spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Stare de urgenţă pe Dunăre! Fluviul a rămas fără apă

- Advertisement -

Transportatorii pierd zilnic sume uriaşe din cauza blocajelor care apar pe sectorul româno-bulgar al fluviului * 55 de barje şi peste 100.000 de tone de marfă, blocate din cauza cotelor scăzute * Guvernul român a solicitat acordul părţii bulgare pentru ca AFDJ Galaţi să poată interveni în punctele critice

Traficul naval este sufocat de scăderea abruptă a cotelor Dunării, iar armatorii şi operatorii portuari se confruntă cu pierderi mari din cauza blocajelor în punctele critice şi a creşterii timpului de transport a mărfii. La Galaţi se înregistra, ieri, o cotă de doar 153 cm, una dintre cele mai scăzute pentru această perioadă din ultimii ani, iar accesul de pe pontoane la mal semăna cu veritabile probe de escaladă. Pe sectorul maritim al Dunării nu sunt încă probleme în ceea ce priveşte navigaţia, însă pe Dunărea Fluvială situaţia se agravează pe zi ce trece. Potrivit datelor furnizate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, cele mai mari dificultăţi se înregistrează pe sectorul comun româno-bulgar. „Din păcate, în ciuda convenţiilor internaţionale, partea bulgară nu a efectuat şi nu va efectua nici un fel de lucrări pentru asigurarea adâncimilor minime de navigaţie pe sectorul care îl are în jurisdicţie pentru că, spun ei, nu dispun nici de tehnica, nici de resursele necesare. Aşa se face că, pe anumite porţiuni, deşi adâncimea pentru navigaţie ar trebui să fie de 2,5 metri, s-a ajuns să fie o adâncime de doar 1,7 metri. Situaţie este complicată şi de faptul că, dacă ar fi să intervenim noi, este necesară aprobarea expresă atât din partea guvernului român, cât şi din partea guvernului bulgar”, ne-a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Mircea Cristea. Acesta a precizat că, încă de acum două săptămâni, reprezentanţi AFDJ Galaţi au discutat cu omologii din Bulgaria în încercarea de a se debloca situaţia. De asemenea, subiectul a fost adus pe ordinea de zi a guvernelor celor două ţări, în vederea analizării şi găsirii unor soluţii.

Acord la nivel înalt

Situaţia excepţională de pe Dunăre – atât în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cât şi în ceea ce priveşte zona în care trebuie să se intervină – a fost analizată la Bucureşti în cadrul unei şedinţe a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Urmare a acesteia, în cursul zilei de miercuri Guvernul a aprobat o hotărâre privind alocarea a trei milioane din fondul de intervenţie pentru decontarea cheltuielilor necesare „înlăturării stării de risc cauzată de situaţia hidrologică critică prin executarea în regim de urgenţă a unor operaţiuni de dragare a fluviului Dunărea”. „Avem astfel acordul Guvernului român pentru a interveni, iar pe canalele diplomatice a fost trimis un raport foarte amplu şi autorităţilor bulgare şi, dată fiind gravitatea situaţiei, sperăm să primim cât mai repede un răspuns pozitiv şi din partea acestora până la sfârşitul acestei săptămâni”, ne-a declarat directorul general al AFDJ Galaţi. „Gurile rele” spun că, dacă autorităţile române nu ar face presiuni, bulgarii nu şi-ar bate capul cu Dunărea pentru că, în afară de Russe, bulgarii nu au la fluviu decât porturi tehnice, ale unor unităţi economice. Mai mult, blocajele de pe Dunăre au adesea ca rezultat redirijarea fluxurilor de marfă pe căile rutiere, prin Bulgaria, până la Burgas sau Varna, porturile româneşti precum Galaţi, Brăila sau Constanţa fiind astfel scoase din schemă. Principalele puncte critice în care AFDJ Galaţi doreşte, de la începutul săptămânii viitoare, să se acţioneze sunt în apropierea localităţilor Zimnicea, Giurgiu şi Olteniţa. În prezent, pentru a depăşi zonele dificile convoaiele sunt desfăcute, iar barjele (ieri erau blocate 55 de unităţi, încărcate cu mai mult de 100.000 de tone de marfă) sunt trecute pe Dunăre una câte una cu ajutorul împingătoarelor, ceea ce implică, desigur, costuri suplimentare. Lucrările de dragaj vor duce la asigurarea adâncimilor necesare reluării în condiţii normale a navigaţiei, însă o condiţie ar fi şi ca debitul Dunării să crească. Iar din acest punct de vedere se pare că ne aşteaptă o lună august mai degrabă foarte secetoasă.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.