spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Spitalul din Negresti nu este, oficial, desfiintat, la cinci ani de la închidere!

- Advertisement -

DOCUMENT INCENDIAR … Pe masa presedintelui Consiliului Judetean a ajuns în urmã cu câteva zile un document absolut incredibil, care demonstreazã bãtaia de joc a fostului guvern Boc, cel care si-a asumat desfiintarea spitalului din Negresti. Un director din Ministerul Sãnãtãtii a trimis o adresã cãtre Consiliul Judetean, în care explicã faptul cã spitalul orãsenesc Negresti nu este desfiintat oficial nici acum. Cu alte cuvinte, spitalul existã, ar trebui sã functioneze, însã personajele care au condus Ministerul Sãnãtãtii si au desfiintat unitatea au „uitat” sã mai dea si hotãrârea de guvern, documentul oficial de desfiintare. „Conform prevederilor legale în vigoare, desfiintarea unei unitãti sanitare cu personalitate juridicã, cum este si cazul acestei unitãti sanitare, se face prin hotãrâre de guvern”, se aratã în documentul semnat de directorul Directiei Management si Structuri Unitãti Sanitare din cadrul Ministerului Sãnãtãtii. Hârtia a provocat stupoare la judet, dupã ce, în urma desfiintãrii spitalului din Negresti, în jur de 200 de angajati au ajuns la Spitalul Judetean de Urgentã, iar primãria face eforturi disperate pentru a gãsi o utilitate acestui spatiu.

Consiliul Judetean Vaslui a trimis, în aceastã toamnã, o solicitare la Ministerul Sãnãtãtii, cerând aprobare privind înfiintarea unei structuri sanitare în clãdirea fostului spital din Negresti, cel mai probabil o sectie exterioarã a Spitalului Judetean de Urgentã. Rãspunsul primit de la Bucuresti i-a lãsat cu gura cãscatã pe sefii CJ Vaslui: spitalul orãsenesc Negresti nu este desfiintat în mod oficial, deci Ministerul Sãnãtãtii nu poate interveni în niciun fel. „În ceea ce priveste solicitãrile pentru înfiintarea unor structuri care sã functioneze în localitatea Negresti, deoarece nu sunt prezentate date clare asupra modului de organizare, dotãrilor, asigurãrii cu personal etc. nu s-a putut da curs acestor propuneri. De asemenea, vã reamintim cã solicitarea de înfiintare a oricãrei structuri care sã ofere servicii medicale în locatia fostului spital din Negresti va putea fi analizatã ulterior desfiintãrii spitalului din localitate. Vã facem cunoscut cã Spitalul orãsenesc Negresti este o unitate sanitarã care se regãseste în anexa nr. 2 la Hotãrârea Guvernului nr. 212/2011, prin care a fost aprobat programul de interes national „Dezvoltarea retelei nationale de cãmine pentru persoanele vârstnice”. Aceste unitãti sanitare se puteau reorganiza în cãmine pentru persoane vârstnice sau se puteau desfiinta, în functie de optiunea autoritãtii publice locale, care a preluat managementul acestora. Administratia localã nu a agreat accesarea programului mai sus mentionat si, pânã în acest moment, aceastã unitate sanitarã nu a fost desfiintatã prin hotãrâre de guvern. Conform prevederilor legale în vigoare, desfiintarea unei unitãti sanitare cu personalitate juridicã, cum este si cazul acestei unitãti sanitare, se face prin hotãrâre de guvern”, se aratã în documentul semnat de directorul Directiei Management si Structuri Unitãti Sanitare din cadrul Ministerului Sãnãtãtii, Doina Tãnasã, în data de 4 noiembrie 2016. Hârtia primitã de la Ministerul Sãnãtãtii i-a iritat pe sefii judetului. „A fost un abuz, dar nu este singurul abuz al guvernului Boc. Vom relua discutiile pentru acest spital, este pentru prima datã când oficialii Ministerului Sãnãtãtii ne trimit un document care aratã cã desfiintarea unui spital în care lucrau sute de oameni si zeci de mii de oameni primeau servicii medicale a fost o mare gresealã. Lasi 200 de oameni fãrã locuri de muncã, desfiintezi un spital, însã nu mai dai si documentele oficiale”, spun, uimiti, oficialii Consiliului Judetean Vaslui. Se estimeazã cã, pentru a-l redeschide, spitalul din Negresti ar avea nevoie de o sumã de peste 2 milioane de euro, în care ar fi inclusã dotarea sectiilor si reparatiile clãdirii, ajunsã în paraginã. Desi fostul primar Cozma trebuia sã se batã pentru a face în loc cãmine pentru persoane vârstnice, a preferat unele relatii dubioase, cu o firmã din Capitalã, în cãutare de „oportunitãti”.

