spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Spectacol astronomic urmãrit de la Observatorul din Bârlad (VIDEO)

- Advertisement -

Sute de bârlãdeni au urmãrit în noaptea de 15/16 iunie, la Observatorul Astronomic de pe acoperisul muzeului din strada Republicii, cum Luna a intrat în conul de umbrã al Pãmântului si a „fost înghititã” timp de o orã si 40 de minute.

Fenomenul astronomic a fost considerat spectaculos pentru public, iar bârlãdenii, în special tinerii pasionati de fenomenele astronomice, au venit cu plãcere pentru a se documenta. Eclipsa totalã de lunã din acea noapte a avut cea mai lungã duratã dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani, o orã si 40 de minute. În timpul eclipsei totale, Soarele, Pãmântul si Luna au fost perfect aliniate. Eclipsa a început la ora 20.22 (ora României), când Luna a intrat în penumbrã, care a durat o orã si 40 de minute. Apoi astrul noptii a fost în eclipsã totalã, acoperitã complet de umbra Pãmântului. Maxima s-a înregistrat la ora 23.12, când Luna a cãpãtat o culoare portocaliu-cãrãmizie. Eclipsa totală s-a încheiat la ora 00.03.

Înghesuialã la Observatorul Astronomic

Bârlãdenii de toate vârstele au luat cu asalt Observatorul Astronomic pentru a vedea eclipsa de Lunã printr-un telescop profesionist. În permanentã, cât a durat eclipsa (între orele 21.22 si 1.00, scãrile spre telescopul spatial au fost pline, lumea asteptându-si rândul cu multã rãbdare, pentru a arunca o privire spre cer prin lentila profesionistã. Înainte sã se întunece în totalitate, pentru a putea vedea Luna în toatã splendoare ei, cei prezenti la Observator au asistat la o conferintã despre eclipsã, tinutã de muzeograful Ciprian Vântdevarã, iar pe un ecran mare a fost proiectat filmul „Odiseea Spatialã 2009”, urmãrit de mai toti cei prezenti pe acoperisul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. „Eclipsa a durat foarte mult. Prin aceste actiuni, am oferit publicului posibilitatea de a vedea prin lunetã lucruri pe care nu le observã cu ochiul liber. Au fost vãzute unele stele, care de obicei nu pot fi admirate, dar acum, din cauzã cã luna nu mai lumina, ele puteau fi vãzute în toatã splendoarea. De asemeni, s-au putut observa unele planete, constelatii etc”, a precizat Ciprian Vântdevarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.