spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Statisticã incredibilã: Prefectura Vaslui, codasã pe tarã la inventarierea terenurilor!

- Advertisement -

CODAS Judetul Vaslui este rãmas la coadã, la nivel national, în ceea ce priveste operatiunea de inventariere a terenurilor. Asta, în timp ce alte judete, cum este cazul judetului Satu-Mare, a anuntat finalizarea actiunii încã de la jumãtatea anului trecut. La finele anului 2013, fostul prefect Renga spunea, la o întâlnire cu primarii, cã în anul urmãtor vor fi destui bani pentru plata topografilor. Anul 2014 s-a încheiat, iar judetul Vaslui nu a depus la Bucuresti documentatiile de la primãrii, fiind printre ultimele judete din tarã care nu au terminat aceastã inventariere. O boalã veche, care s-a transmis de la un prefect la altul si care are si o explicatie: sunt prea putine firme de topografie care au prins lucrãri în judet, unele sunt mai mult sau mai putin agreate politic, iar o lucrare pentru o localitate poate dura si jumãtate de an, ceea ce înseamnã cã o serie de firme care au 10-12 comune în lucru ar putea finaliza procesul de inventariere în cinci ani!

În ultimele zile din 2013, prefectul de atunci, Radu Renga, era foarte optimist, la o întâlnire cu primarii, pe tema inventarierii terenurilor. “Existã baza legalã pentru a angaja specialisti topografi si bani prinsi în bugetul pe anul 2014. Puteti face contracte în acest sens, si nu mai aveti niciun motiv pentru a întârzia inventarierea terenurilor, termenul limitã fiind luna februarie a anului viitor. Domnilor primari, în calitate de presedinti de comisii de inventariere aveti niste obligatii si vreau ca sãptãmânal sã faceti inventarierea a 7-10 tarlale si sã transmiteti situatiile sãptãmânal, în fiecare zi de joi. În caz contrar, vã avertizez cã amenzile sunt destul de mari”, spunea Renga. Anul 2014 a însemnat venirea la putere a lui Andrei Puicã, cel care detinea postul de subprefect pe vremea lui Renga. Nici acesta nu a reusit mare lucru, iar comunele vasluiene s-au trezit cã nu vor reusi nici în câtiva ani sã finalizeze procesul de inventariere. Conform unor informatii, Prefectura Vaslui este printre putinele din tarã care nu a trimis documentatiile la Bucuresti, nici mãcar partiale, pentru cã nu se stie când se va termina inventarierea, la numãrul de localitãti existent. Grav este cã aplicarea Legii 165/2013 privind mãsurile pentru finalizarea procesului de retrocedare trebuia încheiatã în decembrie 2013. Or, pentru cã situatia terenurilor era destul de încâlcitã, termenul a fost decalat de douã ori: prima datã, pânã pe 26 iunie 2014, a doua pânã pe 26 septembrie, tot anul trecut. Concret, autoritãtile locale au avut sarcina sã constituie o comisie localã de inventariere a terenurilor, iar aceasta sã transmitã situatiile Prefecturii si Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI), care trebuia sã le verifice din punct de vedere tehnic. Primarii vasluieni au primit o veste bunã, în sensul cã în bugetul aferent anului 2014 a fost inclusã decontarea serviciilor specialistilor topo-geo care vor face ridicãrile topografice si hãrtile aferente. Or, nu a fost asa. Guvernul nu a mai alocat sume pentru aceste lucrãri, iar totul s-a împotmolit.

Prefectul Puicã nu a reusit sã finalizeze acest proces, în ciuda termenelor acordate de Guvern

