„Ziarul de Iasi” a realizat un inedit top al angajatorilor din judet, pe baza cifrelor de la mai multe institutii abilitate. In timp ce primele cinci institutii de stat din judet ca marime au angajate 15.000 de persoane, primele cinci firme private au numai 5.000. Conform ITM, pe primele locuri se situeaza in judet Directia Regionala de Posta si Spitalul „Sfintul Spiridon”. Urmeaza doua societati ale CFR, apoi „Protectia Copilului”. Printre cei mai mari angajatori privati sint doua societati ale E.On, Antibiotice si Delphi. „Aici este politica inteleapta a Guvernului Romaniei. Propovaduim austeritatea la privat, dar nu si la bugetari”, este reactia presedintelui Patronatului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Iasi, la auzul cifrelor.
Institutiile din domeniul public sint cei mai mari angajatori din judet. Potrivit unui top realizat de “Ziarul de Iasi” pe baza datelor oferite de institutiile abilitate, in perioada ianuarie 2009 – august 2011 (n.r. – ultimele date disponibile la ITM), cei mai mari cinci angajatori de la stat aveau in subordine 15.000 de persoane. In comparatie, primele cinci societati private aveau incheiate de trei ori mai putine contracte de munca, adica numai 5.500.
Topul de la stat
Cel mai mare angajator din judet este Directia Regionala de Posta Iasi, cu un numar de 4.859 de persoane. Aici sint incluse si persoane din alte judete ale Moldovei, dar sint inregistrate aici fiindca sediul social al institutiei este in judetul Iasi. Spitalul Spiridon este cel de-al doilea mare angajator de la stat, cu 3.250 contracte de munca. Societatea Regional Feroviara de Turism CFR se claseaza pe locul trei, cu 2.572 de persoane, in timp ce CFR Transport Calatori ocupa locul patru cu 2.173 de angajati. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi se claseaza pe locul cinci ca cel mai mare angajator de la stat in ultimii trei ani, institutia avind 2.082 oameni in subordine, arata datele puse la dispozitie de Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi.
Clasamentul la privat
La mare distanta, contractele inregistrate la firmele private sint doar o treime ca numar comparativ cu cele de la stat. Pe primul loc se situeaza o companie cu 1.620 de contracte de munca. Locul doi este ocupat de o firma cu 1.442 de persoane, in timp ce locul trei este ocupat de o societate cu 887 lucratori. Topul continua cu firma cu 849 angajati, iar pe locul cinci se situeaza o companie cu 636 de contracte. Mentionam ca reprezentantii ITM au refuzat sa ofere numele companiilor private, insa este cunoscut faptul ca printre cei mai mari angajatori din judet se numara E-On Moldova Distributie, E-On Gaz Distributie, Antibiotice, Delphi sau Confectii Integrate Moldova. Deoarece ultimele date oferite de ITM pentru anul 2011 sint la nivelul lunii august este posibil ca unele date sa difere. De exemplu, in luna noiembrie cu ocazia unei conferinte de presa oficialii Delphi Iasi au anuntat ca au in total putin peste 2.000 de angajati. „Aici este politica inteleapta a Guvernului Romaniei. Propovaduim austeritatea la privat, dar nu si la bugetari. Stam si ne minunam ca la scoala: cind profesorul pune o intrebare, elevul isi face cruce, iar cind elevul raspunde, profesorul isi face o cruce. Au spus ca reducem, taiem, facem, dregem. La spitale nu contest nimic, pentru ca acolo este nevoie de forta de munca, dar ma surprind celelalte institutii. Stiam ca posturile sint blocate in domeniul bugetar“, a comentat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Iasi.
Semnale de dezghet
Din datele oferite de catre ITM rezulta ca piata muncii a dat anul trecut semne de revigorare, dupa efectele nefaste ale crizei financiare. Daca in anul 2009 agentii economici ieseni raportau 50.470 de noi contracte incheiate, in 2010 numarul acestora ajungea la 64.122 de contracte, iar pina in luna august 2011 deja erau parafate 51.484 de noi documente. Cifrele capata relevanta in momentul in care sint comparate cu numarul locurilor de munca distruse. „In anul 2009 au incetat 50.333 de contracte individuale de munca. In anul 2010 au incetat 47.444 de contracte de munca, iar in anul 2011 pina la data de 1 august 2011 au incetat 30.398 de contracte de munca“, se arata in raportul ITM Iasi. Deci de poate observa ca, in timp ce in urma cu trei ani au fost create numai 137 de locuri de munca, in primele sapte luni ale anului trecut s-a raportat un plus de 21.000 de noi contracte. Si munca la negru si-a mai redus din amploare. Daca in 2009 inspectorii ITM au gasit 1.134 de persoane ce munceau la negru, in 2010 numarul persoanelor depistate se ridica la 785 de cazuri, pentru ca anul trecut sa fie gasite 699 de persoane fara forme legale de munca.