spot_img
spot_img
3.6 C
Vaslui
22-ian.-2025

Starețul arhimandrit Ștefan Gușă, Cetățean de Onoare al comunei Codăești alături de patru profesori dedicați comunității locale

- Advertisement -

Părintele stareț arhimandrit Ștefan Gușă a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Codăești, alături de patru profesori dedicați culturii și comunității locale: Silvia Hodaș, Ioan Hodaș, Elena Miclescu și Aurel Popa. Distincțiile au fost înmânate de primarul Anișoara Lupu, în cadrul unei festivități de inaugurare a Căminului Cultural, proaspăt reabilitat printr-un proiect cu fonduri europene. “Mulțumesc doamnei primar și consilierilor locali. Ceilalți patru, care primesc acest titlu, sunt codăeșteni getbeget, eu sunt un fel de “parvenit” (n.r. mutat) aici, însă acum (n.r. după acordarea titlului de Cetățean de Onoare) sunt la mine acasă. Încă o dată, mulțumesc mult”, a spus starețul Mănăstirii “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Codăești. Călugărul Arhimandrit Stefan Gușă este unul dintre cei mai cunoscuți preoți și ctitori de biserici din țară. Una dintre cele mai cunoscute realizări ale sale este Mănăstirea “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, situată în vârful legendarei movile a lui Burcel pe DN 24 Iași-Vaslui.

Clădirea Căminului Cultural din Codăești a fost reabilitată și modernizată în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurală “Europa investește în zonele rurale”. Valoarea totală a proiectului a fost de 284.409 euro, din care 132.515 a reprezentat cofinanțarea autorităților locale. Clădirea a fost inaugurată vineri, printr-un eveniment închinat culturii și credinței. “Am început cu o slujbă de sfințire a clădirii Căminului Cultural, oficiată de preoții satului, Vlad Rusu și Dragoș Marin pentru că nu degeaba se spune “nimic fără Dumnezeu”. Datorită proiectului finanțat de Uniunea Europeană, clădirea Căminului Cultural s-a transformat într-o construcție nouă, dotată cu încălzire centrală, grupuri sanitare moderne, sistem de sonorizare și multe alte facilități”, a spus primarul comunei Codăești, Anișoara Lupu.           

5 Cetățeni de Onoare ai comunei Codăești, exemple demne de urmat

Primarul a explicat, totodată, motivele pentru care cele cinci personalități primesc titlul de Cetățean de Onoare: “Codăeștiul este și va fi în continuare un sat de oameni harnici și vrednici. Trebuie să vorbim, apoi, de valorile lui, oamenii lui, bogăția locului și credința în Dumnezeu, despre felul în care codăeștenii știu să-și respecte școala, biserica, credința și învățătura cu o mândrie aparte. Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Codăești reprezintă cea mai înaltă distincție ce poate fi conferită unei persoane de către Consiliul Local. Am ales să o înmânăm codăeștenilor care sunt un exemplu demn de urmat. Onorăm astăzi notorietatea europeană și națională a starețului arhimandrit Ștefan Gușă, dăruirea doamnei prof. Silvia Hodaș, pentru transmiterea mesajulu artistic și educativ purtat în țară și nu numai, tenacitatea și viziunea domnului profesor Ioan Hodaș, atașamentul profund al doamnei prof. Elena Miclescu față de valorile interculturale și, nu în ultimul rând, verticalitatea și dragostea domnului profesor Aurel Popa pentru istoria localității noastre. Ei sunt și rămân un model de urmat. ~mi doresc ca realizările noastre culturale să fie o mândire și pentru cei aflați departe, departe de țară, departe de sat, dar cu sufletul aproape de noi”, a transmis primarul Anișoara Lupu. Evenimentul s-a încheiat cu o serie de momente artistice susținute de elevii ai școlii gimnaziale din comună.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Ce-o fi facut arhimandritul pentru comuna? In afara faptului ca s-a folosit de fondurile primite de la locuitori pentru a-si infrumuseta manastirea?
    Singura diferenta intre talibani si „astia” e faptul ca „astia” nu sunt violenti, nu ucid. In rest tot teleportati din secolul XIV.

    • Tromboanele comuniste cu realizările cincinale, succesele mondiale, odele conducătorului iubit al națiunii române cine credeți ca le-au compus ?
      Tovarășii au vechime si experiență in câmpul muncii 😛

  2. Nume de cod Movileanu!

    Ce rusine!! Sa numiti cetatean de onoare un turnator la securitate! Ce rusine! Credeam ca in fruntea comunei Codaesti sunt doua doamne care au un sistem de valori sanatos, pentru care onoarea chiar are pret, dar pare-se ca m-am inselat profund.
    Este absolut revoltatoare acordarea acestui titlu!

    • Mai fetelor, voi primărițelor, cum sa faceți așa istorie cu nea ăsta? Întrebați patronii din Vaslui și nu numai ce pățeau cu nea ăsta când nu i făceau pe plac sau Doamne ferește ii cereau bani el voind numai moca… Întrebați și după aia faceți l și episcop din partea mea… Dar că a avut așa zis azil acolo și nu avea nici o hârtie oficială și lua banii și atât, știți? De fapt nu știți, sunteți proaspăt puse acolo, întrebați răspopitul de la Pribesti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.