Dupã Ginecologie, DGA s-a mutat la Chirurgie
NU SE LASÃ…Ancheta de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se extinde. O altã sectie este luatã în vizor de anchetatorii Directiei Generale Anticoruptie (DGA). Ieri a fost ridicat un alt set de documente, de data aceasta din sectia de Chirurgie. Îi intereseazã toate datele despre unii pacienti internati, despre care au suspiciunea cã au dat mitã doctorilor pentru serviciile medicale efectuate. Pe baza interceptãrilor fãcute, procurorii vor audia o serie de martori, fosti sau actuali pacienti, care au fost fortati sã plãteascã. Ca si-n cazul medicilor de la Obstetricã-Ginecologie, asistentele erau folosite sã ia spaga în numele medicilor. De data aceasta, anchetatorii de la DGA sunt hotãrâti sã-i acuze pe martorii care sunt necinstiti de dare de mitã. Se pare cã din interceptãri reiese clar cã în spital existã o practicã bine încetãtenitã de a da bani în schimbul unor servicii medicale. O altã premierã în justitia vasluianã este faptul cã, desi cele douã doctorite vor fi judecate în stare de libertate, pe perioada controlului judiciar li se va interzice dreptul de a profesa.
Cutremurul pe care DGA l-a provocat în aceastã sãptãmânã la Spitalul Judetean Vaslui este departe de a se fi terminat. Folosindu-se de bresa “mitã pentru doctori”, anchetatorii au reusit sã intre în sistemul medical al unitãtii, unde au constatat o adevãratã retea de ilegalitãti. Asa se face cã, pe lângã cele cinci infractiuni de luare de mitã, Simona Botez a fost acuzatã si de fals intelectual. În sarcina medicului Doina Andrei, Tribunalul Vaslui a retinut comiterea a opt infractiuni de luare de mitã si o infractiune de fals intelectual. Pe lângã banii luati de la pacienti, cele douã doctorite au fost puse si sub acuzatia de întreruperi ilegale de sarcini. Mai mult, anchetatorii au descoperit si internãri fictive, pacienti care figurau internati în numele altor persoane. Pentru cã i-a fost alãturi doctoritei Botez, medicul Adrian Tãnãsescu a fost pus sub acuzarea de favorizare a infractorului. Dupã ce si-au terminat treaba la sectia Obstetricã-Ginecologie, DGA s-a mutat la Chirurgie, o altã sectie “fierbinte” si profitabilã pentru medici. Pe convorbiri, procurorii au descoperit mai multi pacienti care au dat spagã medicilor de aici. Urmeazã ca acestia sã fie identificati si audiati. Dacã nu vor colabora, anchetatorii nu exclud varianta sã fie acuzati de dare de mitã. “Sperãm ca oamenii sã înteleagã ce drepturi au atunci când ajung la spital. Ne-ar ajuta enorm dacã am fi sesizati de fiecare datã când medicii constrâng actul medical de acordarea unei <<atentii>>. Tine de spiritul civic al fiecãruia. Doar împreunã putem lichida aceastã practicã. Si nu numai în spitale” a declarat Constantin Ciornei, comisar sef DGA – Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui.
Furtul de medicamente, o practicã comunã la Spitalul Judetean Vaslui
La perchezitiile fãcut atât în vestiarele din spital ale cadrelor medicale cât si la cabinetele particulare ale acestora, anchetatorii au descoperit cantitãti foarte mari de medicamente pe care doctoritele nu le-au putut justifica. Sute de cutii cu medicamente au fost ridicate si duse la sediul DGA, unde, în prezenta managerului spitalului, Ana Rinder, au fost inventariate. Paradoxal, în timpul audierilor, atât cele douã doctorite cât si asistentele lor, au declarat anchetatorilor cã munca la spital le este îngreunatã tocmai de lipsa medicamentelor. Practica furtului de medicamente nu este specificã însã doar sectiei de Obstetricã-Ginecologie.
Tribunalul le-a plasat sub control judiciar si le-a interzis dreptul de a profesa. Spitalul a luat mãsuri.
Aduse în fata justitiei cu propunere de arestare preventivã, cele douã doctorite au primit control judiciar pentru o perioadã de 60 de zile, magistratii Tribunalului Vaslui neconsiderându-le pericol public. Celor douã cadre medicale li s-a interzis sã comunice între ele sau cu martorii, si sã mai profeseze pe perioada controlului judiciar. Conducerea Spitalului Judetean Vaslui a luat act de decizia Tribunalului, modificând programul medicilor. “Ne strãduim sã facem fatã acestei situatii destul de neplãcute. În ceea ce priveste activitatea medicilor de la Obstetricã-Ginecologie, noi am modificat programul astfel încât pacientii sã nu aibã de suferit. Pe sectia respectivã mai avem sapte medici disponibili.” a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judetean Vaslui.