spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Statisticã alarmantã: 10.000 de vasluieni lãsati sã moarã, din cauza dezinteresului autoritãtilor locale

- Advertisement -

JALE MARE… Patru comune din judetul Vaslui, care au aproape 10.000 de locuitori, nu au niciun medic de familie, astfel cã mii de locuitori de acolo sunt nevoiti sã strãbatã zeci de kilometri, pânã la Bârlad sau Vaslui, pentru a beneficia de servicii medicale. Medicii din mediul rural se plâng de starea în care se aflã cabinetele de medicinã de familie din sate, cerând primarilor sã se implice si în acest sector, care poate salva vieti puse în pericol, de foarte multe ori. La o populatie de peste 470.000 de locuitori si peste 500 de sate, existã 173 de cabinete de medicinã de familie, numãr considerat insuficient de cei care monitorizeazã starea de sãnãtate în judetul Vaslui.

Comisia de Dialog Civic a judetului a analizat, ieri, situatia medicinei de familie din judetul Vaslui. O situatie care se prezintã extrem de rãu în mediul rural, acolo unde medicii nu vor sã se prezinte la cabinete, spunând cã sunt conditii foarte proaste în care sã-si facã meseria. Conform datelor oficiale ale Directiei de Sãnãtate Publicã, în judetul Vaslui, care are populatie de aproximativ 478.500 de locuitori, existã 173 de cabinete de medicinã de familie, cu 173 de medici de familie, fiecãruia dintre acestia revenindu-i, în medie, 2.764 de pacienti înscrisi. Directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a precizat cã „acesti indicatori reflectã o asistentã medicalã precarã”, în situatia în care deja existã patru comune fãrã medici de familie: Bogdãnesti (cu o populatie de 3.350 locuitori), Ibãnesti (1.579 locuitori), Dodesti (1.800 locuitori) si Pochidia (1.730 locuitori). Seful Directiei de Sãnãtate Publicã a mai spus cã lipsa medicilor de familie din judetul Vaslui este direct influentatã de starea precarã a multor spatii în care îsi desfãsoarã activitatea cabinetele de medicinã de familie, de dotãrile minime, care presupun investitii individuale majore, dar si de sprijinul insuficient – în unele cazuri – din partea administratiei locale. O altã problemã semnalatã este infrastructura deficitarã, care reprezintã un motiv de preocupare, nu doar pentru furnizorii locali de servicii medicale, ci si pentru membrii comunitãtii, care deseori trebuie sã parcurgã distante mari pentru a beneficia de un consult medical.

Prefectul Daniel Olteanu cere sã se împrumute idei de la medici de familie din alte pãrti ale tãrii

Prefectul Daniel Olteanu a spus cã primul pas pentru îmbunãtãtirea situatiei medicinei de familie din judet le revine primarilor si consiliilor locale. „Existã numeroase exemple de bunã practicã în judetul Vaslui, în ciuda tuturor lipsurilor si nevoilor, astfel cã stã în atributiile UAT-urilor sã rezolve aceastã problemã. Toti cei care vor sã aibã cabinete medicale în care sã activeze medici de familie le pot avea! În lipsa unei viziuni proprii, se pot împrumuta de la altii idei, comportamente si atitudini!”, a explicat Olteanu. Vechimea medie a clãdirilor este de câteva zeci de ani. „Majoritatea cabinetelor medicilor de familie si a punctelor medicale necesitã anumite reparatii (de exemplu, reparatii interioare , repararea utilitãtilor, reparatii exterioare, repararea acoperisului, reparatii capitale si consolidarea clãdirii). Starea clãdirilor variazã: de la spatii vechi construite la începutul secolului 20, care nu au beneficiat de nicio reparatie, pânã la unitãti construite recent. Multi medici de familie au fãcut ei însisi investitii pentru a îmbunãtãti starea clãdirii. În unele comunitãti, si consiliul local a oferit sprijin, însã de obicei acesta a fost insuficient pentru a acoperi toate nevoile. De obicei, medicul de familie si/sau asistentul medical sunt disponibili la cabinet în toate zilele lucrãtoare, însã existã unele sate mici – în care sunt organizate puncte de lucru (Deleni, Ivesti – douã puncte, Ciocani, Voinesti, Banca, Costesti, Dodesti), în care medicii de familie si asistentii medicali lucreazã doar o zi sau douã. Serviciile care functioneazã timp de 24 de ore pe zi, pe parcursul întregii sãptãmâni, sunt prestate doar în zonele în care existã centre de permanentã”, se aratã în raportul DSP.

Calul si cãruta, în locul ambulantei, în mediul rural

„Mijloacele de transport ale populatiei locale pot fi automobilul personal, calul si cãruta, si autobuzul sau microbuzul, care circulã de obicei la interval de douã-trei ore. Uneori oamenii parcurg pe jos aproape 10 kilometri, pentru a ajunge la cabinetul medicului de familie sau la farmacia localã. Starea proastã a drumurilor reprezintã un alt motiv de preocupare pentru furnizorii locali de servicii medicale si pentru membrii comunitãtii. Este dificil sã ajungi la cabinet pe drumuri secundare care nu sunt asfaltate si devin aproape imposibil de parcurs în conditii meteorologice nefavorabile. Cabinetele de medicinã de familie sunt dotate cu echipamentul medical de bazã necesar pentru desfãsurarea activitãtii, respectiv tensiometre, stetoscop, otoscop, oftalmoscop. Unele echipamente sunt depãsite si trebuie înlocuite. Starea precarã a multor spatii în care îsi desfãsoarã activitatea cabinetele de medicinã de familie este o preocupare principalã a furnizorilor din asistenta medicalã primarã. Medicii de familie, în general, nu detin spatiile cabinetelor medicale si, prin urmare, nu pot investi în îmbunãtãtirea acestora. Proprietarii – de obicei, autoritãtile publice locale – nu privesc, se pare, asemenea îmbunãtãtiri ca pe o prioritate, adoptând de cele mai multe ori un rol pasiv în sprijinirea cabinetelor de medicina primarã”, se mai aratã în raportul institutiei condusã de Vlada. Chiar dacã medicii de familie ar deveni proprietarii spatiilor, de exemplu printr-o ofertã la un pret simbolic, în schimbul garantãrii continuãrii furnizãrii serviciilor medicale, veniturile mici ale medicilor ar necesita împrumuturi bancare care sunt dificil de obtinut.

De la 1 august, farmacii non-stop în cele trei municipii

Prefectul judetului Vaslui a mai adus în discutie o temã de interes pentru vasluieni: lipsa punctelor farmaceutice, care pot asigura permanentã si pe timpul noptii. Directorul Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui, Maria Vlasici, a precizat cã, în acest moment, la CJAS Vaslui, este în lucru documentatia necesarã pentru ca, de la data de 1 august 2016, în municipiile Vaslui, Bârlad si Husi sã functioneze câte o farmacie cu program non-stop.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.