TENSIUNE… Fãrã primarul Ioan Ciupilan, plecat la Piatra Neamt pentru a semna contractul pentru finantarea campusului de la Colegiul “Cuza Vodã”, alesii huseni, reuniti în sedinta ordinarã a lunii ianuarie, au rãmas la fel de temperamentali si pusi pe contraziceri. Cele 27 de puncte de pe ordinea de zi au fost dezbãtute cu vervã, însã într-o permanentã disputã între cele douã tabere politice din CL, liberalii si social-democratii. Între concesionãrile si închirierile numeroase luate în discutie, s-a avizat de principiu serviciile celor patru asociatii caritabile din oras, dar s-au votat si bursele scolare pe anul financiar 2015. Din pãcate, sporovãiala alesilor nu s-a concretizat în votarea unei initiative bune, aceea de majorare a burselor, cu câteva zeci de lei, foarte necesari copiilor din scolile husene.
Divergentele au debutat chiar de la începutul sedintei. Cãtãlin Tocu a vrut sã îsi exprime opinia vis- a-vis de motivarea pe care Curtea Constitutionalã a dat-o în cazul vestitei Ordonante 55 (privind migrarea alesilor locali), declaratã neconstitutionalã. Mai subtil sau de-a dreptul, Cãtãlin Tocu a sustinut cã membrii Consiliului Local care se stiu vizati în acest context (este vorba despre membri PDL si PP-DD, care au trecut la PSD) nu ar trebui sã mai voteze, întrucât, în interpretarea sa, acestia si-au cam… pierdut mandatul. L-a sustinut în opinie si Cãtãlin Dogaru, care i-a si ironizat pe consilierii în cauzã. Profesoara Georgeta Giosu, simtindu-se vizatã, a tinut sã precizeze: “Eu spun cã e bine sã ne vedem de grijile noastre, fiecare. Nu plângeti pe umerii nostri, cã nu moare nimeni de foame. Ce se va întâmpla cu cei 400 de consilieri de la nivelul tãrii, se va întâmpla si cu noi”, a spus consiliera. Cum Cãtãlin Dogaru a insistat, profesoara Giosu, supãratã, i-a dat acestuia o replicã vehementã: “Dar e mai mare satisfactia dumneavoastrã cã ati scãpat de DNA?!”. Atât i-a trebuit lui Cãtãlin Dogaru, ca sã izbucneascã! I-a reprosat, în termeni destul de duri, consilierei PSD cã este doar o oportunistã în politicã. “Dar de unde stiti dumneavoastrã, doamnã, cã sunt anchetat de DNA? Aveti informatii pe care eu nu le am?! Nu meritati respect!”, s-a înfuriat Dogaru, care, probabil, a înteles cã, de fapt, fosta sa colegã de partid ar fi vrut sã se refere la anchetarea sa privind furtul de gaz de la Husi, dar a confundat… institutiile. Aurel Cãciulã, ca de obicei, împãciuitor, a fãcut apel la calm. “Terminati, ce înseamnã asta!? Iar facem panaramã?! Hai sã vorbim ce avem de vorbit si sã lãsãm DNA-ul si alte probleme, ca sã ne ocupãm de ordinea de zi. Terminati cu cearta!”, a cerut viceprimarul Cãciulã. Secretara municipiului, Monica Dumitrascu, solicitatã sã dea un rãspuns competent în ceea ce priveste efectele neconstitutionalitãtii Ordonantei 55, a lãmurit, calm, întreaga situatie: “Asa cum se precizeazã în motivarea Curtii Constitutionale, trebuie sã asteptãm ca Parlamentul sã decidã. Pânã atunci nu trebuie interpretate lucrurile în niciun fel”, a spus secretara municipiului.
S-a ratat majorarea burselor elevilor, pe 2015!
Un alt punct care a stârnit discutii a fost cel privind bursele elevilor din învãtãmântul preuniversitar husean. Liviu Iacob a venit cu ideea de a majora bursele, dacã tot au rãmas necheltuiti de anul trecut, pe acest segment, 7.800 de lei. “Dacã tot sunt acesti bani la dispozitie, eu spun cã e cel mai bine sã majorãm bursele cu ei. Pe toate sã le majorãm. Eu propun sã dãm la bursa de performantã 120 lei în loc de 85 lei, la bursa de merit 110 lei, în loc de 75 lei, la bursa de studiu 80 de lei, în loc de 52 lei, iar la bursa socialã sã alocãm 60 de lei, în loc de 30 de lei”, a propus Iacob. Chiar dacã ideea era una bunã, alesii, în majoritatea lor, dupã ce s-au contrat minute în sir, nu au vrut sã o voteze. “Uitati, domnul profesor Hoha, s-a opus, iar doamna Giosu s-au abtinut. Dânsii sunt profesori si eu chiar credeam cã mãcar ei vor tine cu elevii”, s-a lamentat consilierul Liviu Iacob.