Ar fi avut sanse sa obtina finantare mai buna daca ar fi reusit sa atraga pacienti din alte judete. Spitalele botosanene nu au insa nicio speranta ca pana la sfarsitul anului sa asigure conditii si servicii cu care sa li se duca vestea in judetele invecinate. Una dintre conditiile cele mai grele pe care ar fi trebuit sa le indeplineasca spitalele botosanene care au incercat o clasificare la categoria 2M, era aceea ca, din numarul total de pacienti, 20 la suta sa fie din alte judete.
Speranta conducerii unor spitale botosanene de a-si clasifica unitatile pe care le conduc in categorii superioare din clasamentul stabilit de Ministerul Sanatatii nu se va implini, facand astfel aproape inevitabila comasarea cu Spitalul Judetean. Doua unitati medicale au solicitat incadrarea in categoria 2M, Maternitatea si Spitalul de Copii, insa solicitarea le-a fost respinsa, acestea fiind incadrate de Directia de Sanatate Publica in categoria a V-a, ultima din clasificarea stabilita de minister si cu finantarea ca pentru cel mai scazut nivel de competenta.
„Era un criteriu imposibil de indeplinit de spitalele botosanene, acela de a avea 20 la suta dintre pacienti atrasi din alte judete. La ora actuala nu vin persoane din Suceava sau Iasi, de exemplu, sa se interneze la noi. Nu au spitalele judetului nostru cu ce sa ii atraga pe pacientii din judetele invecinate si nici nu este posibil ca pana la sfarsitul anului sa indeplineasca acest criteriu. Doar daca se intampla sa aiba un accident in judetul nostru si este mai aproape un spital botosanean se interneaza la noi, dar astea sunt cazuri izolate”, a declarat un angajat al Directiei de Sanatate Publica Botosani.
Conducerea Spitalului de Psihiatrie spera, de asemenea, la incadrarea 2M, desi nu a solicitat acest lucru, lasand DSP-ul sa decida. La cea mai buna clasificare, categoria a III-a, poate spera doar Spitalul Judetean, daca Ministerul Sanatatii accepta clasificarea provizorie, stabilita de DSP, si care ar fi valabila pana la sfarsitul anului.
„Cei de la Judetean au prezentat un plan de conformare care presupune ca pana la sfarsitul anului sa se realizeze comasarea Maternitatii si a Spitalului de Copii la cea mai mare unitate medicala a judetului”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP Botosani. Pentru Spitalul Municipal Dorohoi, DSP a stabilit incadrarea in categoria a IV-a. Ministerul Sanatatii urmeaza sa comunice peste cateva zile daca aproba sau nu incadrarea propusa de DSP Botosani.
In privinta finantarii, deocamdata tacere
Cat despre ce va insemna aceasta clasificare pe partea de finantare a sistemului sanitar botosanean, deocamdata nici sefii institutiilor din sistem nu stiu. Daca aceasta clasificare, decisa de reprezentatii DSP pe baza criteriilor publicate, va fi aprobata de Ministerul Sanatatii, este posibil ca cele mai multe spitale din judet sa primeasca o adevarata lovitura pe plan financiar.
Insa sefii sistemului sanitar sunt destul de precauti in a se pronunta asupra consistentei fondurilor cu care vor trebuie sa supravietuiasca spitalele in continuare.
„Deocamdata nu stiu nimic despre cum va fi finantarea. Asteptam normele metodologice, dupa ce va fi clarificata si clasificarea fiecarei unitati medicale. Nu stiu daca se va trece din iunie la un nou sistem de finantare sau ceva mai tarziu, asa cum nici nu stiu cat de mare va fi diferenta de finantare intre spitalele de diferite categorii. Asteptam si noi sa vedem ce se va publica”, a declarat Rodica Hutuleac, presedinta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani.
Reprezentantii DSP se asteapta insa ca finantarea la categoria a V-a, la care se incadreaza cele mai multe dintre spitalele judetului, sa le creeze mari probleme de functionare unitatilor respective, astfel incat personalul sa isi doreasca trecerea unitatilor lor „sub aripa” Spitalului Judetean, in situatia in care acestuia i se va accepta incadrarea in categoria a III-a.