Responsabilitatea pentru finalizarea acestui proces apartine prefectului judetului, Andrei Puicã. La Vaslui, pentru cã prefectul nu s-a implicat aproape deloc în aceastã problemã, foarte putine comune au finalizat aceastã actiune, vitalã pentru inventarierea tuturor suprafetelor de teren în vederea finalizãrii acordãrii de despãgubiri în naturã persoanelor care încã mai au de primit terenuri conform legilor. În anii din urmã, au fost date, de multe ori, mai multe titluri de proprietate pe acelasi teren, alte persoane neprimindu-si, nici pânã azi, drepturile, fie sub formã fizicã sau bãneascã. Dupã un an si jumãtate de la aparitia legii, abia 33 de unitãti administrativ teritoriale pot spune cã au depus la OCPI documentatiile cu inventarierea terenurilor, spre avizare. Adicã, mai putin de jumãtate dintre comunele si orasele judetului au finalizat operatiunea, ceea ce ar trebuie sã fie un mare semn de întrebare pentru prefect. Tocmai de aceea, pentru cã nu este finalizatã actiunea nici pentru jumãtate din UAT-urile judetului Vaslui, Prefectura nu a putut trimite la Bucuresti documentatiile pentru decontare, iar firmele si topografii autorizati nu au mai fãcut lucrãri, din lipsã de fonduri. Este o situatie alarmantã, la care prefectul ar trebui sã facã cu mult mai mult decât pânã acum. În varã, Prefectura anunta un lucru incredibil: din totalul de peste 531 mii hectare existente în judet, actiunea de inventariere fusese finalizatã pe doar 65 mii hectare, respectiv 12,23% din suprafata judetului. “Acest lucru se datoreazã fie faptului cã primãriile respective nu au avut fonduri sã angajeze specialisti topometristi, fie cã aceste Consilii locale nu au aprobat acest lucru, tot din lipsa banilor. Doar municipiile Vaslui si Bârlad au în cadrul aparatului primãriilor angajati, persoane specializate, restul au trebuit sã aloce bani de la buget pentru a-si angaja specialisti. La finalul lunii octombrie, va trebui sã fie finalizatã aceastã actiune”, spunea prefectul Puicã. Anul 2014 s-a încheiat si acest proces nu este nici la jumãtate. Conform datelor prezentate de prefecturã, prin OUG 8/2014, s-a alocat pentru plata specialistilor topometristi suma de 6 lei/ha, necesarul la nivelul judetului fiind de aproape 3 milioane lei. Banii trebuiau sã fie virati cãtre primãrii în luna septembrie, însã acest lucru nu s-a întâmplat. Asta, în conditiile în care foarte multe judete din tarã au raportat încheierea inventarierii terenurilor.

Iatã motivul real al blocãrii procesului: prea putine firme, prea mult de muncã!

Pe lângã neimplicarea Prefecturii, grav este si cã inventarierea s-a blocat la Vaslui pentru cã firmele sau persoanele fizice autorizate s-au bulucit la contractarea lucrãrilor de inventariere, desi nu au angajati suficienti! Multe dintre firmele implicate au unul, maxim doi angajati, dar au contractat lucrãri la opt sau zece comune. Or, lucrãrile de inventariere pentru o singurã localitate dureazã în jur de jumãtate de an. Pentru acele firme care au un singur angajat – care, culmea!, a câstigat lucrãri în alte localitãti ca persoanã fizicã autorizatã… – finalizarea procesului de inventariere ar urma sã dureze patru sau cinci ani! Or, este deja clar cã judetul Vaslui este pe ultimul loc în România ca nivel al aplicãrii legii 165 si situatia nu mai poate continua. Dacã ar fi interesat sã vadã ce se petrece în judet, prefectul Puicã ar afla cã expertul Pãvãloi Lãcrãmioara Mihaela, împreunã cu societatea Flycad-Geo, conform datelor obtinute de la primãrii, are în lucru în jur de sase sau opt comune, operatiune care ar urma sã se întindã pe câtiva ani, de acum încolo. Iulian Frumusanu, un alt specialist topo, are, de unul singur, patru sau cinci contracte cu primãriile din mediul rural, pentru care ar avea nevoie de alti doi ani pentru a termina lucrãrile de inventariere. Foarte multe alte firme implicate în acest proces au, ca actionari, pe cei care au câstigat lucrãrile si ca persoane fizice autorizate, de exemplu Pãmânt Top SRL si Marius Pavel, care înseamnã unul si acelasi lucru, ca si VizaCad SRL sau persoana fizicã autorizatã Ciobanu, la fel, acelasi actionar. Lucrurile sunt destul de grave, iar prefectul trebuie sã ia mãsuri, altfel se va trezi admonestat de la Guvern pentru lipsa sa de implicare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.