spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Spre disperarea lui Buzatu, sefa ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã, merge pe mâna lui Iohannis

- Advertisement -

ARMONIZARE…Anuntul care vizeazã milioane de elevi a fost fãcut ieri de presedintele Iohannis: scolile si grãdinitele nu vor fi  deschise pânã în toamnã. Elevii vor continua învãtãmântul online, iar anul scolar va fi finalizat pe baza notelor obtinute pânã acum. De asemenea, examenele finale vor fi sustinute de elevi, respectându-se normele de distantare socialã, iar cele pentru profesori respectiv titularizarea si definitivatul rãmân valabile. Gabriela Plãcintã, sefa Inspectoratului Scolar Vaslui sustine învãtãmântul on-line si spune cã scolile vasluiene sunt pregãtite pentru sustinerea examenelor respectând toate regulile si spune cã în localitãtile unde nu existã internet, dascãlii au gãsit solutii pentru ca elevii sã poatã studia de acasã. Aceasta spune cã decizia luatã de presedinte si sustinutã de Guvernul Orban este normalã. Si sindicatele din învãtãmânt pun mai presus decât procesul de instruire, sãnãtatea elevilor si considerã cã materiile se pot recupera.

Presedintele Iohannis a venit cu precizãri clare privind situatia învãtãmântului românesc, dupã ce a avut o întâlnire cu premierul si o serie de ministri: Marcel Vela, Nelu Tãtaru si Monica Anisie. Acesta a anuntat cã anul scolar se va termina pe 12 iunie si cã va rãmâne activ învãtãmântul la distantã. Pânã pe 12 iunie se vor încheia mediile cu notele de pânã acum. În privinta celor care au examene vor fi luate mãsuri speciale în asa fel încât sã se evite riscuri majore si sã se poatã respecta distantarea între elevi. „Am finalizat o întâlnire cu premierul si cu mai multi ministri. Am evaluat câteva teme foarte importante. Vreau sã prezint deciziile la care am ajuns împreunã. Prima temã a fost cea cu scolile. Activitatea fizicã este suspendatã pe durata stãrii de urgentã. Sã fim foarte constienti cã epidemia nu s-a terminat. Nu putem vorbi despre o relaxare sau o încetinire. Sã tinem cont însã de câteva lucruri simple. Dacã elevii s-ar duce la scoalã ar fi douã riscuri mari. Sã ducã boala la scoalã sau de la scoalã acasã”, a declarat presedintele Iohannis.

Decizie echilibratã, de altfel ca si setul de propuneri înaintat de ISJ Vaslui cãtre Ministerul Educatiei

Sefa Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, Gabriela Plãcintã, salutã decizia presedintelului de a nu redeschide grãdinitele, scolile si universitãtile. Anul scolar se va termina pe 12 iunie. Va rãmâne activ învãtãmântul la distantã. «Este o decizie echilibratã de altfel ca si setul de propuneri pe care noi l-am înaintat cãtre Minister. Noi am creat o platformã proprie denumitã „Campusul virtual”, lansat la data de 17 martie. Cu câteva zile în urmã am initiat prin acest campus si „Telescoala vasluianã”. Avem propria noastrã platformã si, în plus, colegii nostri mai acceseazã si alte posibilitãti de comunicare online. Ei comunicã  cu copiii prin facebook, whatsapp, trimit teste cãtre elevi, le evalueazã, le trimit diverse linkuri si diverse discutii. Noi continuãm activitatea pe online. Si dacã la început a fost sub formã de recomandare, acum o vom intensifica  cu toate mijloacele care le avem la îndemânã. Totodatã, am apelat la cadrele didactice sã gãseascã  solutii si pentru copii care nu au acces la online. Existã copii care nu au internet, ori tablete ba chiar nici semnal. Eu sunt foarte multumitã de receptivitatea colegilor mei, din tot sufletul. De oriunde ar fi ei, din orice colt al judetului, au gãsit o posibilitate de a intra în comunicare cu copiii”, a declarat aceasta.

Distantarea între elevii din clasele terminale

ISJ Vaslui a trimis sãptãmâna trecutã, sefilor din Ministerul Învãtãmântului, un set de propuneri îndrãznete, care coincid si cu punctul de vedere al presedintelului Iohannis. Si anume, ca elevii sã nu se mai întoarcã la scoalã, în modul fizic, decât cei din clasele terminale, iar examenele de bacalaureat si evaluarea nationalã sã se tinã, respectându-se normele de distantare socialã. „Desigur cã în oras lucrurile sunt mai avansate si este firesc sã fie asa, dar din câte am înteles, din declaratia dlui presedinte, noi ne vom întoarce la scoalã pentru pregãtirea elevilor de clasa a 8-a si a 12-a, în vederea sustinerii examenelor nationale. Pãstrarea distantãrii elevilor în clase se poate realiza. Practic, noi am solicitat Ministerului, prin setul de propuneri înaintat vineri, sã ne întoarcem la scoalã cu copiii din casele terminale în vederea pregãtirii pentru examen. Se poate proceda în douã moduri: sã presupunem cã suntem o scoalã din oras, spre exemplu Scoala nr. 5 din Vaslui, unde se gãsesc 4 – 5 clase pe serie. Scoala nr.5 are cel putin 20 de sãli de clasã. Deci, dacã împãrtim colectivele în 3 tot avem spatiu suficient si sigur, ca sã ne desfãsurãm activitatea. Iar în mediul rural avem cel mult 2 clase pe serie, colectivele din clasele rurale sunt foarte mici si multe sunt la simultan.  Ulterior acestei perioade, noi sperãm sã organizãm cu bine examenele nationale si sã ne pregãtim pentru un nou an scolar care va fi greu, pentru cã vom avea de recuperat materiile face-to-face. Suntem un judet foarte bun, cu cadre didactice inimoase. Noi încercãm toate posibilitãtile. Ca si pãrintii, noi ne gândim mai întâi la sãnãtatea copiilor, iar concomitent cu aceasta, dacã pãrintii intrã în relatii cu noi, cadrele didactice, si rãmân aproape de noi pentru o comunicare mai bunã înseamnã cã ne-am fãcut treaba”, a precizat Gabriela Plãcintã, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

