformã comercialã chiar s-ar putea dovedi utilã. „O astfel de investitie ar putea fi utilã celor care practicã agriculturã la standarde mici, vorbim de micii fermieri, cei care au 2-3-10 ha de pãmânt, pentru cei care practicã legumicultura, în domeniul zootehniei, dar oricum pentru ca aceastã idee sã devinã functionalã, ar mai avea nevoie si de alte investitii. Cel mai important – cumpãrãtori sã fie! Pentru marii fermieri cel a mai important ar fi ca Bursa cerealelor sã devinã functionalã, pe care din pãcate nu se poate conta”, a declarat Ioan Nechifor, presedintele Asociatiei Productorilor Agricoli „Group Est”. Indiferent de ce s-ar spune despre planurile pe care si le-a fãcut ministrul Mustea de a contribui la bunãstarea micilor agricultori, mai are de rezolvat cel putin o problemã esentialã pânã una-alta, ministrul Comunicatiilor are de-a face cu lipsa conexiunii la Internet, studiile aratã cã unul din doi români nu au folosit niciodatã un calculator, iar în peste 2000 de sate nu existã Internet.

Unii i-au luat-o ministrului înainte

În realitate, vânzãrile de produse agricole în mediul on-line au prins contur de ceva vreme în rândul agricultorilor. Internetului nu-i lipsesc oferte de comercializare pentru produse agricole . Pe unul din site-urile dedicate agriculturii câtiva tãranii vasluieni au scos la vânzare de la cartofi si porumb pânã la animale. Constantin Bîzgan, din Vizurei, judetul Vaslui a postat la începutul lunii martie, un anunt cu care a scos la vânzare sapte tãurasi, în jur de 400 de kg bucata, crescuti natural în douã sãptãmâni. Fermierul nostru si-a vândut marfa chiar dacã nu la pretul cerut în anunt. ” Eu sunt om de la tarã, trãiesc din agriculturã si vreau sã vã spun cã folosesc Internetul chiar de câtiva ani buni, este o metodã simplã si destul de bunã de a promova marfa. De cum am dat anuntul pe Internet au si început sã sune telefoanele. E adevãrat cã nu am vândut chiar la 8 lei kilogramul, am mai scãzut pretul, dar important e cã am vândut. Internetul este un loc bun pentru cã foarte greu îti faci loc în târg sau în piatã, acolo nu ai loc de tot felul de samsari si de intermediari, asta e problema noastrã, a celor care facem agriculturã. Tineti cont cã eu nu am crescut aceste animale cu subventii, am investit în ei cam 1000 de baloti de lucernã si 3 tone de porumb, tanda pe manda nu mi-am scos cine stie ce profit, sunt sigur cã dacã vindeam lucerna mã alegeam cu mai multi bani. Nu e rea initiativa asta cu site-ul pentru micii producãtori, dar statul ar trebui sã ne sustinã mai mult, sã facã în asa fel încât sã ne scape de intermediari, din cauza lor se duce totul de râpã. Vã spun sincer eu m-am cam descurajat, încã nu-s hotãrât dacã sã mã mai înham la cresterea de animale” , ne-a declarat Constantin Bâzgan.

Mediul on-line sustine si economia primitivã

Se poartã si trocul pe Internet. Pe acelasi site, unul din cele mai accesate anunturi este unul care ne întoarce la începuturile comertului, la schimbul în naturã, un agricultor bârlãdean probabil vãzând cã nu se alege cu cine stie ce din cultivarea cerealelor, s-a decis sã se reprofileze pe cartof, dã grâul în schimbul cartofilor de consum sau în schimbul celor de sãmântã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.