spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare va fi restaurată și promovată turistic

- Advertisement -
MONUMENT… S-a lansat proiectul prin care se va restaura statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare. Lucrările vor dura cel mult doi ani de zile.

PROIECT… Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Stefan cel Mare” va fi restaurată în cadrul unui proiect în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova și Muzeul Județean Vaslui. Se numește „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” și își propune să conserve și să promoveze patrimoniul cultural și istoric al județului Vaslui și al raionului Soroca prin restaurarea monumentelor reprezentative situate în cele două regiuni și prin organizarea de evenimente transfrontaliere menite să întărească identitatea culturală locală specifică și dialogul cultural. Proiectul ce va fi implementat pe parcursul a doi ani (2021-2023) este finanțat prin Programului Operational Comun România- Republica Moldova 2014-2020, valoarea totală fiind de 1,66 mil. euro. Județul Vaslui va asigura cofinantarea de 10 % din această valoare, respectiv suma de 30.841,78 Euro, din bugetul local pe anii 2021-2023.

Ansamblul monumental de la Băcăoani este unul dintre cele mai importante simboluri ale județului Vaslui. A fost inaugurat în anul 1975, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la victoria voievodului Stefan cel Mare în lupta de Podul Înalt (10 ianuarie 1475). La baza ansamblului monumental, de o parte și de alta a scărilor, se află două basoreliefuri din bronz, cu scene simbolice din activitatea domnitorului. Într-unul dintre ele este prezentată o scenă în care voievodul primește solia turcilor, iar în celălalt este ilustrat Stefan în mijlocul oamenilor de rând. Statuia ecvestră este realizată în bronz de sculptorul Mircea Ștefănescu, are o înăltime de 6,90 m și o greutate de 19 tone. În fața sa se află o făclie ce arde neîncetat de 16 ani și pe care stă tipărit următorul mesaj: „La 500 de ani de la pășirea în odihnă veșnică a marelui nostru voievod Ștefan, săvârșit-am această faptă de luminare a veșniciei sale, întru aducere aminte a gloriei, credinței și mărinimiei pe care ne-a lăsat-o el astăzi. Marea flacără de mândrie si recunoștinăă ce pornește din toate inimile noastre se înaltă biruitoare deasupra întregii țări, pentru a lumina mereu întreaga biserică a conștiinței neamului românesc, așa cum candela nestinsă de la Putna își boltește flacăra într-o desăvârșită pace pe cerul românimii. GAZ EST Vaslui – România – 4 iunie 2004”.

Două festivaluri culturale anuale, unul în orașul Soroca și altul în Vaslui, cu participare comună

Proiectul „Stefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” își propune să consolideze relatiile dintre cele două țări surori, România și Moldova, și să dezvolte în continuare colaborarea prin organizarea a două festivaluri culturale anuale, unul în orașul Soroca și altul în orașul Vaslui, cu participare comună. De asemenea, urmărește îndeplinirea următoarelor obiective: executarea lucrărilor de restaurare atât de necesare atât la ansamblul monumental „Podul Înalt”, care întruchipează statuia ecvestră a lui Stefan cel Mare, situată în satul Băcăoani, judetul Vaslui, în termen de doi ani de la momentul contractării pentru a spori potentialul turistic transfrontalier; finalizarea lucrărilor de restaurare necesare la cetatea medievală Soroca, situată în raionul Soroca, în termen de doi ani de la momentul contractării pentru a spori potențialul turistic transfrontalier.

Festivalul Medieval „Vasluiul în straie de sărbătoare medievală”

De asemenea, în cadrul proiectului vor avea loc mai multe evenimente menite să pună în evidență personalitatea voievodului. Iată care sunt acestea: Simpozionul științific „Ștefan cel Mare și monumentele ștefaniene din județul Vaslui” – care se va desfășura în municipiul Vaslui, la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”; Expoziția tematică itinerantă „Epoca lui Ștefan cel Mare reflectată în patrimoniul muzeal de pe ambele maluri ale Prutului” – va consta în promovarea tradițiilor și obiceiurilor medievale de pe ambele maluri ale Prutului, susținând educația pentru protejarea patrimoniului cultural mobil medieval și a monumentelor ștefaniene din aria eligibilă a Programului; Festivalul Medieval „Vasluiul în straie de sărbătoare medievală” – în cadrul căruia sunt prevăzute, printre altele, următoarele acțiuni: Parada costumelor medievale; Tabără medievală de campanie; Ateliere medievale meșteșugărești de creație; Târg de produse meșteșugărești tradiționale; Spectacole de muzică, dans și teatru medieval; Reconstituiri de lupte medievale și concursuri de tras cu arcul cu săgeata – la Ansamblul monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani, Curtea Domnească Vaslui și în Centrul civic al municipiului Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. De ce nu se fac local la Băcăoani toate? aia e zona istorica si monumentul e acolo este si loc destul, nu cred ca le-ar prinde rău nici localnicilor sa dezvolte un comerț dacă se transforma într-o sărbătoare serioasa, una doua la Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.