STRICTETE Sub deviza “Tolerantã zero!”, elevii care vor fi prinsi cu copiute la bac, vor avea toate notele anulate. Timp de doi ani, ei nu vor mai putea repeta acest examen. Si profesorii supraveghetori care îi lasã pe elevi sã copie vor avea de pãtimit. Ei se vor alege cu dosar penal si, timp de cinci ani, nu mai au dreptul sã facã parte din vreo comisie de verificare sau supraveghere.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2011 începe astãzi cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare oralã în Limba si literatura românã (proba A) si se va desfãsura în intervalul 6-8 iunie. “Probele digitale au fost programate initial în perioada 13-17 iunie, însã pentru cã prima zi coincide cu Rusaliile, când toatã lumea e liberã prin lege, examenul se va sustine în data de 10 iunie. Avem o zi grea pe 20 iunie, când proba de competente lingvistice la o limbã strãinã va coincide cu evaluarea nationalã la limba românã. Ne-am pregãtit si suntem siguri cã toti cei care vor da examen vor termina în timp util, astfel încât sã nu avem probleme. Si scolile unde se vor sustine probele de bacalaureat sunt pregãtite. Nu îmi rãmâne decât sã le urez elevilor mult succes! Colegilor mei nu le transmit decât sã respecte metodologia, pe care, de altfel, o cunosc foarte bine”, a declarat prof. Mihaela Cososchi, inspector scolar general al ISJ Vaslui. Un elev care nu se prezintã la probele orale poate participa la probele scrise, însã nu poate promova examenul de bacalaureat.
Sanctiuni severe pentru fraudã la bac
“Nu ne deranjeazã dacã procentul de promovabilitate va fi scãzut la bacalaureat. Numai cunoscând situatia realã a nivelului de pregãtire al elevilor se pot lua mãsuri de corijare a problemelor. Nu ne dorim promovabilitate ridicatã si nivel de pregãtire scãzut”, a spus Gheorghe Ursanu, inspector scolar general adjunct al ISJ. Elevii sunt experti la copiat. Si-au diversificat metodele, cu fiecare an. Dacã la ore, majoritatea reusesc sã copie fãrã sã fie prinsi, nu la fel de simplu le va fi sã însele vigilenta profesorilor examinatori. Un numãr de 3.830 de absolventi sunt asteptati la examenul din acest an.
PROGRAM
Sesiunea iunie-iulie 2011
23 – 27 mai – Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
27 mai 2011 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6 – 8 iunie – Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare
orala în limba româna – proba A
8 – 10 iunie – Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare
orala în limba materna – proba B
13 – 17 iunie – Evaluarea competentelor digitale – proba D
20 – 23 iunie – Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de
circulatie internationala – proba C
27 iunie – Limba si literatura româna – proba E) a) – proba scrisa
28 iunie – Limba si literatura materna – proba E) b) – proba
scrisa
29 iunie – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba
scrisa
1 iulie – Proba la alegere a profilului si specializarii – proba
E)d) – proba scrisa
3 iulie – Afisarea rezultatelor
4 iulie – Depunerea contestatiilor (orele 08:00 – 12:00)
5 – 7 iulie – Rezolvarea contestatiilor
8 iulie – Afisarea rezultatelor finale.