spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Spiritele dau în clocot la Universitatea „Dunărea de Jos”

- Advertisement -

* Actualul rector se teme că Ministerul Educaţiei „face cărţile” pentru unul dintre candidaţi * „Zvonuri”, susţin reprezentanţii candidatului acuzat * Se reiau alegerile la Senat? * Şi dacă se reiau se decalează alegerea rectorului? *

Jocuri politice pentru „cine trebuie”?

Alegerile la Universitatea „Dunărea de Jos” ar putea fi reluate de la zero în cazul în care nu iese rector „cine trebuie”. Aceasta este previziunea-şoc a actualului rector al universităţii, Viorel Mînzu, care se bazează pe faptul că nici până la această dată corpul de control al ministrului Educaţiei nu a înaintat vreo hârtie oficială ca urmare a verificărilor desfăşurate la Galaţi în urmă cu zece zile. „Nu am primit până acum niciun fel de document, în ciuda faptului că cei din corpul de control ne-au pus în vedere, verbal, să refacem alegerile la Senat. S-ar putea să aştepte rezultatul alegerilor pentru funcţia de rector şi abia apoi, în funcţie de rezultat, să acţioneze. E posibil să ne ceară să reluăm alegerile de la început. Eu aşa cred”, a declarat actualul rector, Viorel Mînzu.
Acesta s-a ferit, totuşi, să spună ce înseamnă „în funcţie de rezultat”, preferând să nu îl nominalizeze pe candidatul pe care, în opinia sa, Ministerul Educaţiei l-ar prefera. Însă, după toate probabilităţile, Viorel Mînzu s-a referit la profesorul Iulian Bârsan, ştiută fiind apartenenţa politică a acestuia la PDL, partid care l-a făcut pe Daniel Funeriu ministru al Educaţiei. Cu alte cuvinte, aşa cum reiese din spusele lui Viorel Mînzu, dacă iese Iulian Bârsan alegerile vor fi validate, iar dacă va câştiga altcineva atunci va apărea şi nota constatativă, care să forţeze reluarea alegerilor de la zero.

„E doar un zvon”

Contactat telefonic, profesorul Iulian Bârsan, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, însă unul dintre susţinătorii săi, decanul de la „Inginerie Alimentară”, Petru Alexe, a negat vehement acuzaţiile. „E doar un zvon. Ei au mai lansat, de altfel, un zvon, cum că cei din corpul de control care au venit la Galaţi ar fi fost demişi…”, a spus profesorul Petru Alexe. Acesta este, însă, convins că alegerile pentru Senat vor fi reluate, nota constatativă urmând să ajungă la Galaţi înainte de alegerile pentru rectorat. „Din sursele pe care le am, am aflat că rezoluţia corpului de control a fost clară: reluarea alegerilor la Senat. Nu ştiu de ce nu a ajuns încă această informare la universitate pentru că eu ştiu că a fost trimisă. Eu cred că va ajunge astăzi (vineri, n.r.). Oricum, trebuie să o primesc şi eu în calitate de petent. Când o voi primi o să v-o pun la dispoziţie”, a mai spus profesorul Petru Alexe.

Se amână alegerea rectorului?

Dacă spusele decanului de la „Ingineria Alimentelor” se vor adeveri şi rezoluţia corpului de control va fi reluarea alegerilor la Senat, întregul proces electoral de la „Dunărea de Jos” va fi în ceaţă. Două sunt variantele. Pe de o parte, este posibil ca alegerile să fie reluate de la zero, de la nivelul departamentelor, şi abia apoi să fie ales rectorul, totul urmând a fi decalat. Şi asta pentru că din actualul Senat fac parte şi studenţi, care participă la alegerile pentru rectorat tocmai în virtutea calităţii lor de senatori. Dacă se va dovedi că acest Senat este constituit ilegal, ar putea însemna automat că actualii studenţi senatori nu au dreptul să voteze pentru funcţia rector. Pe de altă parte, varianta lui Petru Alexe este că alegerile pentru Rectorat se vor desfăşura indiferent de rezoluţia Ministerului pe tema alegerilor de la Senat. „Eu aşa am înţeles. Că alegerile pentru funcţia de rector continuă şi se vor reface apoi doar alegerile pentru Senat”, a precizat Petru Alexe.

Se aşteaptă hârtia, iar luni este Senat

Aşadar, foarte importantă în această ecuaţie devine nu doar conţinutul, ci şi data la care va ajunge la „Dunărea de Jos” rezoluţia Ministerului Educaţiei pe tema alegerilor de la Senat. Contactat telefonic, Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei a precizat care este procedura în astfel de situaţii. „Dacă acel raport nu a ajuns la Galaţi înseamnă fie că nu a fost finalizat, fie nu a fost semnat de către domnul ministru. Oricum, există un termen de 30 de zile în care raportul trebuie să fie trimis, termen în care acesta se încadrează”, este răspunsul telefonic oficial al Biroului de Presă al Ministerului Edcuaţiei. Până una – alta, câte ceva se va mai putea lămuri luni, când este programată o şedinţă de Senat la Universitatea „Dunărea de Jos”. În mod cert, vor fi luate în discuţie şi aceste probleme, urmând să aflăm, printre altele, dacă alegerile pentru funcţia de rector vor avea sau nu loc miercuri, 25 ianuarie.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.