spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Start la o nouã campanie SARS

- Advertisement -

Începând cu prima zi a lunii martie, persoanele care au în folosintã terenuri agricole vor trebui sã depunã cererile pentru acordarea subventiilor în agriculturã SARS 2011. Fie cã este vorba de plãtile directe pe suprafatã, fie cã este vorba de plãti complementare, începând din acest an, cererile se pot depune doar electronic, prin aplicatia on-line IPA. Pentru cea mai mare parte a producãtorilor agricoli, aceastã obligativitate va însemna o piatrã de încercare, la fel si pentru specialistii de la APIA sau din cadrul primãriilor locale, care trebuie sã supravegheze si sã îndrume depunerea acestor cereri. Subventiile agricole care vor fi solicitate în perioada 1 martie – 5 iunie vor sosi la agricultori pânã cel mai târziu la sfârsitul lunii iunie 2012 sau, în cazul în care vor depune cerere în acest sens, o parte din bani îi pot primi chiar din aceastã toamnã.

O nouã campanie de depunere a cererilor pentru subventiile din agriculturã, SARS 2011 va demara începând cu data de 1 martie. Aceastã campanie se va derula pânã pe data de 16 mai sau, sub sanctiunea plãtii unor penalitãti de 1%/zi, cererile putându-se depune pânã cel mai târziu pe 5 iunie. Ca în fiecare an, fermierii vor trebui sã depunã cereri pentru a beneficia de plãtile pe unitate de suprafatã, finantate de la bugetul european si/sau pentru plãti complementare, bani acordati de la bugetul national. Spre deosebire de anii trecuti, când depunerea on-line a cererilor era optionalã, din acest an, fermierii au obligatia sã depunã cererile doar în format electronic, pentru completarea electronicã a cererii de platã având la dispozitie aplicatia IPA (Identificarea Parcelelor Agricole) online, prin intermediul cãreia pot sã-si stabileascã declaratia de suprafatã. Conform directorului Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) Vaslui, Petru Botez, “În cazul fermierilor care nu au pregãtirea necesarã sã utilizeze calculatorul, consilierii APIA pot efectua respectivele operatiuni. Acest lucru se va face în baza unei declaratii din partea fermierului, prin care sã punã la dispozitia functionarilor datele corecte. Având în vedere numãrul mare de fermieri vasluieni, în 2010, au fost depuse 36572 de cereri de subventii, colaborarea dintre personalul APIA si functionarii primãriilor locale este vitalã, mai ales cã, în mediul rural, nu toatã lumea dispune de calculatoare sau stiu sã le foloseascã, mai ales în cazul aplicatiei IPA unde trebuie sã vizualizeze pe harta electronicã locatia parcelelor pentru care solicitã subventiile”. În momentul când fermierul depune cererea, trebuie sã se legitimeze cu actul de identitate, delegatia din partea agentului economic, în cazul persoanelor juridice, iar fiecare proprietar sau care are în folosintã diferite suprafete de terenuri agricole va primi o parolã cu ajutorul cãreia va putea accesa online aplicatia IPA în vederea depunerii cererii. Deja pentru marii fermieri, aceastã metodã le este cunoscutã de anul trecut, când o bunã parte dintre producãtorii agricoli mari au apelat la aceastã modalitate de accesare a fondurilor pentru agriculturã.

Bani mai multi

Ca în fiecare an, începând cu 2006, de când se acordã aceste subventii pentru agriculturã, pe lângã plãtile directe pe suprafatã sustinute financiar de Uniunea Europeanã, fermierii pot beneficia si de plãti complementare sustinute financiar din bugetul României. Aceste subventii sunt acordate pentru culturile de in, cânepã, tutun, sfeclã de zahãr, cultivarea sau procesarea tomatelor, în cazul în care au încheiate contracte cu fabricile de procesare acreditate, dar si pentru irigarea culturilor, dacã au autorizatii emise de Apele Române, în acest scop. De asemenea, fermierii din cele 10 comune defavorizate de la nivelul judetului Vaslui vor primi în plus de la comunitatea europeanã 80 de euro/hectar. Fatã de anul trecut, ajutorul finciar a fost majorat cu 20 de euro. O altã noutate este faptul cã, din acest an, crescãtorii de animale care folosesc pãsunile comunale pot primi si ei subventii pentru îngrijirea si folosirea acestor pãsuni, sub conditia ca respectivii fermieri sã aibã încheiat cu autoritãtile locale, pânã la data de 1 februarie a.c. un contract de arendare sau de concesionare în acest sens. “An de an, se observã scãderea numãrului de fermieri care depun cereri de subventie, la nivelul judetului Vaslui de la 45.322 în anul 2006, anul trecut, numãrul acestora scãzând la 36.572 de fermieri. Acest lucru se datoreazã faptului cã, încet încet, se comaseazã suprafetele mici, prin arendare sau cumpãrarea de terenuri de marii fermieri de la micii proprietari de terenuri. Acesta este un lucru îmbucurãtor pentru agricultura vasluianã, deoarece rezultatele bune în ceea ce priveste atât culturile vegetale, cât si în domeniul zootehnic se pot obtine doar cultivând suprafete mari si având puterea economicã de a sustine lucrãri de irigatii sau îmbunãtãtire a calitãtii solului prin îngrãsãminte. În plus, sumele primite ca subventii, indiferent cã sunt de la UE sau de la guvern sunt mai mult decât necesare producãtorilor agricoli. Numai pentru anul 2010, aceste subventii se ridicã undeva în jurul sumei de 1200 de miliarde de lei vechi, din care s-au virat deja peste 710 miliarde de lei, cu care 29.328 de fermieri au putut sã-si pregãteascã culturile de toamnã. Restul de 7000 de fermieri vor primi si ei aceste subventii pânã cel mai târziu pe 30 iunie, dupã ce se vor finaliza controalele prin teledetectie. Un alt fapt îmbucurãtor este faptul cã, de la an la an, au scãzut erorile la depunerea cererilor de subventie, tot mai putine persoane ajungând în situatia de a fi penalizate pentru depunerea de declaratii gresit întocmite, mai ales când e vorba de supradeclararea suprafetelor aflate în folosintã”, a mai declarat dirtectorul APIA, Petru Botez.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.