MĂSURI DURE… Județul Vaslui va traversa, în perioada următoare, o criză a paturilor ATI pentru pacienții cu COVID-19, după ce controlul efectuat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui la Spitalul Județean Vaslui a scos la iveală mai multe neconformități. Principalele probleme descoperite au fost la rețeaua electrică, dar și la alimentarea cu oxigen a paturilor respective. Deși inițial a fost anunțat mai mult ca o soluție de îndrumare, controlul efectuat la începutul acestei săptămâni s-a lăsat și cu amenzi usturătoare. Astfel, unitatea sanitară a fost amendată cu 10.000 de lei în timp ce managerul și cadrul tehnic PSI au fost sancționați cu 3000 de lei. Nici pompierul șef al spitalului nu a scăpat de vigilența inspectorilor ISU, pentru neregulile constatate acesta fiind amendat cu 1000 de lei.
Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbăta trecută la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț. Unitatea sanitară funcționa cu o autorizație de securitate la incendiu veche, de 30 de ani. În acest context, toate Inspectoratele pentru Situații de Urugență din țară au primit comandă de la București să efectueze controale în toate secțiile de Anestezie Terapie Intensivă a unităților medicale .În săptămâna 15-29 noiembrie, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui a desfășurat acțiuni de control la spitalele din întreg județul.
Au fost verificate următoarele aspecte: funcționalitatea instalației de semnalizare/avertizare în caz de incendiu; hidranți interiori/exteriori; instalațiile electrice; partea de evacuare în caz de incendiu (căi de evacuare, iluminat căi de evacuare în condițiile circuitului epidemiologic).
Totodată cadrele inspectoratului au verificat partea de instructaj în domeniul situațiilor de urgență, precum și procedurile de evacuare. Scopul acestor activități este de a pregăti personalul unităților spitalicești, obiective importante din competența inspectoratului, unde, zilnic, sunt îngrijite sute de persoane și oricând pot apărea diverse situații de urgență, precum și de a preveni evenimente neplăcute.
“Îmi pare rău, pentru că masura afectează pacienții, dar personal, nu vreau să îmi mai asum răspunderea”
În cele trei zile de controale la Spitalul Județean de Urgență, inspectorii ISU Vaslui au descoperit 14 neconformități majore, majoritatea vizând rețeaua electrică a celor opt paturi ATI destinate bolnavilor de COVID-19. Pentru a nu pune în pericol viața acestor pacienți, conducerea unității sanitare a luat decizia de a suspenda activitatea acelor paturi, până la remedierea problemelor. Managerul spitalului, Ana Rinder, speră ca în cel mult două săptămâni, SJU Vaslui să poată trata din nou cazurile grave de coronavirus. “Echipa de control nu ne-a spus să suspendăm activitatea acelor paturi dar eu, personal, nu vreau sa-mi mai asum răspunderea dacă nu este totul pus la punct. După reabilitare, unitatea sanitară nu a obținut autorizația ISU, iar întreaga activitate se desfășoară pe răspunderea proprie a managerului. Îmi pare rău, știu că măsura afectează pacienții, dar nu vrem să mai facem niciun fel de compromis. În ceea ce privește neconformitățile, acestea au fost și vor mai fi până când vom avea un spital nou. Nu poți să ai un spital din 1970 care să respecte normativele actualizate. Legislația s-a schimbat de zeci de ori din momentul construirii spitalului până în prezent. Noi deja am făcut o adresă la Direcția de Sănătate Publică prin care am notificat cu privire la faptul că de luni vom suspenda temporar activitatea acelor paturi. Tot luni am chemat o firmă acredidată de sisteme electrice și una de sisteme de oxigen, pentru a remedia neconformitățile. Va fi mult de muncă, se va lucra în mai multe schimburi, și sperăm ca în două săptămâni să rezolvăm problemele”, ne-a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Unitatea sanitară din Vaslui va rămâne cu cele 23 de de paturi din secția Boli Infecțioase, unde vor fi tratați pacienții cu forme mai ușoare ale bolii.