Procesele cu smecherii din Bucuresti au durat mai bine de patru ani

Povestea desfiintãrii acestui spital este dramaticã, pentu cã sute de oameni au rãmas fãrã locuri de muncã, într-o zonã în care somajul trece de 50%. Pe 9 martie 2011, la Ministerul Sãnãtãtii, condus atunci de un membru UDMR, Cseke Attila, s-a decis ca spitalul Negresti sã fie trecut pe lista unitãtilor sanitare care vor fi desfiintate. Desi lista s-a publicat în Monitorul Oficial, nu s-a dat nicio hotãrâre de guvern, mai ales cã Attila a fost înlocuit imediat. Astfel, toate cele 69 de spitale desfiintate în tarã, inclusiv cel de la Negresti, ar putea fi considerate functionale, dacã nu le-ar fi distrus din temelii fostii guvernanti. Spitalul din Negresti a fost închis în primãvara anului 2011, la doar cîtiva ani dupã ce fusese modernizat si reabilitat. Odatã cu închiderea unitãtii sanitare, toti bolnavii din Negresti si din localitãtile limitrofe au fost nevoiti sã se deplaseze la Vaslui, la Spitalul Judetean de Urgentã si, mai mult, echipamentele din acest spital s-au degradat, dupã o perioadã lungã de nefunctionare, desi aceste echipamente au costat zeci de mii de euro. Cu toate cã au trecut cinci ani de la închidere, Spitalul Orãsenesc Negresti nu are încã o destinatie, nici mãcar una cu caracter social. Clãdirea degradatã a Spitalului orãsenesc din Negresti a fost subiectul unor procese nesfârsite. Au fost litigii între o firmã de la Bucuresti, S.C. Hospital Clinic dr. Filip S.R.L., care în cursul lunii mai 2011, în baza H.C.L. Negresti nr. 42/18.05.2011, a încheiat cu Spitalul Orãsenesc Negresti si U.A.T. Negresti, un contract de concesiune pe o perioadã de 15 ani, procese câstigate de primãrie. Spitalul din Negresti era si este foarte important pentru 50 000 de oameni din zonã si pentru starea lor de sãnãtate. Din cauza acestei situatii procesuale, care a durat ani de zile, clãdirea si bunurile acestui spital au fost blocate, nefiind utilizate pentru scopul lor si de aceea s-au degradat total.

Primarul Voicu se zbate pentru a gãsi pe cineva dispus sã redeschidã spitalul

La începutul anului, primarul orasului anunta cã este în discutii cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pentru a redeschide spitalul. Primarul Voicu a avut discutii atât la Mitropolie, cât si la Episcopia Husilor, spunând cã este de acord sã predea clãdirea cu titlu gratuit, cu conditia ca aici sã functioneze în continuare un spital, date fiind nevoile celor peste 40.000 de locuitori din zonã. „Am început discutii cu Biserica Ortodoxã Românã, pentru acest spatiu, care acum nu mai corespunde normelor sanitare, ISU sau de alt gen, dupã atîtia ani în care a stat închis. Sperãm ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei sã preia clãdirea si sã deschidã aici un spital modern, cum am vãzut cã existã la Iasi, la Providenta, fie o sectie a acestui spital. Nu stim încã în ce fel se vor termina discutiile, însã pare sã fie o solutie mai bunã decât cele de care s-a tot discutat pânã acum, în conditiile în care nici Consiliul Judetean si nici Ministerul Sãnãtãtii nu pot face acest lucru”, anunta primarul Voicu. În vara acestui an, firma Spitalis, din Iasi, a solicitat concesionarea clãdirii fostului spital orãsenesc pentru a deschide aici o sectie în regim de urgente, o sectie de Cronici si una de paleatie. Propunerea si proiectul de hotãrâre al primarului Voicu nu au fost pe placul unor consilieri, care au blocat proiectul, desi s-ar fi creat 60 de locuri de muncã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.