NELĂMURIRI… Pe fondul pandemiei, la Spitalul Huși cheltuielile cresc de la o lună la alta! De pildă, la cea mai recentă ședință de Consiliu Local, unitatea sanitară a cerut Primăriei să îi dea 469.615 lei, motivând că ar avea furnizori neachitați în contul acestei sume foarte mari. În documente însă, consilierii nu au găsit, detaliat, cui și cât datorează Spitalul Huși. Consilierul Radu Bobârnat a declarat că va solicita un audit, întrucât, în opinia sa, „acolo se întâmplă ceva în neregulă cu managementul instituției”. La umbra de îndoială a liberalului, consilierul primarului Sergiu Boeru a venit cu un răspuns luat parcă dintr-un manual de politețe. „Facem tot posibilul să discutăm foarte des despre nevoile spitalului, cât și despre o completare, o asigurare a resurselor cât se poate de reală”, a fost fraza care i-a făcut pe unii să zâmbească, pentru aceea că erau în ea cuvinte multe, dar goale de conținut. „Voi cere un audit la spital”, a insistat consilierul Radu Bobârnat.
„Observăm că spitalul are mereu nevoie de spirjinul Primăriei. Și foarte multe dintre solicitările sale nu ne sunt foarte clare, nu ne sunt foarte bine explicate, nu știm de unde provin necesitățile acestea de acoperire a unor cheltuieli. Ni se relatează într-o adresă a spitalului că la data de 12 august 2021 au furnizori neachitați de 469.615 lei. Ni se solicită suma de 500.000 lei, pe care executivul văd că a și propus-o pentru a fi alocată. Nu am în aceste moment nimic împotrivă să ajutăm spitalul cu această sumă, deși e de discutat de ce se solicită 500.000 lei, dacă furnizori neachitați la această oră sunt de 469.615 lei. Vreau doar să atrag atenția că acolo se întâmplă ceva în neregulă cu managementul instituției și că ar fi bine să facem pe viitor un audit, ca să vedem cine și din ce cauză nu sunt ținute cheltuielile acestea sub control și de ce este nevoie permanent de sprijin din partea Primăriei pentru a achita aceste cheltuieli, într-un asemenea cuantum care este destul de mare. De aceea, așa cum spuneam, voi vota cu precizarea că voi solicita un audit, pentru a stabili de unde provin aceste cheltuieli”, a spus consilierul PNL Radu Bobârnat.
Consilierul din C.A.-ul spitalului Huși a vorbit mult, dar nu a reușit să spună nimic concret despre datoria la furnizori a unității medicale
„Îmi permit să vă răspund eu la acest punct, sper să vă mulțumească într-o anumită măsură răspunsul meu. Vă vorbesc și în calitatea mea de reprezentant al primarului în acel Consiliu de Administrație. Să știți că acele nevoi repetate de care dumneavoastră vorbeați anterior, acestea au pornit odată cu declanșarea acestei crize pe care o trăim cu toții, criza Covid. Și în cazul de față, observăm că peste 60% din această sumă pe care spitalul o cere, de care are nevoie, o reprezintă bunuri și servicii. Sunt foarte multe cheltuieli legate de prevenție, legate de echipamente, mănuși, combinezoane, măști, lucruri care se folosesc de către personalul medical, de mai multe ori pe zi, adică pentru fiecare pacient. Arunci mănușa, arunci poate masca cu care intri la consultație. De aici, poate și nevoia absolută de a avea materiale și, implicit, de un cost mărit. Legat de managementul care își desfășoară activitatea acolo, după cum știți, sper că cu toții, este un management relativ nou, un manager nou. De curând s-a schimbat și directorul medical acolo. Pot doar să vă asigur că fiecare dintre cei care sunt prezenți acolo, în acea unitate, mă refer la conducere, Consiliul de Administrație, facem tot posibilul să discutăm foarte des despre nevoile spitalului, cât și despre o completare, o asigurare a resurselor cât se poate de reală. Mai mult, ce să vă spun, este dreptul dumneavoastră de a cere audit la orice instituție din subordinea Primăriei, așa că nu pot decât să vă respect decizia”, a susținut Sergiu Boeru. „Mulțumesc, accept explicațiile dumneavoastră, au caracter general, cum e și normal într-o ședință, nu intrăm pe chestiuni concrete, dar o să vreau la un moment dat să intrăm și pe chestiuni concrete, de amănunt”, a spus Radu Bobârnat.