Organizatiile sindicale ce apara drepturile politistilor acuza sefii de la Bucuresti ca vor obliga politistii sa dea mai multe sanctiuni contraventionale, fiind readus in discutie mult discutatul „plan de amenzi”. Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP) se sustine ca politistii se vor transforma in organ de represiune daca vor fi obligati sa dea cat mai multe sanctiuni, amintindu-se de regimul comunist cand militienii avea norma la amenzi.
Se atrage atentia ca daca politistii vor fi obligati sa comita abuzuri aceasta situatie se va rasfrange asupra intregii societati. In caz contrar, daca un politist nu isi va indeplini planul de amenzi, la sfarsit de an va primi un calificativ negativ.
„Directia Ordine Publica din IGPR tinde sa devina purtatorul de cuvant al vremurilor comuniste, de mult apuse, zicem noi si initiatorul unor proiecte represive, indreptate impotriva cetatenilor asupriti, deja peste masura, de politicile actuale de austeritate. Printr-un proiect de dispozitie privind indicatorii dupa care vor fi evaluati politistii din structurile de ordine publica se doreste impunerea obligatiei ca acestia sa aplice sanctiuni contraventionale pentru ca, la final de an, vor fi evaluati si in functie de amenzile aplicate. Pe intelesul tuturor, se va institui un plan de amenzi pe care politistii vor fi nevoiti sa-l atinga daca vor dori sa fie apreciati cu un calificativ superior. Pe cale de consecinta, ne intrebam daca: Politia mai are ca principala sarcina prevenirea activitatilor ilegale sau va deveni organul represiv al statului?! Vor fi priviti cu alti ochi politistii de catre cei in slujba carora sunt?”, se arata in comunicatul de presa mai sus amintit.
Politistii admit ca masurile contraventionale au un rol important, insa nu trebuie transformate in mijloc de abuz.
„Un plan de amenzi va genera abuzuri din partea sefilor care, pentru a-si pastra locurile caldute justificandu-si functia in fata superiorilor, vor impune politistilor sa ingroase rubrica sanctiuni contraventionale aplicate. Lunar, trimestrial, anual, in bilanturi, targetul va fi ridicat, raportat la cel de luna trecuta, trimestrul, anul trecut, astfel incat niciun locuitor al tarii nu va scapa de bratul lung al legii si va deveni statistica in bilanturile politiei. A nu se intelege ca nu se impune aplicarea de sanctiuni contaventionale! Da, dar celor care gresesc cu adevarat si daca amenda aplicata isi indeplineste rolul coercitiv. Se pare ca dorinta unor sefi este ca politia sa redevina organ represiv, din motive doar de ei intelese”, sustin sindicalistii din politie.
Ramane de vazut daca intr-adevar politistii trebuie sa dea mai multe amenzi sau nu si daca in viitorul apropiat soferii sau cei ce comit diferite abateri vor fi sanctionati mai des in trafic. In schimb, conducerea IPJ Botosani a negat vehement veridicitatea unei astfel de dispozitii, spunandu-se ca niciodata politistii botosaneni au avut vreun plan de amenzi.
„Nu a existat niciodata la IPJ Botosani un plan de amenzi. In functie de situatia operativa sau de numarul de evenimente sunt aplicate sanctiuni contraventionale sau nu. Dar niciodata nu a existat plan de amenzi”, a declarat comisarul sef Cristian Cucoreanu, inspectorul sef al IPJ Botosani.