Sã nu frângem aripile elevilor care vor sa meargã mai departe!

Sindicatul sustine acerst demers. Prin vocea cunoscutului profesor Sorin Tiplea, se cere prudentã si punerea pe primul loc a sãnãtãtii copiilor. „Atât timp cât este situatie de urgentã, Guvernul poate lua orice decizie. Problema este cã trebuie sã ne gândim la ceea ce este mai bine pentru copii, pentru elevi. Trebuie sã fim obiectivi. Indiferent când se va relua scoala, cei care sunt în anii terminali, trebuie sã poatã promova mai departe cãtre clasa a 9-a sau cãtre facultate. Este firesc cã aceste 2 categorii de elevi sunt prioritare, pentru cã altfel nu se vor putea constitui formatiuni de clasa a 9-a, respectiv anul întâi de facultate. Procesul este mult mai complicat, pentru cã nu este vorba numai despre România, este vorba despre tot contextul European si Mondial cu privire la educatie, plecând bineînteles de la situatia pandemiei. Constatãm cã si mãsurile la nivel European sunt discutate în multe directii, când te gândesti la cei care vor sã meargã la facultãti în strãinãtate. România va trebui sã gãseascã o solutie ca sã nu îngrãdeascã posibilitatea celor care vor sã urmeze facultãtile din strãinãtate. Din pãcate, Uniunea Europeanã aratã niste limite pentru cã nu sunt în stare nici la nivel European sã gândeascã niste mãsuri, astfel încât toatã lumea sã fie multumitã. Rãu este cã sistemul de învãtãmânt a fost prins nepregãtit iar învãtãmântul on-line nu este bine organizat. Este lãsat la latitudinea fiecãrui cadru didactic. Sustin în continuare faptul cã, clasele terminale trebuie sã sustinã examenele. Important este sã se ajungã la o solutie prin care nu fie tãiate aripile elevilor care vor sã meargã mai departe” precizeazã profesor Sorin Toplea, lider de sindicat la Uniunea Sindicalã Didacticã.

Sefa ISJ propune ca anul scolar viitor sã înceapã pe 1 septembrie

PROPUNERE…La examenele pentru profesori, respectiv titularizarea si definitivatul, pãrerile sunt împãrtite. „Unii merg pe varianta sã le sustinem, altii cã putem renunta foarte simplu la acestea, spre exemplu la miscarea de personal didactic unde contractele sunt asa cum sunt. Pentru cei care îsi dau acordul, în sensul cã dacã avem suplinitori care aveau contractul pe durata de un an, dacã ei sunt de acord  vom prelungi contractul pe încã un an, adicã am vrea sã simplificãm tot ce înseamna lucrul cu publicul si sã ne concentrãm pe ce avem de fãcut în anul scolar pe viitor. Mai ales pentru cã noi mai avem o problemã privind înscrierea copiilor la scoala pregãtitoare, sau avem admiterea copiilor la clasa a 9-a, dupã Evaluarea Nationalã. Propunerea mea personalã ar fi sã reînceapã scoala pe 1 septembrie si sã ne lase un termen de gratie de cel putin o lunã, o lunã jumãtate, pentru a recupera materia pierdutã din acest an”, precizeazã Gabriela Plãcintã.

Rãmân valabile examenele pentru pofesori respectiv titularizarea si definitivatul

PRECIZÃRI…Examenele pentru profesori, respectiv titularizarea si definitivatul rãmân valabile si urmeazã a fi prezentate noile calendare, probabil putin modificate iar Bacalaureatul si Evaluarea Nationalã vor rãmâne la fel doar cã la Bacalaureat se va începe cu probele scrise. Probele de competentã se vor da dupã probele scrise.Toate detaliile urmeazã sã fie transimse prin ordonantã de urgentã sau prin ordin de ministru. Imporant este cã pe 2 iunie încep pregãtirile, cã se dau examenele nationale si rãmân în vigoare si examenele pentru profesori. Mediile se vor încheia cu douã note, fãrã teze iar acolo unde nu existã douã note urmeazã sã se facã precizãri la modalitatea de încheiere a anului scolar. (Oana Munteanu)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.