spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Stafilococul auriu a ajuns în cas de la operatorii care au prelucrat laptele

- Advertisement -

CONFIRMARE Reprezentantii D.S.P. Vaslui au desfãsurat o anchetã epidemiologicã în cazul focarului de toxiinfectie alimentarã înregistrat în municipiul Bârlad în data de 19 mai. Conform anchetei, responsabili de îmbolnãvirea cu stafilococ auriu a celor cinci bârlãdeni sunt cei care au prelucrat casul la stâna din comuna Banca, bacteria fiind gãsitã pe mâinile si în nasul celor doi operatori care au prelucrat casul. Ciobanul Licã Lungu are de dat explicatii si a primit interzis de a mai comercializa brânzã în piatã, pânã când nu va primi aviz sanitar de la DSP si DSVSA Vaslui.

Si DSP Vaslui confirmã cã vinovat de îmbolnãvirea celor cinci bârlãdeni, care pe 19 mai au cumpãrat cas verde (proaspãt) din Piata Centralã Bârlad, de la ciobanul Licã Lungu din comuna Banca, este stafilococul auriu. Conform comunicatului trimis tuturor redactiilor mass media din judet, „în data de 19 mai, începând cu ora 13.00, s-au prezentat la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad cinci persoane, care prezentau urmãtoarea simptomatologie: greturi, vãrsãturi multiple, scaune semiconsistente, colici abdominale, stare generalã influentatã. Repartitia pe grupe de vârstã a persoanelor spitalizate a fost: douã persoane de 17 ani, o persoanã de 34 de ani si una de 63 de ani. Trei dintre pacienti fac parte din aceeasi familie. Simptomatologia a debutat la aproximativ 2 – 4 ore de la consumul alimentului incriminat, fiind forme usoare de boalã. D.S.P. a fost anuntatã în data de 20 mai. În data de 21 mai, a fost demaratã ancheta epidemiologicã de cãtre reprezentanti ai D.S.P. Vaslui.

Alimentul comun consumat de cei cinci pacienti a fost cas de oaie cumpãrat în data de 19.05.2018, dimineata, din Piata „l Mai” din Bârlad, de la o familie din satul Ghermãnesti, comuna Banca, judetul Vaslui cu formã de organizare „stânã” si care detine document de înregistrare pentru vânzarea cu amãnuntul (eliberat de D.S.V.S.A.). D.S.P. a recoltat de la producãtorii de cas: materii fecale – 2 probe; exudate nazale – 2 probe; exudate faringiene – 2 probe; spãlãturã mâini – 2 probe; teste de sanitatie – 4 probe; apã – o probã; alimente – 2 probe (o probã de la producãtor si o probã din familia unui pacient).

De la pacienti s-a recoltat doar o probã de materii fecale (de la internarea în spital, pacientii nu au mai prezentat scaun). Echipa D.S.V.S.A a recoltat douã probe de cas de la producãtor. În urma analizãrii probelor recoltate de la familie (teste de sanitatie, exudate nazale si faringiene, probe alimenatre si probe de apã) s-a concluzionat cã agentul etiologic incriminat este Staphylococcus aureus, acesta fiind izolat din exudatul nazal recoltat de la cei doi operatori, amprenta palmarã si tifonul în care era pus la scurs casul. Enterotoxina stafilococicã s-a detectat si în probele de cas prelevate de cãtre DSVSA Vaslui.”, comunicã DSP Vaslui, prin Mihaela Vlada, directorul institutiei.

Mãsuri dispuse: au fost notificate cele douã persoane sã se prezinte la medicul de familie pentru aplicarea tratamentului conform antibiogramei, urmând ca dupã terminarea tratamentului sã se verifice starea de purtãtor de stafilococ în laboratorul DSP Vaslui; reluarea activitãtii de producere si comercializare a produselor lactate se va realiza numai dupã confirmarea faptului cã nu sunt purtãtori de Stafilococ auriu.

Vã reamintim cã la spitalul din Bârlad, sâmbãtã, 19 mai, dupã amiazã, spre searã, au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgente, cinci persoane cu simptome de intoxicare cu mâncare. Analizele au scos în relief faptul cã cele cinci persoane aveau toxiinfectie alimentarã severã, fiind imediat supuse tratamentului adecvat. Este vorba despre o femeie de 63 de ani, o altã femeie de 40 de ani, fiica femeii de 63 de ani, precum si de douã fete de 17 ani, gemene, fiicele femeii de 40 de ani, toate fiind din aceeasi familie, precum si un bãrbat de 42 de ani, toti cinci fiind din Bârlad. Persoanele care au venit la CPU Bârlad au fost puse imediat la perfuzii, ele declarând cã au mâncat brânzã (cas verde) cumpãratã din Piata Centralã din Bârlad, de la un producãtor din comuna Banca. Femeile si minorele gemene au rãmas internate iar bãrbatul a primit tratamentul, dupã care a refuzat internarea plecând acasã. Pe 21 mai au fost externate cele patru persoane (femei) din aceeasi familie (mamã, fiice si bunicã), tratamentul dând rezultate.

Ce este stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie patogenã din genul Staphylococcus, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale. Stafilococul auriu este de mult timp cunoscut ca fiind cea mai mare bacterie care cauzeazã boala/infectia la om. Aceasta atacã pielea si tesuturile moi, cum ar fi: abcese, furuncule si celulita. Desi cele mai multe infectii ale stafilococilor nu sunt grave, stafilococul auriu poate provoca infectii grave, cum ar fi: infectii ale sângelui, pneumonie, sau infectii osoase si articulare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.